Liečivá škorica: Spoznaj jej pozitívny vplyv na tvoje telo!

Škorica je vďaka svojmu zloženiu typickým korením tohto chladného obdobia. Dokáže prehriať náš organizmus a okrem toho vie povzbudiť náš imunitný systém. No nielen to! Dnes akoby sa na jej blahodárne účinky zabudlo – väčšinou ju používame iba ako aromatické korenie, ktorým dochucujeme jedlá.

 

V posledných rokoch sa však objavujú štúdie, ktoré skúmajú liečivé účinky škorice na ľudské telo. Miluješ jej vôňu? Rada ju používaš vo svojej kuchyni? Zisti, aký má škorica pozitívny vplyv na tvoje telo a zaručene ju budeš milovať ešte viac.

 

Pozri aj: Zázrak pre zdravie a krásu, ktorý musíš spoznať!

 

Škorica v minulosti

V dávnej minulosti sa škorica vyvažovala zlatom. Za zázračnú ju považovali už starí Gréci a Egypťania.  Výborne im poslúžila na mykózy nôh či žalúdočno-črevné problémy. V stredoveku bola po čiernom korení najpopulárnejšou koreninou na svete.

 

Škorica je vnútorná vrstva kôry stromu, ktorý je príbuzný vavrínu (bobkový list) a existujú dve základné formy škorice: cejlónska (je svetlejšia a jemnejšia) a čínska (je tmavšia a silnejšia). Škorica je zdravá a výživná korenina.

jedlá so škoricou

Zdroj: Shutterstock®

Aký má vplyv na naše zdravie?

  • Podporuje imunitný systém
  • Má silné antiseptické účinky
  • Detoxikuje organizmus
  • Podporuje trávenie
  • Urýchľuje metabolizmus
  • Zlepšuje pravidelnú stolicu
  • Upokojuje nervový systém
  • Eliminuje stres
  • Zvyšuje pozornosť
  • Uvoľňuje hlieny počas choroby
  • Zabraňuje prudkému stúpaniu glykemického indexu
  • Odstraňuje plynatosť
  • Eliminuje bolesti brucha
  • Podporuje dobrý spánok
  • Má antibiotické účinky
škorica na chudnutie

Zdroj: Shutterstock®

Pomáha škorica aj pri chudnutí?

Škorica je prospešná aj pri udržiavaní telesnej hmotnosti. Patrí k „hrejivému koreniu“, ktoré vedie ku vzniku tepla v tele. Ak organizmus produkuje teplo, spáli viac energie, a tým aj kalórie. Okrem toho pomáha pri Alzheimerovej chorobe. Môže blokovať vznik nepriaznivých usadenín v mozgu a dokonca ich pomáha odbúrať. Nemusíš ju len jesť, stačí ju inhalovať a ihneď pocítiš jej pozitívne účinky. Nádherná vôňa škorice tiež aktivuje mozog.

 

Zaujme ťa: Intolerancia na lepok: Tieto varovné signály neignoruj!

škorica a med

Zdroj: Shutterstock®

Protirakovinové účinky škorice:

Škoricu odborníci spájajú aj v súvislosti s jej protirakovinovými účinkami. Pripisuje sa jej totiž schopnosť zastaviť rozširovanie nežiaducich buniek.

 

Recept na medovo-škoricový nápoj

Budeš potrebovať:

  • 200 - 300 ml voda
  • Cejlónska škorica
  • Med

 

Postup:

 

Do šálky s uvarenou vodou daj jednu čajovú lyžičku škorice. Dobre premiešaj, lúhuj 15 minút a nechaj vychladnúť. Potom pridaj dve lyžičky medu a premiešaj znova. Odporúča sa piť polovicu šálky pred raňajkami a polovicu šálky pred spaním. 

škorica pomáha zdraviu

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na množstvo!

Pri nadmernej konzumácii môže u citlivých osôb vyvolať aj alergické reakcie, ako sú vyrážky, žihľavka a podobné nepríjemnosti. Škorice by sme nemali jesť viac ako 4 g denne. Odborníci odporúčajú, že dostatočné množstvo je pol až jedna čajová lyžička za deň.  

 

Neriskuj a nezvyšuj dávku!

 

Môže vyvolať nepriaznivé účinky pre zdravie. Na vine je látka kumarín, ktorú škorica obsahuje. Kumarín je toxický najmä pre pečeň a obličky. Preto by si mali dávať pozor hlavne ľudia s pečeňovými problémami. Aj keď je škorica vítaným pomocníkom, tehotným ženám sa jej konzumácia neodporúča.

 

Pozri aj: Nedovolí ti bolesť žalúdka spávať? Poraz ju s týmito ingredienciami!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Mária Maxianová

Mária Maxianová

12.10.2017 07:12

ja si vymiešam škoricu s medom do pohárika a pomaly užívam

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

12.10.2017 08:51

tiež mám takúto vymiešanú pastu uloženú v chladničke, je tam med, škorica, kurkuma...skvelá trojka na podpru imunity

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

12.10.2017 11:08

mám rada vôňu škorice a dávam si trošku do kávy, ale super je aj v tanieri s krupicovou kašou

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

12.10.2017 15:59

nemám rád škoricu

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

12.10.2017 20:32

skoricu mam velmi rada - jej vonu i chut

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

12.10.2017 22:19

milujem škoricu a často ju používam :)

Vaše meno:

Mária Bujňáková

Mária Bujňáková

13.10.2017 19:31

Škorica je asi moje najoblúbenejšie korenie a milujú ju aj moje deti

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

13.10.2017 21:30

Skúšala som ju v káve, ale "nedala som to". Na krupicovej kaši ju ale zbožňujem :)

Vaše meno:

Zdenka Slahučková

Zdenka Slahučková

13.10.2017 23:51

So škoricou veľká kamarátka nie som, ale je mi jasné, že by som mala byť.

Vaše meno:

Angela Gavlasová

Angela Gavlasová

13.10.2017 23:57

Vyskúšané a ozaj zaberá.

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

09.11.2017 21:39

milujm škoricu od detstva kedy som ju jedávala na detskej krupici

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.