Pestujete si doma vlastnú bazalku? Bazalka priamo zo záhrady je obvykle čerstvejšia a aromatickejšia ako bazalka kúpená v obchode a rozhodne má omnoho intenzívnejšiu chuť a arómu ako sušená bazalka. Je skvelou voľbu do rôznych jedál. Bazalka je napríklad hlavnou zložkou v tradičnom talianskom peste, kde sa kombinuje s piniovými orieškami, cesnakom, parmezánom a olivovým olejom.
Avšak, čerstvé listy bazalky môžu byť skvelým doplnkom rôznych šalátov, pridávajú sviežu a aromatickú chuť. Skvelo sa hodia aj k paradajkovým polievkam a paradajkovým omáčkam, zabudnúť nemožno ani na pizzu. Chuť bazalky je obvykle opísaná ako svieža, ľahko sladká s nádychom korenia.
Neváhajte a začnite si bazalku pestovať doma aj vy, či už v kuchyni na okne, na balkóne, terase alebo aj v záhradke. No a pre správne pestovanie bazalky je potrebné vedieť aj to, ako ju správne strihať, aby sa podporil rast nových listov a získali sme bohatú úrodu.
Viete, ako správne odstrihnúť bazalku?
Drobné bylinky s pár lístkami rozhodne nie sú ideálne na strihane, ak chceme, aby bazalka ďalej dobre rástla. Vhodné je, ak na stonke napočítame aspoň tri uzlíky alebo kolienka, z ktorých vyrastajú listy. Ak bazalku zostrihneme nad tretím uzlom, rastlina sa krásne rozvetví a bude ďalej rásť a vyháňať množstvo chutných lístkov.
Ako na strihanie bazalky, sa môžete pozrieť aj v nasledujúcom videu. Vďaka správnemu zostrihávaniu byliniek sa môžeme tešiť z omnoho väčšej úrody. Neváhajte a vyskúšajte to sami!
Pozrite sa, ako na správne strihanie bazalky:
Zdroj úvodnej foto: Depositphotos