Teflónové panvice a hrnce nájdeme skoro v každej kuchyni. Prečo aj nie, sú to vynikajúci pomocníci, ak nechcete jedlo pripáliť. Teflón je dokonca v Guinnessovej knihe rekordov označený za najklzkejší materiál, na ktorom sa nepripečie nič. Rovnako ako stúpa populárnosť tohto materiálu, stúpa aj veľký tieň s názvom TOXICKÝ. Je to naozaj tak?
Pozrite sa spolu s nami na dôvody, pre ktoré je teflónová panvica považovaná za najnebezpečnejšiu vec v kuchyni, dokonca nebezpečnejšiu ako nôž. Máme sa čoho obávať alebo sú to len fámy?
Využíval sa na výrobu bomby, dnes ako implantát
Teflón bol objavený úplnou náhodou pred necelými sto rokmi a jeho prvé využitie bolo pri výrobe bomby. Trvalo skoro dvadsať rokov, kým sa jeho pole pôsobenia začalo rozširovať. Dnes sa používa v mnohých oblastiach, ako je napríklad medicína – na výrobu implantátov, v optike, v stavebníctve a v iných.
Okrem toho sa využíva pri výrobe antiadhezívnych povrchov panvíc a hrncov. Taktiež sa v tenkej vrstvičke nachádza na športových odevoch a pomáha prepúšťať vodnú paru a zároveň bráni vstupu vody. Denne ho využívate aj pri práci na počítači – tvorí spodnú časť myšky, ktorá hladko kĺže po stole. Nájsť ho môžete dokonca v holiacich penách, lakoch na nechty, na dáždnikoch, ale aj v žiarovkách či žehličke na vlasy.
Odpadneš: Vyhni sa im veľkým oblúkom: 4 nebezpečné toxíny pre telo
Pôsobí neškodne
Kto by skúmal taký vynikajúci materiál, akým teflón je? Jedlo sa na panvicu neprilepí, pri varení miniete menej oleja a umývanie je zábavou. Dôvody nenašiel ani samotný výrobca kuchynského riadu. Za to vedci problém odhalili celkom rýchlo. Pri zahriatí teflónu nad 475°C dochádza k uvoľňovaniu nebezpečných fluorovaných uhľovodíkov a iných látok. A problém bol na svete.
Tieto látky spôsobujú prejavy podobné chrípke - bolesti hlavy, svalov, namáhavé dýchanie a dokonca aj zvýšenú teplotu. Prejavy trvajú len niekoľko dní a všetko vyzerá byť v poriadku. Lekári ale majú skúsenosti s množstvom úmrtí, ktoré tieto výpary spôsobili. Dve látky uvoľnené z teflónovej panvice majú spojitosť s rakovinou, ďalšie dve vplývajú na skleníkový efekt a takto by sme mohli pokračovať veľmi dlho. Čo s tým?
Čo nám hrozí?
Problém ani tak nespočíva v samotnej panvici či v teflóne. Za normálnych okolností, napríklad keď si kúpite úplne novú panvicu, vám nič nehrozí. Avšak, pokiaľ má vaša panvica viac rokov než vy a je posiata drobnými škrabancami, hrozí vám nebezpečenstvo. Prečo?
Nenápadné poškodenie povrchu teflónovej panvice s jej následným zahriatím spôsobí, že sa malé častice teflónu začnú uvoľňovať. Ich smer je jasný – vdýchneme ich do tela. Vedci sa kvôli zložitosti samotného teflónu stále nevedia zhodnúť na teplote, od ktorej k tomuto uvoľňovaniu dochádza. Uvádza sa približne 360 – 370°C, pričom so zvyšujúcou teplotou sa z neho uvoľňujú nebezpečné výpary. Tie vedú k tzv. teflónovej horúčke.
Pozri toto: Nechutné! Toto je TOP 7 najšpinavších vecí okolo nás!
Ako sa brániť?
Brániť sa tým, že sa budeme do smrti vyhýbať teflónu, nemá zmysel. Nikdy neviete, v ktorej reštaurácii vám na takej panvici pripravili obed. A nájsť v kuchyni adekvátnu náhradu by bolo tiež náročné. Odborníci sa zhodujú, že teflónový riad sám o sebe nie je nebezpečný, ale nebezpečné je, keď ho poškriabete alebo pripálite. Práve tieto dve veci tvoria tenkú hranicu medzi bezpečnosťou a toxicitou teflónových panvíc.
Mnohé panvice dnes majú červené krúžky, ktoré vám signalizujú, či už dosiahli správnu teplotu. Dokonca si môžete kúpiť aj také, ktoré majú na rúčke display a ten vás informuje o aktuálnej teplote. Poprípade existujú na niektorých super vychytávky, ktoré vás pomocou alarmu upozornia, že panvicu prehrievate. A druhá vec, na ktorú si dajte pozor - nezohrievajte teflónovú panvicu len tak nasucho, bez oleja, ktorý panvicu počas zohrievania chladí. Pretože inak hrozí, že sa z panvice uvoľnia vyššie spomínané látky.
Milé dámy, nebojte sa používať teflónové panvice. Pokiaľ sa k nim budete zodpovedne správať, nebudete ich umývať drôtenkou alebo prehrievať, žiadne nebezpečie vám nehrozí. Škrabancom sa ľahko vyhnete, ak budete používať drevené, poprípade plastové varechy.
Odborníci však naďalej trvajú na tom, že keď máte čo i len trošku poškodenú teflónovú panvicu, mali by ste ju okamžite vymeniť. Pretože poškriabaný povrch vedie k častejšiemu pripaľovaniu jedla. Funkčnosť panvice overíte jednoducho - kvapnite na suchú panvicu kvapku vody a pohýbte ňou. Pokiaľ bude kĺzať v nezmenenom stave po povrchu panvice, všetko je v poriadku. Ak sa však roztečie, povrch panvice je poškodený.
Zaujme ťa: Ako variť bez tuku – čo sa vám zíde?