Najlepšie zimné polievky: Tieto ťa nasýtia aj zohrejú!

recepty na zimné polievky

Dozaista ste sa aj vy neraz vrátili v zimnom období domov poriadne premrznutí. V tomto momente je každého dobrým kamarátom teplá deka a šálka obľúbeného čaju. Ak si však zároveň chcete dať aj niečo pod zub, nie je lepšia voľba, ako chutná polievka.

Tá človeka nielen zohreje, ale i poriadne zasýti. Kým cez leto a počas jari sú v obľube len ľahké polievky, cez zimu je najlepšie si dopriať poctivé husté polievky z tých správnych surovín. Ak neviete, akú si najbližšie uvariť, prinášame vám inšpiráciu na lahodné zimné polievky, ktoré si zamiluje každý.

Z akých surovín pripraviť polievku?

Niektoré potraviny majú na nás ochladzujúci vplyv, iné organizmus zase prehrievajú. Ide o takzvaný termický účinok potravín. Suroviny, ktoré majú hrejivé účinky, spôsobujú stiahnutie až spevnenie tela, podporujú cirkuláciu krvi a organizmus povzbudzujú a prečisťujú.

Do jedálnička je ich vhodné zaradiť počas jesenného i zimného obdobia. Môžu pomôcť osobám, ktoré trápia stále studené končatiny. A o aké potraviny ide? Radíme sem kapustu, mäso, cesnak, cibuľu i pór, koreniny ako bazalku, rozmarín či tymian, aj škoricu, zázvor alebo vajcia. I tieto potraviny je vhodné použiť pri príprave chutnej polievky.

Okrem toho sú správnou voľbou aj strukoviny či sezónna zelenina. Ktorú z nasledujúcich polievok vyskúšate vy? Bude to mrkvová polievka? Skúsite mrkvu so zázvorom? A čo fazuľa alebo cvikla? Viac v článku!

Pozri aj: Inšpirácia na víkendové raňajky: Recept na ovocný chlebík 3-krát inak

krémové polievky
Shutterstock®

TOP recepty na polievky – sýte a hrejivé zimné jedlá:

1. Krémová mrkvová polievka so zázvorom

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 kg mrkvy (nahrubo nastrúhané)
  • soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 l zeleninového vývaru (alebo vody, prípadne viac podľa hustoty)
  • 1 cm koreňa zázvoru (najemno nastrúhaný)

Postup: Vo väčšom hrnci si na oleji opražíme jednu cibuľu a dva strúčiky cesnaku nasekané nadrobno. Potom pridáme nahrubo nastrúhaný jeden kilogram mrkvy, soľ, korenie a malú lyžičku kurkumy aj mletej rasce. Chvíľu opekáme a následne všetko úplne zalejeme zeleninovým vývarom, prípadne vodou.

Ak chcete hustejšiu polievku, stačí liter vývaru, pridať však môžete i viac tekutín. Polievku varíme, kým mrkva zmäkne. Potom k nej pridáme najemno nastrúhaný koreň zázvoru (asi 1 cm). Nakoniec všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom. Necháme chvíľu povariť a môžeme podávať.

2. Cviklová polievka

  • 2 stredne veľké cvikly
  • 2 jablká
  • 1 malá červenú cibuľu
  • 300 ml jablkového cideru
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • olej, soľ, čierne korenie

Postup: V hrnci si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a hneď pridáme aj nahrubo nastrúhanú cviklu. Opekáme asi 5 až 8 minút. Potom pridáme jablká nakrájané na kocky, soľ i korenie. Zalejeme ciderom a vývarom, znížime teplotu a zakryté varíme do zmäknutia. Nakoniec použijeme ponorný mixér, aby sme získali hustý krém. Cviklovú polievku pred podávaním ozdobíme kyslou smotanou, prípadne mozzarellou a bazalkovými lístkami.

3. Krémová zeleninová polievka

  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • Olivový olej, soľ, korenie a muškátový oriešok

Postup: Všetku zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Na olivovom oleji opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme všetku pripravenú zeleninu a chvíľu ju opekáme, aby sa zvýraznila jej chuť. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme soľ, korenie a štipku muškátového orieška. Varíme na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme smotanu. Necháme ešte chvíľu prevariť a podávame.

Odporúčame: Spoznajte triky ako na krásne a mlado vyzerajúce ruky aj vo vyššom veku!

sýte polievky
Shutterstock®

4. Lahodná fazuľová polievka so zeleninou

  • 250 g fazule
  • 2 petržleny
  • 3 mrkvy
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • malý paradajkový pretlak
  • mletá červenú papriku, čierne korenie, soľ, olej
  • majorán, bobkový list a kurkuma
  • 2 až 3 PL jemných ovsených vločiek

Postup: Fazuľu si na noc namočíme do vody. V hrnci ju zalejeme vodou a varíme spolu s bobkovým listom. Keď je už takmer zmäknutá, pridáme soľ a chvíľu povaríme. Fazuľu zlejeme a zalejeme ju čistou vodou. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu i petržlen.

Kým sa polievka varí, na panvici si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu aj cesnak a pridáme pretlak, soľ, mletú papriku, kurkumu i čierne korenie. Zmes vmiešame do polievky a pridáme aj ovsené vločky, ktoré ju zahustia. Nechajte ju ešte chvíľu variť a tesne pred odstavením pridajte majorán.

5. Cesnaková polievka

  • 500 g zemiakov
  • 1 veľká hlavička cesnaku
  • olivový olej (trocha na opekanie)
  • 1 PL masla (+ 1 PL na záver)
  • soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • bagetky (na opraženie a podávanie)

Postup: Cesnaková polievka je skutočným liekom a preventívne nás chráni pred mnohými neduhmi. V zimnom období je nutnosťou. Môžete si ju pripraviť napríklad aj takto. Očistíme si 500 g zemiakov aj jednu veľkú hlavičku cesnaku a nakrájame ich.

Cesnak si dozlatista opražíme v hrnci na troche olivového oleja a masla. Následne pridáme aj zemiaky, soľ, korenie a všetko zalejeme 1,5 l zeleninového vývaru. Varíme na miernom ohni do zmäknutia. Zeleninu potom dohladka rozmixujeme ponorným mixérom. Do polievky prilejeme 250 ml smotany na šľahanie (33 %) aj 1 PL masla a necháme zovrieť. Podávame s opraženými bagetkami.

6. Krémová šošovicová polievka

  • 200 g červenej šošovice
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mlieka
  • olivový olej, soľ, korenie a kari korenie

Postup: Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme nastrúhanú mrkvu, šošovicu a štipku kari korenia. Všetko zalejeme zeleninovým vývarom a varíme, kým šošovica nezmäkne (cca 20 minút). Potom polievku rozmixujeme dohladka, pridáme kokosové mlieko, dochutíme soľou a korením a necháme ešte chvíľu prevariť. Podávame s čerstvým koriandrom alebo krutónmi.

Odporúčame: RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať!

hubový krém
Shutterstock®

7. Hríbový krém

  • 500 g šampiňónov
  • 2 až 3 hrste obľúbených sušených hríbov
  • 4 väčšie zemiaky
  • 2 šalotky
  • 300 ml kyslej smotany
  • olivový olej, soľ, korenie a tymian

Postup: Ako prvé necháme sušené hríby odstáť v studenej vode aspoň 10 minút. Na olivovom oleji opražíme šalotku nakrájanú nadrobno. Do hrnca pridáme nakrájané šampiňóny a zemiaky. Všetko až povrch zalejeme vodou. Pridáme aj sušené hríby, soľ, korenie a tymián. Následne varíme, kým zemiaky zmäknú, a to aspoň pol hodinu. Nakoniec polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu a necháme ešte chvíľu variť. Pred podávaním môžete do polievky pridať zopár kúskov opražených šampiňónov.

8. Pečená paradajková polievka

  • 1 kg zrelých paradajok
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • Olivový olej, soľ, korenie a bazalka

Postup: Paradajky, papriku, cibuľu a cesnak nakrájame na kúsky, uložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme v rúre pri 200 °C približne 30 minút, kým zelenina nezmäkne a nezíska opečený povrch. Upečenú zeleninu dáme do hrnca, zalejeme zeleninovým vývarom a necháme povariť 10 minút. Potom rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu a dochutíme bazalkou. Podávame s opečenou bagetou.

9. Krémová feniklová polievka

  • 2 fenikle
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • olivový olej, soľ, korenie a tymian

Postup: Fenikel, zemiaky, cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na kúsky. Na olivovom oleji opražíme cibuľu a cesnak. Pridáme fenikel a zemiaky, chvíľu restujeme a následne zalejeme zeleninovým vývarom. Osolíme, okoreníme a pridáme štipku tymianu. Varíme, kým zelenina nezmäkne (cca 20 minút). Potom polievku rozmixujeme, pridáme smotanu a necháme chvíľu prevariť. Podávame s feniklovou vňaťou na ozdobu.

Aktualizovaný článok: 07.12.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

02.01.2020 06:58

Chutné polievočky, pripravujem všetky s malými rozdielmi v základnom recepte!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

02.01.2020 09:57

Dobrá cesnaková polievka liek na všetky neduhy.

Vaše meno:

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

03.01.2020 13:47

Tak tú mrkvovú so zázvorom určite vyskúšam. Ďakujem za inšpiráciu, že čo dnes navariť na obed.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

28.01.2020 19:30

vyskúšam určite:)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.