Ako odhalíš opaľovací krém po záruke? Keď robí toto, zahoď ho!

Ochrana pleti pred slnkom by mala byť súčasťou našej každodennej starostlivosti o pokožku, ktorá je vystavovaná priamemu slnečnému žiareniu – či je leto a či zima. My však dobre vieme, že väčšina ľudí vyťahuje opaľováky až keď doslova prihára, teda v lete. Práve horúčavy v nás rozsvietia červenú kontrolku, ktorá signalizuje, že sa máme pred slnečnými lúčmi chrániť. A tak v rýchlosti siahame po opaľovacích prostriedkoch, ktoré už máme doma, teda minimálne rok starých. Ako podľa dermatológov odhalíte opaľovací krém po záruke?

Účinnosť v ohrození

Prečo by nás vlastne malo v súvislosti s opaľovacími prípravkami zaujímať, či sú po záruke? Dôvody sú pomerne logické a je ich hneď niekoľko. V prvom rade, ako všetko čo si dávame na pokožku, môže opaľovací prípravok po záruke spôsobiť nepríjemnú alergickú reakciu. Po ďalšie je však u opaľovákov dátum spotreby zároveň zárukou toho, že fungujú a vašu pokožku ochránia pred škodlivým UV žiarením. Ak teda používate prípravok s „prešlým" dátumom spotreby, tak sabotujete zdravé opaľovanie a riskujete vlastné zdravie. 

Inšpiruj sa: 3 tipy, ako odvodniť telo: Zbav sa tohto najväčšieho letného problému

kedy je opaľovák po záruke

Zdroj: Shutterstock®

Opaľovák bez spotreby

Opaľovacie prípravky sú rovnaké ako iná kozmetika, prípadne voľnopredajné liečivá –  dátum spotreby majú väčšinou uvedený priamo na obale. V niektorých prípadoch by ste však záruku hľadali márne a stať sa môže aj to, že sa časom z obalu zošúcha. Ako postupovať v takomto prípade? Dermatológovia odporúčajú sledovať konzistenciu a ďalšie vlastnosti daného prípravku. Ak sa zmenila jeho textúra, farba či vôňa, je čas sa s opaľovákom rozlúčiť a skočiť si do drogérie pre nový. 

najlepšie opaľovacie krémy

Zdroj: Shutterstock®

Môže sa pokaziť aj skôr

Vedeli ste, že opaľovacie prípravky a slnko sa paradoxne veľmi nemusia? Ak teda so sebou opaľovák ťaháte na pláž či kúpalisko a vypekáte ho na priamom slnku, môže sa pokaziť oveľa skôr ako uvádza dátum na jeho obale. Preto sledujte konzistenciu, farbu a vôňu opaľováku, a to aj napriek tomu, že dátum spotreby jasne hovorí, že je v poriadku. A keďže sme pátrali aj po tom, koľko by vo všeobecnosti mali vydržať opaľovacie prípravky spoľahlivé, je to za ideálnych podmienok a v neotvorenom stave až 3 roky.

Zaujme ťa: Najväčšie beauty a módne prešľapy: Pozor na tieto FAUX PAS!

4 komentárov
Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

30.07.2020 09:51

toto sa stalo aj mne, že na opaľovacom kréme som márne hľadala dátum spotreby

Vaše meno:

Veronika Kupcová

Veronika Kupcová

30.07.2020 12:43

ja si kupujem malé balenia opaľovacieho krému na jedno leto...a každý rok nové a "čerstvé" mlieka na opaľovanie aj po opaľovaní

Vaše meno:

Veronika Kupcová

Veronika Kupcová

30.07.2020 12:43

ja si kupujem malé balenia opaľovacieho krému na jedno leto...a každý rok nové a "čerstvé" mlieka na opaľovanie aj po opaľovaní

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

30.07.2020 19:42

Dobrý článok, len potom by sa mohli vyrábať malé balenia, lebo aspoň u mňa je to tak, keď otvorím viacero krémov, neminú sa a potom už neviem, aký je starý.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE