Dozaista ste sa aj vy neraz vrátili v zimnom období domov poriadne premrznutí. V tomto momente je každého dobrým kamarátom teplá deka a šálka obľúbeného čaju. Ak si však zároveň chcete dať aj niečo pod zub, nie je lepšia voľba, ako chutná polievka. Tá človeka nielen zohreje, ale i poriadne zasýti. Kým cez leto a počas jari sú v obľube len ľahké polievky, cez zimu je najlepšie si dopriať poctivé husté polievky z tých správnych surovín. Ak neviete, akú si najbližšie uvariť, prinášame vám inšpiráciu na lahodné zimné polievky, ktoré si zamiluje každý.
Z akých surovín pripraviť polievku?
Niektoré potraviny majú na nás ochladzujúci vplyv, iné organizmus zase prehrievajú. Ide o takzvaný termický účinok potravín. Suroviny, ktoré majú hrejivé účinky, spôsobujú stiahnutie až spevnenie tela, podporujú cirkuláciu krvi a organizmus povzbudzujú a prečisťujú. Do jedálnička je ich vhodné zaradiť počas jesenného i zimného obdobia. Môžu pomôcť osobám, ktoré trápia stále studené končatiny. A o aké potraviny ide? Radíme sem kapustu, mäso, cesnak, cibuľu i pór, koreniny ako bazalku, rozmarín či tymián, aj škoricu, zázvor alebo vajcia. I tieto potraviny je vhodné použiť pri príprave chutnej polievky. Okrem toho sú správnou voľbou aj strukoviny či sezónna zelenina. Ktorú z nasledujúcich polievok vyskúšate vy?
1. Mrkvová polievka so zázvorom
Vo väčšom hrnci si na oleji opražíme jednu cibuľu a dva strúčiky cesnaku nasekané nadrobno. Potom pridáme nahrubo nastrúhaný jeden kilogram mrkvy, soľ, korenie a malú lyžičku kurkumy aj mletej rasce. Chvíľu opekáme a následne všetko úplne zalejeme zeleninovým vývarom, prípadne vodou. Ak chcete hustejšiu polievku, stačí liter vývaru, pridať však môžete i viac tekutín. Polievku varíme, kým mrkva zmäkne. Potom k nej pridáme najemno nastrúhaný koreň zázvoru (asi 1 cm). Nakoniec všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom. Necháme chvíľu povariť a môžeme podávať.
Pozri aj: Inšpirácia na víkendové raňajky: Recept na ovocný chlebík 3-krát inak