Ovocie sušili už starí Slovania. Bolo zadymené a plné sadzí

Kým dnes sa snažia ľudia príjem sladkého obmedziť, v minulosti ho obyvatelia strednej Európy vyhľadávali. Cukor v dnešnej podobe vôbec nepoznali a sladké jedlá pre nich boli vzácnosťou.

 

Ak si chcel dať praveký človek niečo sladké, mal len 2 možnosti:

 

•  vybrať včelám med,

•  natrhať si divé ovocie.

 

 

Už v neolite rástli v strednej Európe divé jablone, hrušky a čerešne. Netvorili však úhľadné jednodruhové sady, ale rástli v zmiešaných dubových lesoch. Stromy sa teda krížili ešte prirodzeným spôsobom.

sušené ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Starí Slovania sušili v peciach

 

Na území Slovenska a Česka sa pozostatky jadier a malvice našli na niektorých staroslovanských hradiskách. Aby si Slovania mohli jedlo dochutiť aj v zime, začali plody sušiť na prútenej mriežke nad pecou, ​​ktorá bola zapustená do zeme.

 

Toto sušenie malo viacero nevýhod. "Sušené ovocie bolo veľmi zadymené a znečistené sadzami. Trvalo dlho než sa vysušilo a spotreba dreva bola vysoká, "opísala vo svojej diplomovej práci Markéta Čopfová.

sušené ovocie

Zdroj: Shutterstock®

O sadoch podal správu arabský kupec

 

Informácie o ovocinárstve na slovanských územiach v 10. storočí čerpajú historici zo spisov arabského kupca Ibráhíma ibn Jakubom.

 

Z nich vyplýva, že k najpestovanejším druhom patrili:

  • jablone,

  • hrušky

  • broskyne.

 

Z archeologických nálezov vieme, že ľudia pestovali aj orech kráľovský, slivky a liesky. Pozostatky týchto plodov odborníci našli v Komárne v hrobe na pohrebisku s liatymi garnitúrami.

sušené ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Domáce sušenie ovocia zvládne každý

 

Stále viac ľudí sa vracia k prirodzenej strave, ktorú jedli naši predkovia. Jej dôležitou súčasťou bolo sušené ovocie, ktoré slúžilo ako sladidlo miesto nezdravého cukru. Ak kupujete sušené ovocie v supermarkete, dajte si radšej pozor, často je dosladzované práve cukrom.

 

Radšej si ovocie nasušte doma a budete mať celý výrobný proces pod kontrolou. So sušičkou Excalibur je to to ľahké. Stačí dať ovocie na tácky a nastaviť čas, prístroj sa potom sám vypne.

 

3 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

20.10.2015 19:46

nesuším si ovocie doma ale v zimnom a hlavne vianočnom období ho mám veľmi rada

Vaše meno:

Pavol Beran

Pavol Beran

16.12.2018 15:49

Excalibur odporúčam.Máme aj my

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

24.05.2020 15:16

Kvôli tomu, že máme v záhrade veľa jabĺk sme si kúpili sušičku ovocia :-) Taká zdravšia varianta čipsov večer k telke :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE