Sú teflónové panvice škodlivé? Čítaj a dozvieš sa!

Teflónové panvice a hrnce nájdeme skoro v každej kuchyni. Prečo aj nie, sú to vynikajúci pomocníci, ak nechcete jedlo pripáliť. Teflón je dokonca v Guinnessovej knihe rekordov označený za najklzkejší materiál, na ktorom sa nepripečie nič. Rovnako ako stúpa populárnosť tohto materiálu, stúpa aj veľký tieň s názvom TOXICKÝ. Je to naozaj tak?

 

Pozrite sa spolu s nami na dôvody, pre ktoré je teflónová panvica považovaná za najnebezpečnejšiu vec v kuchyni, dokonca nebezpečnejšiu ako nôž.  Máme sa čoho obávať alebo sú to len fámy?

 

Využíval sa na výrobu bomby, dnes ako implantát

Teflón bol objavený úplnou náhodou pred necelými sto rokmi a jeho prvé využitie bolo pri výrobe bomby. Trvalo skoro dvadsať rokov, kým sa jeho pole pôsobenia začalo rozširovať. Dnes sa používa v mnohých oblastiach, ako je napríklad medicína – na výrobu implantátov, v optike, v stavebníctve a v iných.

 

Okrem toho sa využíva pri výrobe antiadhezívnych povrchov panvíc a hrncov. Taktiež sa v tenkej vrstvičke nachádza na športových odevoch a pomáha prepúšťať vodnú paru a zároveň bráni vstupu vody. Denne ho využívate aj pri práci na počítači – tvorí spodnú časť myšky, ktorá hladko kĺže po stole. Nájsť ho môžete dokonca v holiacich penách, lakoch na nechty, na dáždnikoch, ale aj v žiarovkách či žehličke na vlasy.

 

Odpadneš: Vyhni sa im veľkým oblúkom: 4 nebezpečné toxíny pre telo

teflón je neškodný

Zdroj: Shutterstock®

Pôsobí neškodne

Kto by skúmal taký vynikajúci materiál, akým teflón je? Jedlo sa na panvicu neprilepí, pri varení miniete menej oleja a umývanie je zábavou. Dôvody nenašiel ani samotný výrobca kuchynského riadu. Za to vedci problém odhalili celkom rýchlo. Pri zahriatí teflónu nad 475°C dochádza k uvoľňovaniu nebezpečných fluorovaných uhľovodíkov a iných látok. A problém bol na svete.

 

Tieto látky spôsobujú prejavy podobné chrípke - bolesti hlavy, svalov, namáhavé dýchanie a dokonca aj zvýšenú teplotu. Prejavy trvajú len niekoľko dní a všetko vyzerá byť v poriadku. Lekári ale majú skúsenosti s množstvom úmrtí, ktoré tieto výpary spôsobili. Dve látky uvoľnené z teflónovej panvice majú spojitosť s rakovinou, ďalšie dve vplývajú na skleníkový efekt a takto by sme mohli pokračovať veľmi dlho. Čo s tým?

prečo je teflón nebezpečný

Zdroj: Shutterstock®

Čo nám hrozí?

Problém ani tak nespočíva v samotnej panvici či v teflóne. Za normálnych okolností, napríklad keď si kúpite úplne novú panvicu, vám nič nehrozí. Avšak, pokiaľ má vaša panvica viac rokov než vy a je posiata drobnými škrabancami, hrozí vám nebezpečenstvo. Prečo?

 

Nenápadné poškodenie povrchu teflónovej panvice s jej následným zahriatím spôsobí, že sa malé častice teflónu začnú uvoľňovať. Ich smer je jasný –  vdýchneme ich do tela. Vedci sa kvôli zložitosti samotného teflónu stále nevedia zhodnúť na teplote, od ktorej k tomuto uvoľňovaniu dochádza. Uvádza sa približne 360 – 370°C, pričom so zvyšujúcou teplotou sa z neho uvoľňujú nebezpečné výpary. Tie vedú k tzv. teflónovej horúčke.

 

Pozri toto: Nechutné! Toto je TOP 7 najšpinavších vecí okolo nás!

teflónová horúčka

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa brániť?

Brániť sa tým, že sa budeme do smrti vyhýbať teflónu, nemá zmysel. Nikdy neviete, v ktorej reštaurácii vám na takej panvici pripravili obed. A nájsť v kuchyni adekvátnu náhradu by bolo tiež náročné. Odborníci sa zhodujú, že teflónový riad sám o sebe nie je nebezpečný, ale nebezpečné je, keď ho poškriabete alebo pripálite. Práve tieto dve veci tvoria tenkú hranicu medzi bezpečnosťou a toxicitou teflónových panvíc.

 

Mnohé panvice dnes majú červené krúžky, ktoré vám signalizujú, či už dosiahli správnu teplotu. Dokonca si môžete kúpiť aj také, ktoré majú na rúčke display a ten vás informuje o aktuálnej teplote. Poprípade existujú na niektorých super vychytávky, ktoré vás pomocou alarmu upozornia, že panvicu prehrievate. A druhá vec, na ktorú si dajte pozor - nezohrievajte teflónovú panvicu len tak nasucho, bez oleja, ktorý panvicu počas zohrievania chladí. Pretože inak hrozí, že sa z panvice uvoľnia vyššie spomínané látky.

termo-spot na panvici

Zdroj: Shutterstock®

Milé dámy, nebojte sa používať teflónové panvice. Pokiaľ sa k nim budete zodpovedne správať, nebudete ich umývať drôtenkou alebo prehrievať, žiadne nebezpečie vám nehrozí. Škrabancom sa ľahko vyhnete, ak budete používať drevené, poprípade plastové varechy.

 

Odborníci však naďalej trvajú na tom, že keď máte čo i len trošku poškodenú teflónovú panvicu, mali by ste ju okamžite vymeniť. Pretože poškriabaný povrch vedie k častejšiemu pripaľovaniu jedla. Funkčnosť panvice overíte jednoducho - kvapnite na suchú panvicu kvapku vody a pohýbte ňou. Pokiaľ bude kĺzať v nezmenenom stave po povrchu panvice, všetko je v poriadku. Ak sa však roztečie, povrch panvice je poškodený. 

 

Zaujme ťa: Ako variť bez tuku – čo sa vám zíde?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

03.03.2018 09:04

ja sim verna tedlonovym panviciam.... a hlavne a indukcnu platnu je ako stvoreny.... urcite si ale davam pozor na poskriabnutie.... nepouzivam ostretne predmeny a miesanie...iba drevene a plastove...

Vaše meno:

benynka

benynka

03.03.2018 09:58

aj pri správnom používaní aj bez poškriabania mi teflón dosť rýchlo z panvice odíde a nakoniec sa mi zdá že varím už len na tom lepidle čo drží teflón, ale našťastie mám veľa panvíc takže rýchlo vymením

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.03.2018 19:09

Zaujímavé, škrabance ma prekvapili, ďakujem za informáciu!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

03.03.2018 22:18

no čo teraz ? ...budem si dávať väčší pozor :-)

Vaše meno:

Lenka Meravá

Lenka Meravá

03.03.2018 22:47

Juj takych sa u mna najde.

Vaše meno:

Iveta Ondáková

Iveta Ondáková

03.03.2018 23:01

snažím sa ju vždy vymenit, ked sa mi zdá už poškodená, a už len to, že prichytáva mi vadí.....

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

04.03.2018 19:33

Veľmi poučný článok. Ďakujem Vám.

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

05.03.2018 08:05

Mna uz manzel davnejsie upozornil, aby som nezohrievala teflon nasucho. Ja ju vyuzivam este stale na palacinky aprazenice a asi to tak aj nadalej ostane. NA otacanie pouzivam drevenu spachtlu.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

05.03.2018 11:10

všetko má výhody aj nevýhody.všetko robme s mierou,aj používanie teflónových panvíc.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

06.03.2018 17:32

Dnes už radšej používam keramickú, tá je odolnejšia.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

09.03.2018 08:42

Dávam pozor ,aby som panvicu nepoškriabala a keď je už poškodená tak ju vymením.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

30.03.2018 14:54

zaujímavé, to sú pre mňa novinky...

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

18.06.2018 22:09

Keď je poškodená tak si kúpim novú

Vaše meno:

Tatiana Chovancova

Tatiana Chovancova

25.10.2018 19:46

Ja som verná liatinovej Gril & panini panvici KitchenAid od kulina.sk, ktorá sa celkom ľahko umýva a pri našej manipulácii mám pocit, že vydrží všetko...používame ju najmä na grilovanie mäsa, rýb a na prípravu panini

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.