Rady odborníka: Toto sú najlepšie triky na čistenie grilu bez drhnutia!

Na grilovaní, ako koniec koncov na každej príprave jedla, je najotravnejšie čistenie riadu a náradia a v tom nám dáte isto za pravdu. Aby ste si však grilovanie užili naozaj naplno, bez rozmýšľania nad prácnym a zdĺhavým čistením grilu, ktoré vás čaká, ponúkame vám osvedčené triky, ako najlepšie vyčistiť gril - ľahko, jednoducho a rýchlo. Tak čo, vyskúšate?

Zásada číslo 1: Čistenie grilu zbytočne neodkladajte!

Ako ste si už zrejme samy overili, gril je potrebné vyčistiť ihneď po jeho použití. A hoci s bruchom, plným grilovaných dobrôt, vás to najviac ťahá na ležadlo s drinkom v ruke a nie k čisteniu pripečeného grilu, odteraz to pôjde ľahšie a rýchlejšie. Zrejme nemusíme pripomínať, akú pohromu dokáže spôsobiť „zostatkový“ tuk na rošte – je to totiž ideálna voda na karcinogénny mlyn. A to, samozrejme, nikto z nás nechce.

 

Začnite teda mriežkou. Použite drôtenú kefku (príliš nedrhnite!) a dôkladne vyčistite obe strany mriežky. 

 

Pozri aj: Grilovacie triky: Vďaka týmto v lete nepriberieš ani kilo!

čistenie grilovacej mriežky

Zdroj: Shutterstock®

Zásada číslo 2: Používajte špeciálny čistiaci prostriedok!

Ďalším krokom je nanesenie špeciálneho čistiaceho prostriedku, ktorý necháte pôsobiť približne desať minút. Malo by ísť o šetrný prostriedok, ktorý vám grilovací rošt nezničí svojimi agresívnymi zložkami. Na rad prichádza mokrá hubka a teplá voda, ktorou rošt dočistíte. Vyutierajte dosucha. Zbavte sa aj popola, ktorý najskôr necháte vychladnúť a následne vyhoďte.

Handričkou a teplou vodou vytrite aj tú časť grilu, kde sa nachádzal popol. Ako vidíte, čistenie grilu nie je žiadna veda, ak si osvojíte ten správny postup, nebudete čakať na poslednú chvíľu a dopomôžete si kvalitným čistiacim prostriedkom, teda nie tým univerzálnym. Tak. A teraz si pokojne zložte rukavice, chyťte do ruky zaslúžený drink a užívajte naplno grilovaciu pohodu! :-)

tipy na čistenie grilu

Zdroj: Shutterstock®

Na záver ešte niekoľko dobrých rád ohľadom čistoty grilu:

  • Ak pred samotným grilovaním potriete mriežku jedlým olejom, nebudú sa na nej toľko usádzať nechcené zvyšky a tuk.
  • Nečistite gril nožom alebo špachtľou, zbytočne si ho zničíte. Namiesto toho si zaobstarajte kvalitný čistiaci prostriedok, ktorý rozpustí mastnotu, zvyšky jedla a pripečený tuk, čo vám umožní už použiť len jemnú hubku a vodu. Avšak pozor! Ak hovoríme o hubke, tak o molitanovej časti špongie, nie o drsnom spodku, ktorý takisto dokáže gril nepekne poškriabať.

 

Vyskúšaj: Recept na sušené paradajky v náleve: Na nerozoznanie od drahých z obchodu!

všetko o grilovaní

Zdroj: Shutterstock®

  • Pokiaľ nemáte možnosť vyčistiť gril ihneď po jeho použití, zabaľte ho aspoň do mokrého papiera. To však neznamená, že ho v takomto stave môžete ponechať do ďalšej sezóny. :-)
  • Používajte alobal alebo špeciálne grilovacie misky či taniere a ušetríte si tak prácu so zdĺhavým čistením grilu! No dobre, aspoň čiastočne. Grilovacie taniere sú, narozdiel od misiek, jednorazové, nepoužívajte ich preto opakovane.
  • Saponát, ktorým čistíte gril, by nemal obsahovať citrusové prísady – tie sa totiž vôbec, ale vôbec nekamarátia s kovovými časťami.

 

Zaujme ťa: Cesnakový zápach: 8 zaručených tipov, vďaka ktorým ho odstrániš!

6 komentárov
Katarína Konečná

Katarína Konečná

07.07.2018 11:08

je to pravda, že ho treba vyčistiť hneď po použití, ušetrí Vám to kopec času pri čistení

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

07.07.2018 15:45

Dobrých rád nikdy nie je dosť. Čistenie grilu nikdy neodkladám.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

07.07.2018 17:28

najlepšie je používať grilovacie misky,

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

07.07.2018 19:07

no veru neobľúbená činnosť ale čo už keď si tak radi grilujeme

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

10.07.2018 17:20

Dobré rady sú k nezaplateniu:))

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

09.10.2018 20:02

Presne tak hneď ho treba čistiť

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE