Poznáte domácnosť, kde nemajú rýchlovarnú kanvicu? My popravde ani nie. Jej účel je úplne jednoduchý a na prvý pohľad je taká kanvica aj zbytočná. Veď zohriať si vodu vieme aj na sporáku.
Avšak, nie tak rýchlo. Veľká výhoda je tá, že kanvicu si viete zobrať kdekoľvek so sebou, prípadne ak je odstávka plynu, dokonale zastúpi váš plynový sporák. Alebo ak sa vám polievka dovára viete si vypomôcť zovretou vodou z kanvice, ak nejde teplá voda, kúpeľ si dolejete aj vďaka kanvici (a nielen štyrom hrncom zo sporáka). Pojem recepty z kanvice znie síce trochu úsmevne, ale tí, čo zažili varenie párkov v rýchlovarnej kanvici vedia svoje.
Odporúčame prečítať: Pre milovníčky kávy niečo nové
My sa párkov z kanvice dobrovoľne vzdávame, ponúkame vám ale pár chutných tipov, pri ktorých hrá kanvica minimálne druhú hlavnú rolu.
Odporúčame prečítať: Vyveštite si budúcnosť z kávy
Pečený čaj – ako už napovedá samotný názov, tento čaj sa bude piecť. Ale nebojte sa, aj kanvica si tu príde na svoje. Najprv ale rúra. Tú vyhrejeme na na 170°C. Ovocie očistíme a podľa potreby zbavíme kôstiek. (z ovocia použite napríklad hrušky, slivky, jablká, marhule...), uložte na plech a pokvapkajte šťavou z citróna. Zasypte kryštálovým cukrom, pridajte škoricu a klinčeky a pečte cca 30 až 35 minút.
Odporúčame prečítať: Krajiny, v ktorých si vychutnáte čaj
Upečené ovocie zľahka podlejte rumom, nechajte vychladnúť a tak naplňte do fliaš. Pri príprave tohto čaju si naberte dve až tri lyžice čaju, zalejte ho vriacou vodou a už len vychutnávajte intenzívnu chuť ovocia. Ak sa chcete skôr osviežiť, zalejte čas studenou vodou a pridajte kocky ľadu.
V studenom počasí, či už počas letnej búrky, z ktorej na zem padajú krúpy, alebo v zimnom období dobre zahreje taký grog. Klasika, ktorá nikdy nesklame. Rum v horúcom ovocnom čaji, ochuťte ešte cukrom a plátkom citróna. Rum môžete nahradiť aj ovocným likérom.
Kanvicou si ale predsa len najčastejšie zalievame kávu, alebo čaj. Vedeli ste však, že tieto dva nápoje by mali byť zalievané ideálne konkrétnou teplotou? A nie je to bod varu! Káve najviac vyhovuje teplota vody 95°C, taký zelený čaj je ešte náročnejší, prospieva mu o čosi chladnejšia voda okolo 80°C. Biely čaj je čosi medzi kávou a čajom zeleným, luhovať by ste ho mali pri teplote 85°C cca 2-3 minúty.
Odporúčame prečítať: Bylinková starostlivosť o vašu krásu
Tradičných 100°C si vyžaduje akurát tak čaj čierny, a niektoré bylinky. Nie je teda na škodu si občas aj naštudovať informácie na krabičke, tak ako nie na škodu mať doma kanvicu, ktorá nám tú konkrétnu teplotu aj ukáže.
Odporúčame prečítať: Bylinkové čaje pre naše zdravie a pohodu
ZDROJ: www.catler.sk