Termický efekt potravín predstavuje spôsobom, akým potraviny zvnútra vplývajú na náš organizmus.
Niektoré majú schopnosť telo ochladzovať, iné majú presne opačné účinky. Týmto spôsobom rozdeľuje potraviny napríklad i stará čínska medicína.
Práve v období, keď na nás vonku striehnu mínusové teploty, je dobré vedieť, čo je vhodné naservírovať si na tanier a čo nie. Potraviny ako chren, pór, ale aj mnohé druhy byliniek či mäsa dokážu naše telo poriadne zahriať. Prečítajte si, ktoré suroviny sú v našom jedálničku cez zimu vítané a na ktoré z nich si radšej počkať do leta!
Niektoré zohrejú, iné schladia
Rôzne druhy potravín vytvárajú v našom organizme po skonzumovaní rozdielny typ reakcie. Nezáleží na tom, či je pokrm navonok studený alebo horúci, ale na tom, aké prostredie vytvára vnútri tela. Poznáme suroviny, ktoré majú mierne ochladzujúci až chladivý účinok, a tiež tie, ktoré telo ohrievajú. Iné majú naopak na nás úplne neutrálny vplyv. Termický účinok konkrétnej potraviny dokáže buď spomaľovať, alebo naopak, aktivovať metabolizmus. Počas chladných dní je vhodné zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré majú skôr zahrievajúci účinok.
Tie dokážu prehrievať celý organizmus a zabezpečiť jeho stiahnutie až napnutie. Charakteristické sú svojou dynamikou. Majú vplyv na zrýchlenie cirkulácie krvi. Celé telo aktivizujú, povzbudzujú aj prečisťujú. Po týchto potravinách by mali určite siahať osoby, ktoré trápia studené končatiny. Suroviny s opačným účinkom telo skôr uvoľňujú a rozťahujú. Majú schopnosť odvádzať z tela prebytočné teplo, preto sú vhodné najmä počas teplejších mesiacov.
Odporúčame: Vieš, ako odstrániť akné? Tieto domáce triky ti pomôžu!
Tieto potraviny zahrievajú organizmus:
1. Kyslá kapusta
Jednou z našich najlepších lokálnych potravín, ktoré majú tendenciu zohrievať organizmus, je kyslá kapusta. V jesennou či zimnom období sa po nej určite oplatí siahnuť, pretože výrazne podporuje imunitný systém. Surová kyslá kapusta je totiž predovšetkým plná vitamínu C, ale i ďalších cenných látok. Navyše zabezpečuje prečisťovanie hrubého čreva a zrýchľuje metabolizmus.
2. Cibuľa
Ďalšími druhmi zeleniny, ktoré majú výrazné termické účinky, sú zástupcovia kategórie cibuľovej a koreňovej zeleniny. Cibuľa, cesnak či pór patria medzi potraviny s hrejivými vlastnosťami. Každá z nich pôsobí antibakteriálne a napomáha znižovať vysoký krvný tlak a cholesterol. Cesnak a cibuľa sú tiež prírodnými antibiotikami. Ohrievací účinok majú i niektoré druhy koreňovej zeleniny, napríklad mrkva či chren.
3. Broskyňa
Je pomerne ťažké nájsť konkrétny druh ovocia, ktorý by vyvolával v organizme teplo. Ovocie si totiž doprajeme najmä cez leto, pretože má schopnosť príjemne schladiť a osviežiť. Spomenúť však môžeme broskyňu, tá má tendenciu telo zvnútra zohrievať. Podobne sú na tom i sušené ďatle či figy. Neutrálne až mierne hrejivé môžu byť ešte marhule, čerešne, domáce maliny alebo granátové jablko.
4. Jahňacie mäso
Nielen rastlinná strava spôsobuje v tele termickú reakciu, ale i živočíšna. Jahňacie či kozie mäso môžeme zaradiť medzi horúce potraviny. O niečo menej zahrievajúca je zverina či kuracie mäso. Plody mora a vodné živočíchy sú zvyčajne chladivé, hrejivý je však homár či rak. Ďalšími živočíšnymi produktmi, ktoré majú tendenciu prehrievať organizmus, sú vajcia či kozie mlieko a syry.
Pozri aj: Detské kresby: Tieto bavia celý svet. Čo je na nich také vtipné?
5. Bazalka
V rebríčku potravín so zahrievacími účinkami nesmú chýbať ani bylinky či koreniny. Kým medzi ovocím je skutočne náročné nájsť čo i len zopár zástupcov, ktorí by mali aspoň mierne hrejivé vlastnosti, v tejto kategórii potravín to vôbec nie je ťažké. V zime sa rozhodne oplatí dochucovať bazalkou, rozmarínom, tymiánom či oreganom. Ďalej sem môžeme zaradiť muškátový oriešok, bobkový list, badián aj horčičné semienka.
6. Škorica
Do tohto zoznamu patrí aj škorica či zázvor. Škorica môže mať dokonca na organizmus až veľmi horúce účinky. Obe suroviny navyše obsahujú antibiotické látky, podporujú imunitný systém a pôsobia preventívne proti chrípke. To sa hodí najmä počas chladného zimného obdobia. Ak sa vrátite domov s omrznutým nosom, skúste si uvariť kvalitný škoricový alebo zázvorový čaj.
7. Vlašské orechy
Aj niektoré orechy dokážu v tele vytvoriť teplejšie prostredie. Do tohto zoznamu patria vlašské orechy. Tie predstavujú pre telo zdroj celého radu minerálnych látok, stopových prvkov aj vitamínov a blahodarne vplývajú na pamäť, krvný tlak či cievy. Neutrálne až teplo pôsobia pistáciové, píniové a kešu orechy. Nakoniec môžeme do kategórie hrejivých potravín zaradiť i pražené slnečnicové či ľanové semienka.
Odporúčame: Dobre si rozmysli, čo ješ: Tu sú jedlá pridávajúce na veku