Po mnohých rokoch pestovania, v dobe, v ktorej existujú postreky snáď na všetko, sú polia a miesta využívané na pestovanie plodín doslova zdevastované a vybrakované.
Za všetko hovorí údaj, že je veľa ľudí trpí podvýživou, a to aj napriek tomu, že máme dostatok jedla.
To znamená, že dnešné potraviny nám už ani zďaleka nedodávajú potrebné množstvo minerálov, vitamínov a látok potrebných pre správne fungovanie nášho tela.
Aby toho nebolo málo, už tak úbohé plodiny bez správnej výživy, ktorú im má poskytnúť pôda sú postrekované, aby sa dokázali ubrániť pred rôznym hmyzom, plesňami a inými chorobami. Ak sa pýtate, ako nám pesticídy môžu škodiť a ako sa im vyhnúť, tak ste na správnej adrese!
Ako nám pesticídy môžu škodiť?
Pesticídy sú vyrábané preto, aby zabíjali. Majú ničiť hmyz, plesne, burinu, atď. A aj napriek tomu, že dokážu pomôcť prežiť rastlinám, nám jednoznačne škodia a dokážu v našom tele napáchať poriadnu neplechu. Bolo dokázané, že pesticídy:
- môžu spôsobovať rakovinu
- sú toxické pre mozog a nervovú sústavu
- narúšajú hormonálny systém
Bio-nebio
Najideálnejšie je, ak si všetko dokážeme vypestovať sami. Vtedy presne vieme, čo jeme. V prípade, že to nie je možné, druhou najlepšou alternatívou je kupovať bio potraviny. Je však pochopiteľné, že bio výrobky, ktoré častokrát stoja nekresťanské peniaze, sú pre nás pridrahé. V takom prípade je tu skvelá správa!
EWG (Environmental Working Group) vytvorila zoznam potravín, tzv. čistú pätnástku, ktorá je pomerne odolná voči rôznym postrekom. Patria sem predovšetkým plody, ktoré majú hrubšiu vonkajšiu vrstvu. Napríklad šupka vie poslúžiť ako skvelá ochrana pred preniknutím látok z vonku dovnútra plodu. EWG dala taktiež dohromady skupinu nazývanú tzv. špinavý tucet. V nej sa nachádzajú potraviny, ktoré sú najviac postrekované a aj najviac pesticídov preniká do ich vnútra.
V prípade, že vám napadlo, či by umytie alebo ošúpanie nepomohlo znížiť množstvo konzumovaných pesticídov, tak vás musím sklamať. Ovocie a zelenina boli pri kontrole zbavené šupiek, resp. umyté, presne tak, ako to robíme všetci pred ich konzumáciou.
Odporúčame tiež: Šafran: Prečo patrí k najdrahšiemu koreniu na svete?
Jednotlivé zoznamy
Tieto dva zoznamy boli vytvorené na základe laboratórnych testov vykonaných USDA. To znamená, že boli skúmané vzorky z trhu USA. Preto tento článok neberte ako úplne smerodajný, ale skôr ako inšpiráciu, keďže je dosť pravdepodobné, že podobné výsledky by sa mohli zistiť aj u nás.
A v prípade, že máte chuť na niečo, čo nepatrí do čistej pätnástky a nie je to bio, tak si to pokojne doprajte. Je to stále lepšia voľba, ako upravené ovocie a zelenina vo formách kompótov, ich sušených alternatív a podobne.
Teraz nasledujú oba zoznamy. Čistá pätnástka začína najčistejším a špinavý tucet, logicky, najšpinavším členom.
Čistá pätnástka – sladká kukurica, avokádo, ananás, kapusta, cibuľa, sladký hrášok, papája, špargľa, mango, baklažán, medový melón, kivi, žltý melón, karfiol, grapefruit...
Špinavý tucet – jahody, špenát, nektárinky, jablká, broskyne, hrušky, čerešne, hrozno, zeler, paradajky, kapia, zemiaky...