Správny čas na vianočné pečenie – kedy upiecť medovníky, medvedie labky, linecké pečivo a iné?

načasovanie vianočného pečenia

Vianoce sa nezadržateľne blížia. Čo všetko si predstavíte, keď sa povie príprava na Vianoce? Nesie sa predvianočný čas u vás v znamení hľadania tých správnych darčekov? Alebo skôr myslíte na nákup potravín, bez ktorých sa vo vianočnom období a najmä pri príprave štedrovečerného jedla skratka nezaobídete? A niektorým sa obdobie pred Vianocami neodmysliteľne spája aj s dôkladným upratovaním domácnosti. 

No zabudnúť nemôžeme ani na vianočné pečenie. Aké by to bolo, keby sa nám domácnosťou nešírila vôňa medovníkov, lineckého pečiva či vanilkových rožkov? Niektorí sa už teraz nevedia dočkať, kým si na fantastických vianočných koláčikoch pochutia. Kedy piecť vianočné pečivo? Ako si správne načasovať pečenie vianočných koláčov, aby vydržali so sviatkov čerstvé alebo boli akurát pripravené na konzumáciu? Kedy začať piecť medovníky? A kedy začas s inými druhmi vianočných maškŕt?

Odporúčame: Recepty na domáce varené víno: 8 verzií, ktoré sa oplatí vyskúšať!

V akom časovom predstihu piecť rôzne druhy vianočného pečiva?

Patríte k tým, ktorí pripravujú vianočné pečivo v dostatočnom predstihu, alebo naopak k tým, ktorí pečú na poslednú chvíľu pár dní pred Vianocami? Nuž, platí, že niektoré druhy vianočného pečiva je lepšie pripraviť skôr, aby sa do Vianoc, takpovediac, odležali, zmäkli a získali tú správnu konzistenciu a chuť. 

Monika z @lapetit.sk, ktorá sa venuje foodstylingu, tvorbe receptov a foteniu jedla, na svojom instagramovom účte poradila, v akom časovom predstihu začať prípravu jednotlivých druhov vianočných cukroviniek, vrátane medovníkov, medvedích labiek, nepečených zákuskov či vianočky alebo tradičných závinov. Kedy začať s prípravou vianočných sladkých dobrôt, sa dozviete nižšie. 

Odporúčame: Kakaové kolieska s maslovým krémom z bielej čokolády a vaječného likéru

kedy piecť medovníky
instagram.com/lapetit.sk

kedy piecť linecké pečivo
instagram.com/lapetit.sk

kedy pripraviť nepečené zákusky
instagram.com/lapetit.sk

kedy piecť závin
instagram.com/lapetit.sk

Tipy na skladovanie vianočného pečiva:

Ako skladovať linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú najlepšie, keď majú čas zmäknúť, preto ich skladujte v uzatvárateľnej nádobe na chladnom a suchom mieste. Jednotlivé vrstvy oddeľte papierom na pečenie, aby sa nezlepili a zachovali si svoj tvar. Ak sú už naplnené lekvárom, uistite sa, že nádoba je hermeticky uzavretá, aby koláčiky nevyschli.

Ako skladovať medovníky

Aby medovníky ostali mäkké a vláčne, dajte ich do nádoby spolu s kúskom jablka alebo plátkom pomaranča – ten im dodá vlhkosť. Uchovávajte ich na chladnom mieste, mimo priameho slnečného svetla. Ak sú zdobené polevou, dbajte na to, aby sa nedotýkali, preto ich uložte do vrstiev s papierom medzi nimi.

Odporúčame: Nanaimo rezy – sladká ikona z Kanady. Jednoduchý dezert, ktorý musíš ochutnať!

Ako skladovať medvedie labky

Medvedie labky si zachovajú svoju typickú krehkosť, ak ich budete skladovať v plechovej dóze alebo sklenenej nádobe. Dôležité je, aby boli na suchom mieste, pretože vlhko by mohlo pokaziť ich štruktúru. Ak chcete zachovať ich čerstvosť ešte dlhšie, môžete ich zamraziť a pred podávaním nechať pri izbovej teplote rozmraziť.

Ako skladovať vanilkové rožky

Tieto jemné a voňavé koláčiky potrebujú suché a tmavé miesto, kde si udržia svoju konzistenciu. Dóza s dobre tesniacim vrchnákom je ideálna. Ak chcete, aby si zachovali vôňu vanilky, môžete do nádoby pridať kúsok vanilkového struku.

Ako skladovať nepečené koláče

Nepečené sladkosti, ako sú rôzne guličky či plnené rezy, vyžadujú chladničku. Uchovávajte ich v plastových nádobách s vrchnákom, aby nenasiakli pachy z ostatných potravín. Ak obsahujú smotanové alebo krémové náplne, je dôležité ich spotrebovať do niekoľkých dní.

Ako skladovať vianočku a kysnuté vianočné koláče

Vianočku najlepšie ochránite pred vysychaním, ak ju zabalíte do čistého utierky a uložíte do plastového vrecka alebo uzatvárateľnej nádoby. Ak viete, že ju nestihnete skonzumovať, pokojne ju zamrazte – po rozmrazení si zachová svoju vláčnosť. Kysnuté koláče s plnkou však najlepšie chutia čerstvé, preto ich skladujte len krátkodobo a najlepšie v chlade.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos.com

Aktualizovaný článok: 09.12.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.