Najlepší relax je sadnúť si s kamoškou na kávu, vychutnávať vynikajúce koláčiky z odpaľovaného cesta, smiať sa a vyliať si dušu.
Lebo biela čokoláda a krémové plnka to je to pravé, čo nás vždy uteší.
Príprava: 40 minút
Pečenie: 22 minút
Na cesto (cca 16 kúskov) potrebujete:
- 65 ml mlieka
- 65 ml vody
- 60 g masla
- 65 g hladkej múky
- štipku soli
- 2 vajcia
Na plnku:
- 2 tabuľky bielej čokolády
- 1 kvalitné espresso (asi 20 až 25 ml)
- 1 téglik termizovaného tvarohu
- pár kvapiek vanilkového extraktu
Poleva:
- 1/2 tabuľky bielej čokolády
- trošku masla
- kávové zrnká a instantná káva na ozdobu
Odporúčame prečítať: Fit dobrota: to sú avokádovo – tvarohové guľky
Postup:
Mlieko, vodu, maslo a štipku soli spolu zohrejeme a maslo necháme rozpustiť. Potom zložíme z ohňa a vsypeme naraz múku. Rozmiešame, vrátime späť na oheň a aspoň minútu miešame, až, kým nevznikne lesklé cesto, ktoré sa pekne odlepuje od dna aj od stien. Preložíme do misy a necháme aspoň 5 minút chladnúť. Potom po jednom zašľaháme vajcia, až vznikne lepkavé hustejšie cesto. Preložíme ho do cukrárskeho vrecka s väčšou špičkou a na plech s papierom na pečenie nastriekame širšie pásiky dlhé asi 8 cm. Pečieme pri 180 °C asi 20 až 22 minút. Vyberieme, preložíme z plechu na mriežku a necháme vychladnúť.
Na krém rozpustíme bielu čokoládu (pozor, nie pri príliš vysokej teplote, aby sa nezhrčkavela), vymiešame s espressom a potom opatrne spojíme s tvarohom a vanilkovým extraktom. Krém dáme do zdobiaceho vrecka s tenšou špičkou, prepichneme jednotlivé eklérky a naplníme krémom.
Navrch potrieme eklérky rozpustenou bielou čokoládou s maslom, posypeme kávou a dozdobíme celými kávovými zrnkami.
Recept pripravila a odfotila: Jana Štrbková
Ďalšie recepty, ktoré milujem nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk