Bez polievky si niektorí nevedia predstaviť svoj deň, iní ju takmer ignorujú. Pritom je dôležité povedať, že tento druh jedla sa v našom jedálničku nenachádza úplne bezdôvodne.
Polievka napríklad pripraví telo na príjem hlavného jedla, a to je skutočne dôležitá vlastnosť.
Prečítajte si, prečo je tento tekutý pokrm v našej strave taký nevyhnutný. Rovnako prinášame zaujímavé informácie z histórie polievok, o ktorých ste možno ani len netušili!
Kde sa vlastne polievka vzala?
Polievka je zvyčajne teplý, tekutý až mierne hustejší pokrm, ktorý sa podáva ako predjedlo pred hlavným chodom. Pripravuje sa z rôznych ingrediencií, najčastejšie však zo zeleniny a mäsa. Veľmi dôležité sú pri príprave aj rôzne koreniny, ktoré dopomáhajú k výslednej chuti. Pre väčšinu polievok je základnou surovinou voda, do ktorej sa pridávajú už spomínané prísady. História tohto tekutého pokrmu siaha ďaleko do minulosti. V dobe kamennej si ľudia varili vo vakoch zo zvieracích koží vodu so sobím či mamutím mäsom.
Sofistikovanejšiu prípravu polievok môžeme hľadať u starých Egypťanov či Rimanov. Z tejto doby zostal zachovaný napríklad recept na rímsky boršč. Postupom času sa rozširovala aj rôznorodosť ingrediencií, ktoré sa používali pri príprave polievok. Najskôr išlo o petržlen, mrkvu, pór, koriander či fenikel.
Odporúčame: Toto nevymyslíš: Nevesta vymenila čipkované svadobné šaty za toto?!
V stredoveku sa začínajú v polievkach používať i strukoviny. Z histórie je známa pivná polievka, ktorú konzumovali najmä chorí. Fenomén polievok sa rozrastal naprieč Európou a dostal sa i do Ameriky. Tam používali pri ich príprave najmä zemiaky, kukuricu či rajčiny. Ďalším pomyselným krokom vo vývoji polievok bolo vytvorenie ich instantnej verzie.
V roku 1772 si kapitán Cook na svoju cestu vzal polievku v kocke, ktorá bola pripravená dlhým varením vývaru. V podstate to pripomínalo dnešný bujón. O niečo neskôr prišli na trh s dehydrovanými polotovarmi známe spoločnosti ako Knorr či Maggi. Koncom 19. storočia pripravil chemik zo spoločnosti Campbell Soup aj polievku v konzerve. Tá sa preslávila vďaka známemu maliarovi Andymu Warholovi a jeho maľbám, na ktorých tieto polievky zobrazoval.
Prečo ju nikdy nevynechať?
Nie je pravdou, že polievka nemá v našej strave žiadne opodstatnenie. Je to presne naopak. V prvom rade dokáže tento druh pokrmu telo príjemne zahriať. Čo je však dôležitejšie, pripravuje tráviaci systém na následné trávenie hlavného jedla. To znamená, že naštartuje žalúdočné šťavy a pohyb čriev. Teplá polievka vytvára v žalúdku ideálne prostredie pre spracovanie tuhej potravy. Rovnako prebudí chuť k jedlu. Konzumáciou polievky pred hlavným jedlom sa tiež vyhnete skorému nástupu hladu. Napomáha totiž udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi dlhší čas.
Polievka predstavuje pre organizmus aj zdroj tekutín. Mnohí ľudia majú s dodržiavaním pitného režimu skutočný problém. Preto je polievka ideálnym pomocníkom pre doplnenie aspoň nejakého množstva tekutín. Taktiež pozitívne vplýva na správnu funkciu čriev. Rovnako ako iné tekutiny, tak aj polievka prečisťuje črevá a uľahčuje cez ne pohyb natrávenej potravy. Tým napríklad predchádza zápche. Mnohé polievky, najmä tie farebné, majú antioxidačné účinky. Taktiež zabezpečujú prísun minerálnych látok, vitamínov, stopových prvkov a ďalších dôležitých látok. Živiny v polievke sú pritom dobre stráviteľné a vstrebateľné a organizmus ich dokáže ľahko využiť.
Akú polievku si naservírovať?
Receptov na tento druh tekutých pokrmov je nespočetne. Dalo by sa povedať, že pre rozličné krajiny a kultúry sú typické odlišné druhy polievok. Vo všeobecnosti ich však môžeme rozdeliť na číre a zahustené. Medzi číre polievky pratria primárne vývary z mäsa a zo zeleniny. Mäso sa používa zvyčajne hovädzie či hydinové. Medzi takéto polievky môžeme zaradiť klasickú hovädziu či slepačiu polievku. Veľakrát sa do nich pridávajú ešte rezance či pečeňové knedličky. Obľúbené a rovnako časté sú aj zahustené polievky, ktoré majú skôr krémovejšiu konzistenciu. Zahusťujú sa napríklad zásmažkou, no často sa do nich pridáva i mlieko, smotana či surové vajcia.
Typickým príkladom sú polievky zo strukovín, kapusty alebo zemiakov. Tento druh polievok je v niektorých kultúrach chápaný ako hlavné jedlo, keďže je hustejší a viac zasýti. Doma pripravená polievka z kvalitných a čerstvých surovín je pre telo skutočným prínosom. Ak pre nedostatok času na varenie chcete siahnuť po instantnej polievke, nezabudnite si v obchode dobre vybrať. V supermarketoch je skutočne bohatý výber týchto produktov, no skúste sa zamerať na tie, ktoré neobsahujú glutaman či konzervačné látky.
Zaujme ťa: Miliónová svadba: Serena Williams a jej nádherné šaty ťa dostanú!