Všetci si radi pochutnáme na dobrom jedle či už na chutnej maminej domácej sviečkovej, poriadnom steaku alebo morských plodoch v reštaurácii. Mnohí z nás sú skvelými kuchármi a považujú varenie za koníček, nie za povinnosť. Možno aj vy patríte k tým, ktorí radi experimentujú a vylepšujú recepty. Niektorí z nás zase nedajú dopustiť na tradičné recepty svojich babičiek.
Vedeli ste, že najstaršie známe písomné recepty pochádzajú z roku 1730 pred naším letopočtom a boli zaznamenané na klinopisných tabuľkách nájdených v Mezopotámii? Ďalšie recepty pochádzajú približne z roku 1600 pred naším letopočtom a napísané boli na akkadskej tabuľke z Babylonu. Existujú aj diela v staroegyptských hieroglyfoch, ktoré zobrazujú prípravu jedla.
Kde sa vzali obľúbené jedlá?
Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, odkiaľ sa vzali a kde majú svoj pôvod jednotlivé jedlá? Pravdepodobne ste presvedčení o tom, že podľa názvu je to hneď jasné. Veď odkiaľ by asi tak mohli pochádzať dánske koláčiky alebo nadýchané croissanty? Kde sa prvýkrát objavila horúca čokoláda a obľúbené hranolky? No, budete prekvapení. Nahliadnite do nášho článku a spoznajte skutočný pôvod niekoľkých jedál.
Aký je pravý pôvod jedál?
1. Hamburger
Podľa názvu by ste si mysleli, že hamburger pochádza z nemeckého mesta. Aj keď prvé karbonátky sa objavili v 19. storočí a robili ich z hamburských kráv, táto mäsová pochúťka bola odoslaná do USA, kde sa vyvinula do sendvičovej podoby, ktorú dnes všetci veľmi dobre poznáme.
Hamburger sa rýchlo stal symbolom americkej rýchlej gastronómie a neskôr aj globálnej kultúry. Dnes má nespočetné množstvo variácií – od klasických hovädzích cez vegetariánske až po luxusné gurmánske verzie.
2. Croissanty
Voňavé, mäkkučké, jemne maslové. Presne takéto sú tie pravé, čerstvé croissanty. Často im dávame prívlastok francúzske. Toto je však jedno z niekoľkých druhov pečiva, ktoré vynašli Viedenčania. Prekvapení?
Croissanty totiž pôvodne vznikli ako „kipferl“ vo Viedni už v 17. storočí, no až vo Francúzsku získali svoju typickú vrstvenú maslovú podobu. Dnes sú neodmysliteľným symbolom francúzskych raňajok a dobývajú pekárne po celom svete.
Freepik3. Hranolky
Toto legendárne jedlo, ktoré sa väčšinou spája s americkým rýchlym občerstvením, má za sebou európsky pôvod. Podľa americkej bájky si Thomas Jefferson so sebou priniesol hranolky po tom, čo navštívil Francúzsko ako minister zahraničia.
Pravdou však je, že hranolky nakoniec nie sú ani z Francúzska. V skutočnosti to boli Belgičania, ktorí ich objavili. Tí vyprážali zemiaky, ktoré jedli počas zimných mesiacov, keď kvôli chladu a mrazom sa im nedarilo chytať ryby.
4. Pavlova torta
Mnohí si myslia, že tento jedinečný dezert pochádza z Austrálie. Novozélanďania tvrdili, že oni vynašli túto sladkú pochúťku. Odborníci však potvrdili, že Pavlova torta bola vynájdená v Nemecku a zdokonalená v USA do podoby, ktorú dnes poznáme a milujeme.
Pavlova torta dostala svoje meno po slávnej ruskej baleríne Anne Pavlovej, ktorá počas svojich turné inšpirovala cukrárov k jej vzniku. Dnes je symbolom ľahkého a elegantného dezertu, ktorý spája chrumkavý korpus s nadýchaným vnútrom a sviežim ovocím.
5. Horúca čokoláda
Horúca čokoláda má svoje korene u starovekých Aztékov a Mayov, ktorí pripravovali horký nápoj z kakaových bôbov, vody a korenín, najmä chilli.
Tento nápoj bol považovaný za posvätný a podávaný pri rituáloch i významným hosťom. Do Európy sa kakao dostalo v 16. storočí vďaka španielskym dobyvateľom, kde sa postupne začalo miešať s cukrom a mliekom. Tak vznikla sladká a krémová verzia horúcej čokolády, akú si vychutnávame dnes.
6. Cestoviny
Niet pochýb o tom, že cestoviny sú jednou z typických a tradičných zložiek talianskej kuchyne, ale historici sa domnievajú, že talianske cestoviny boli pôvodne inšpirované čínskymi rezancami.
Niektorí tvrdia, že Marco Polo, ktorého cesty viedli na ďaleký východ, ich priniesol so sebou do Európy v 14. storočí. Taliani dotvorili túto špecialitu podľa seba a prišli so špagetami, penne a mnohými ďalšími slávnymi formami cestovín, ktoré dnes poznáme.
Freepik7. Zmrzlina
Mnohí ju považujú za taliansky vynález, no jej počiatky siahajú do starovekej Číny. Tam sa pripravovala zmes snehu, ryže a ovocných štiav, ktorá sa považovala za lahôdku hodnú cisárov.
Do Európy sa dostala cez arabský svet, kde ju obohatili o cukor a mlieko. Taliani jej potom dali dnešnú podobu „gelata“ a premenili ju na obľúbený dezert, ktorý si dnes vychutnávame po celom svete.
8. Dánske koláčiky (Danish pastry)
Toto lahodné vrstvené pečivo bolo vyvinuté v Rakúsku, ale počas štrajku pekárov v 19. storočí sa dostalo do Dánska a ďalších častí Európy. V Dánsku ho nazývajú viedenské pečivo podľa hlavného mesta Rakúska.
Postupne si tento dezert Dánovia prispôsobili a začali ho plniť marmeládami, pudingom či mandľovou pastou. Vďaka nim sa stal svetovo známym ako „Danish pastry“, hoci jeho korene siahajú do Viedne.
9. Škótske vajce
Škótske vajce je obľúbenou súčasťou anglických piknikov. Jeho pôvod je však v Indii. V Indii sa totiž pripravoval podobný pokrm z vareného vajca obaleného v mäsovej zmesi a vyprážaného v oleji. Do Anglicka ho priniesli obchodníci počas koloniálneho obdobia a rýchlo sa udomácnil ako praktické jedlo na cesty.
V 18. storočí ho v Londýne začala predávať známa reštaurácia Fortnum & Mason. Dnes patrí medzi ikonické britské jedlá, ktoré si mnohí spájajú s piknikmi a pubovou klasikou.
10. Toastový chlieb
Hoci si ho spájame najmä s anglickými raňajkami, jeho moderná podoba vznikla v USA. Práve tam bol v roku 1928 vynájdený prvý stroj na krájanie chleba, ktorý umožnil jeho masovú výrobu a predaj v úhľadných plátkoch.
Postupne sa toastový chlieb stal neodmysliteľnou súčasťou domácností po celom svete – od jednoduchých toastov až po sendviče na tisíc spôsobov. Dodnes je symbolom rýchlych raňajok aj praktickej kuchyne.
Jedlá, ktoré spojili svet
Za mnohými pochúťkami, ktoré dnes považujeme za samozrejmosť, sa skrývajú prekvapivé príbehy ich vzniku. Z jedného kúta sveta putovali do druhého, kde si ich ľudia prispôsobili vlastným chutiam a tradíciám. Výsledkom sú chutné jedlá, ktoré dnes poznáme a milujeme – od hamburgeru, cez croissant, až po zmrzlinu. Aj tieto kulinárske poklady nám pripomínajú, že kuchyňa je univerzálny jazyk, ktorý spája kultúry a robí naše životy chutnejšími.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik
Aktualizovaný článok: 18.08.2025