Bulgur: Tento zdravý a chutný pokrm si zamiluješ!

Slovenská kuchyňa dnes nie je iba o tradičných jedlách ako bryndzové halušky, pirohy, segedín a iné chutné, no často nezdravé jedlá. Do modernej kuchyne sa čoraz častejšie dostávajú nové chute a potraviny, ktoré majú dlhú tradíciu najmä v iných kultúrach.

Vyskúšali ste už niekedy ochutnať napríklad taký bulgur? Ak nie, odporúčame vám ho zaradiť do vášho jedálnička. Bulgur nie je totiž iba prílohou. Jeho príprava je nenáročná a navyše je vysoko výživný. Ako ho správne pripravovať a čím dokáže naše telo obohatiť?

Odporúčame: Rododendron – očarujúca pestrofarebná záplava kvetov

ako variť bulgur

Zdroj: Shutterstock®

Stále neznámy bulgur

Bulgur je mimoriadne zdravou obilninou, ktorá je však v našich končinách stále málo známa. Pôvod slova bulgur pochádza hneď z dvoch jazykov – z arabského bourghoul a tureckého bulghur. V oboch krajinách je bulgur veľmi cenený a možno ho pripraviť na veľa chutných spôsobov.

Bulgur je vlastne obilnina, respektíve nalámané zrná rôznych veľkostí, ktoré pochádzajú zo pšenice. Po vypratí, vysušení a podrvení pšenice vzniká táto celozrnná obilnina. V obchodoch s potravinami najčastejšie natrafíme na jeho tri dostupné veľkosti, respektíve stupne drsnosti.

Pozri aj: Zdravé recepty: Bulgur s baklažánom a lúčnymi bylinkami

bulgur príprava

Zdroj: Shutterstock®

Bulgur a benefity pre naše zdravie

Zdravotné benefity bulguru sú pre naše telo viac než prospešné. Vedeli ste o tom, že bulgur má viac živín, bielkovín a vlákniny ako napríklad ryža? V bulgure nájdeme významný zdroj železa, vápnika, horčíka, mangánu či kyseliny listovej. Okrem toho je účinnou prevenciou proti vzniku srdcových ochorení, pomáha udržiavať v norme hladinu krvného cukru, zlepšuje naše trávenie a jeho konzumácia je mimoriadne vhodná v čase redukcie hmotnosti, keďže má nižšiu kalorickú hodnotu ako napríklad quinoa. Pocit plnosti po skonzumovaní bulguru v tele vytvára práve prítomná vláknina.

Neprehliadni: RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať!

ako pripraviť bulgur

Zdroj: Shutterstock®

Príprava bulguru je skutočne jednoduchá

Bulgur sa zaraďuje medzi druhy pokrmov, ktorých príprava je skutočne nenáročná. Aj preto je častou vyhľadávanou prílohou pri mäsitých či bezmäsitých jedlách. Skvelo sa však uplatní aj pri príprave ľahkých a chutných šalátov.

Vo všeobecnosti platí, že čím sú zrnká bulguru väčšie a drsnejšie, tým dlhšie trvá aj jeho samotná príprava. Bulgur možno pripraviť tromi spôsobmi, a to:

  • Najklasickejší a najkratší spôsob varením: bulgur v hrnci opražíme na troche oleja. Jeden diel bulguru zalejeme dvomi dielmi vody a varíme zhruba 8 – 10 minút. Potom bulgur odstavíme a necháme ,,dôjsť“.
  • Zaliatím vriacou vodou: pripravený bulgur zalejeme dvomi dielmi vriacej vody (vhodný je aj vývar). Hrniec prikryjeme a po cca 30 minútach je bulgur pripravený.
  • Bez varenia: bulgur je možné pripraviť aj ,,na studeno“ iba s pomocou vody napučaním (cca 1 hodinu). Takýmto spôsobom sa v bulgure zachovajú všetky dôležité a pre telo potrebné živiny a látky.

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek spôsob prípravy veríme, že si túto obilninu zamilujete ako rovnako ako my.

Inšpiruj sa: Ako pripraviť kuskus? Týchto 5 inšpirácií musíš vyskúšať!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.08.2021 05:49

Rada pripravujem všetkými spôsobmi.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

03.08.2021 07:17

Pripravujem,výborné.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

03.08.2021 09:16

nenapadlo by ma kúpiť si bulgur, ale vyhrala som ho v jednej súťaži a zistila som, že je to výborná potravina a odvtedy si ho kupujem

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

03.08.2021 09:23

Bulgur je skvelý, chutí mi viac ako kuskus

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

03.08.2021 18:00

už dlho sa chystám ho pripraviť.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

03.08.2021 18:51

ešte som nepripravovala, hoci sa dlhšie chystám, ale navnadili ste ma

Vaše meno:

Anna Pavlačková

Anna Pavlačková

03.08.2021 23:23

Ešte som doma bulgur nevarila

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

05.08.2021 23:12

Pripomína mi chuťou aj vôňou krúpy

Vaše meno:

Simona Paľovčíková

Simona Paľovčíková

17.08.2021 00:54

áno, bulgur je podobný...ale povedala by som, že jemnejší. :-)

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

06.08.2021 11:58

u nás doma je veľmi obľúbený

Vaše meno:

Margaret Zimova

Margaret Zimova

09.08.2021 17:37

Ozaj je chutný a na X spôsobov.

Vaše meno:

Renáta Mularčíková

Renáta Mularčíková

18.08.2021 20:57

Ešte som doma bulgur nepripravovala.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

23.08.2021 19:23

Ešte som ho nejedla

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.