Bohužiaľ, bez kávy mnohí z nás nedokážu existovať. Zatiaľ čo niektorí z nás nedajú dopustiť na klasického turka, iní si radšej vychutnajú rôzne druhy kávy, o ktorých prípravu sa postará kávovar. Či už je to kávovar na kapsule, pákový kávovar alebo automatický kávovar, zväčša stlačením niekoľkých tlačidiel a v priebehu minútky máme životabudič na stole.
Ďakujme tomu, kto kávovar vymyslel. Ale, vedeli ste, že nech už máte akýkoľvek kávovar v domácnosti, mali by ste sa o neho aj správne starať? Pripraviť lahodnú kávu je jedná vec, no ak je kávovar zanesený od vodného kameňa alebo sa v ňom nachádza pleseň, káva stráca svoju chuť i arómu. Kávovar sa tak zároveň opotrebováva a ničí. (Ne)vedomky tak vyhadzujeme peniaze do vzduchu, nakoľko časom sa môže kávovar pokaziť a prestať fungovať.
A, samozrejme, kávou zo zaneseného kávovaru do tela nedávame len kofeín, ale aj rôzne zárodky baktérií a plesní. A to už je dobrý dôvod na to, aby sme si našli chvíľku a kávovar vyčistili, lebo pri zanedbanej starostlivosti budete musieť riešiť servis kávovaru u autorizovaného predajcu..
Pozri aj: Liečivé kamene na chudnutie: Nos ich pri sebe a sleduj ich účinky!
Zdroj: Depositphotos
Kedy sa už rozhodne pustiť do čistenia kávovaru?
Zväčša si kávovar vyberáme podľa jeho vzhľadu. Veď v podstate je dôležité, aby ďalší kuchynský spotrebič zapadol do vizuálu našej kuchyne. No len jeho utieranie z vonkajšej strany nie je všetko! Viac by sme sa mali zamerať na jeho vnútro, pretože práve vo vnútri sa usadzuje spomínaný vodný kameň či plesne. Vo vnútri sa totižto nachádza napríklad parná jednotka, ktorá zabezpečuje spenenie mlieka pri príprave obľúbeného kapučína alebo latte. Do čistenia kávovaru by ste sa mali pustiť vtedy, keď:
- káva už nechutí tak, ako na začiatku – teda, keď bol kávovar nový,
- kávovar sa nenahrieva alebo pri zapnutí / vypnutí sa neprečisťuje,
- nefunguje dýza na mlieko,
- chýba mu potrebný tlak,
- nemelie kávu.
Vodný kameň – nepriateľ kuchynských spotrebičov
Vodný kameň je tým najväčším postrachom v domácnosti. Usádza sa úplne všade – v sprche, v umývadle, v záchodovej mise i v rýchlovarnej kanvici. No neobchádza ani kávovar. Usádza vo vnútornom okruhu kávovaru a prispieva k jeho rýchlemu opotrebovaniu i zníženej funkčnosti. Nehovoriac o tom, že časom vďaka nemu môže mať aj káva divnú chuť.
Kvôli vodnému kameňu sa znižuje rýchlosť ohrevu vody, čo má v konečnom dôsledku vplyv aj na vyššiu spotrebu energie. Ak dôjde k nahromadeniu vodného kameňa v kávovare, ten vás v podstate sám na to upozorní. Teda, platí to najmä v prípade automatických kávovarov. Najčastejšie je tento druh kávovarov vybavený vodným filtrom, ktorý dokáže vodu prefiltrovať. Myslíte však na to, že aj vodný filter má svoju životnosť. Po jej uplynutí vás požiada, aby ste ho vymenili. V prípade pákového kávovaru na jeho odvápnenie musíte myslieť sami.
Ako sme písali, mnohé kávovary majú zabudované vodné filtre. Avšak, aj napriek tomu je vhodné čas od času kávovar odvápniť. Na to môžete použiť tablety od výrobcov kávovarov, ktoré sa jednoducho vložia do nádobky s vodou a spustí sa režim čistenia (manuálne v nastaveniach). Ak nemáte tablety poruke, spoľahnúť sa môžete aj na kyselinu citrónovú.
A ako často kávovar odvápňovať? Riaďte sa heslom, že čím máte tvrdšiu vodu, tým častejšie je potrebné kávovar odvápňovať – avšak, minimálne raz za mesiac! Kedy naposledy ste ten svoj odvápňovali vy?
Kávový olej (mastnota) – pozor, aj ten treba odstrániť!
Kávové zrná prirodzene obsahujú mastnotu, resp. olej, ktorý sa usádza vo všetkých hadičkách. Preto treba myslieť aj na vyčistenie sparovacej jednotky, ktorá v podstate kávu melie a pripravuje. Na čistenie sa používajú špeciálne tablety, ktoré sa zväčša vkladajú do zásobníka na mletú kávu (pre istotu sa riaďte pokynmi v manuáli od kávovaru).
Aj v tomto prípade je následne potrebné spustiť čistiacu funkciu v nastaveniach kávovaru. Po samotnom vyčistení kávovaru spravte aspoň 2 až 3 kávy, ktoré vylejete. Aby ste náhodou v káve nemali nejaké zvyšky čistiacich prípravkov, ktoré pri starostlivosti o kávovar použijete.
Vhodné je prepláchnuť aj sparovaciu jednotku pod studenou vodou – teda v prípade, ak je možné ju z kávovaru vytiahnuť. Ak nie, tak sa ju snažte vyčistiť pomocou kefky a suchej handričky – ak sa k nej dostanete.
Neprehliadni: Nová štúdia odhalila, ktoré potraviny redukujú stres už za 4 týždne! Je to tak aj naozaj?
Zdroj: Depositphotos
Ako čistiť kávovar na kapsule či pákový kávovar?
Kávovar na kapsule sa čistí veľmi jednoducho. Výrobcovia týchto kávovar ponúkajú aj čistiace kapsule, ktoré stačí vložiť do priestoru na kapsulu na kávu. Kávovar zapnete a sám sa jednoducho vyčistí. Nezabudnite však poriadne poumývať nádobku na vodu, v ktorej sa hromadí vodný kameň či pri striedmom používaní aj pleseň.
Čistenie pákového kávovaru je rovnako jednoduché. Ku každodennej starostlivosti patrí vyčistenie hlavy kávovaru, sitka a páky. V podstate páku čistíte po každom použití kávovaru. Vysypete z nej namletú kávu, opláchnete pod tečúcou vodou a vyutierate dosucha. Raz za čas je však vhodné použiť aj práškový čistič na pákové kávovary. Ten nasypte do slepého sitka a vráťte ho späť do kávovaru. Ten zapnite na čas uvedený výrobcom a nechajte, nech sa sám vyčistí. Po vyčistení sitko vyberte a poriadne opláchnite. Na záver poutierajte handričkou a pustite kávovar naprázdno, aby sa hlava vyčistila úplne.
Ak máte kávovar s dýzou na spenenie mlieka, tak ju vždy pred a po použití prepláchnite. Pustite trochu pary, aby sa vyčistila aj zvnútra.
Pozri tiež: Pyrolýza, katalýza alebo voda? Ako vyčistiť rúru bez veľkej námahy?