Predstavte si, spravíte si pohár citrónovej šťavy, ktorú vypijete na príjemne hrejúcom slniečku. Po hodine si však všimnete, že celá vaša pokožka, ktorá bola vystavená slnečnému žiareniu, je nepríjemne začervenaná a páli vás. Síce ste neboli na slnku dlho, ale i tak máte všade svrbivé vyrážky. Prečo?
Dôvodom nemusí byť priame, ostré slnko alebo nedostatočne chránená pokožka. Problémy vám môže spôsobiť aj jedlo či pitie, ktoré ste pred opaľovaním požili. Prezradíme vám, ktoré jedlo si určite pred opaľovaním nedávať!
Furokumaríny môžu spôsobiť problém
Spálená pokožka alebo nepríjemná alergická reakcia trápi z roka na rok viac a viac ľudí. Väčšina to pokladá za následok globálneho otepľovania či vplyv skleníkového efektu, vďaka ktorým je slnko ostrejšie. Niektorí si naopak myslia, že dôvodom sú látky v našom tele. Tie spôsobujú, že našu pokožku pred spálením neochráni ani opaľovací krém s najvyšším ochranným faktorom.
Podľa mnohých odborníkov má strava, ktorú jeme, priamu súvislosť s červenými vyrážkami na našej pokožke, po opaľovaní. Dochádza totiž ku fotoaktivácii niektorých látok v tele. Týmito látkami sú najčastejšie furokumaríny, ktoré sa nachádzajú v rastlinách. Sú dôležité, pretože ochraňujú rastliny pred plesňami, baktériami, ale aj živočíchmi. Niektoré z nich, po aktivácii UV žiarením, dokážu zosilniť svoj účinok, a ten sa odzrkadlí na našej pokožke.
Zaujme ťa: Toto ťa dostane: Vieš, prečo spať v ponožkách každú noc?
Mám fytofotodermatitídu
Ak ste sa dostali do kontaktu s rastlinou, ktorá obsahovala fotosenzibilujúcu látku a pôjdete sa opaľovať, tak vám hrozí fytofotodermatitída. Toto ochorenie nezávisí od stavu imunity a môže sa vyskytnúť u hocikoho, samozrejme častejšie sa vyskytuje u ľudí, ktorí sa živia prevažne rastlinnou stravou.
Furokumaríny sa nachádzajú v určitých rastlinách a predstavujú ich metabolity. K nežiadúcej reakcii s našou pokožkou môže dôjsť pri kontakte s rastlinou, ale aj po jej konzumácii, často vo forme čajov. Najčastejšie sa s takýmito prejavmi pokožky stretávame v druhej polovici leta, kedy je koncentrácia furokumarínov vyššia. Vysoký obsah je v olejoch, koreňovej zelenine a hlavne v nesprávne skladovanej a poškodenej či zhnitej časti zeleniny.
Neprehliadni: Čo oslabuje imunitný systém? Na toto si daj pozor!
Kde všade sa nachádzajú tieto látky?
- zeler čerstvý
- paštrnák čerstvý
- petržlen
- mrkva
- citrusy
- figy
- škorica
- koriander
- horčičné semená
- grapefruitový džús
- citrónový olej
- levanduľový olej
- limetkový olej
- bergamotový olej
Ako sa dá ubrániť?
Prejavy tejto formy dermatitídy (zápal kože) sú ružovočervené fľaky, krvné podliatiny, vyrážky až pľuzgiere, naplnené vodnatým obsahom. V prípade, ak sú prejavy nesmierne bolestivé, pokúste sa dané miesto schladiť. Je vždy lepšie, ak vyhľadáte lekársku pomoc, pretože niektoré stavy môžu byť naozaj vážne.
Jediné, ako sa môžete fytofotodermatitíde vyhnúť je, že si budete dávať v lete pozor na tie potraviny, ktoré sme vyššie uviedli. Ak pestujete mrkvu alebo petržlen, pracujte s nimi radšej v rukaviciach. Vyhýbajte sa v lete levanduľovým kúpeľom, škoricovým zábalom a pozor si dajte aj na citrusy. Limetky či pomaranče môžu vašu pokožku nepríjemne podráždiť, samozrejme nejde o nič závažné, ale teraz už aspoň viete, prečo tie svrbivé vyrážky vznikajú.
Musíš vidieť: Prestali ti kvitnúť izbové rastliny? Nesmúť, ale vyskúšaj ich oživiť!