Aj vám tečú slinky už len pri pomyslení na pizzu? Kto by túto taliansku lahôdku nemiloval. Denne prechádzame okolo množstva fast food reštaurácií a takmer v každom ju vystavujú vo výkladoch, aby lákala naše chuťové poháriky.
Je to delikatesa, o tom niet pochýb. Čo však v prípade, keď myslíme i na svoj žalúdok a vieme, že jemu by sa tento výber určite nepáčil?
Ako i hocičo iné, aj pizza sa dá pripraviť tak, aby sme príliš nezaťažili trávenie a zjedli celkom hodnotné jedlo. Samozrejme, nie je úplne vhodná, ak chceme schudnúť, pretože je z kysnutého cesta. Ako občasné spestrenie bežného zdravého jedálnička je však priam ideálna. Dôležitý je výber surovín. Márne by sme v nej hľadali slaninku či klobásku, ktoré sú typické pre obľúbenú sedliacku pizzu. Základom je brokolica, karfiól a mozzarella.
Aby bola naša pizza ešte zdravšia, použijeme špaldovú múku, ktorá je vhodná i pre alergikov. Inak je už na každom z nás, akú zeleninu a iné suroviny použijeme. Je však dôležité vyhnúť sa mastným výrobkom, ako napríklad slanine. Pri pečení pustí mastnotu a často sa i v reštauráciách stáva, že pizza vyzerá ako obliata tukom. A to nám naozaj neprospieva. Poďme si teda ukázať, ako takúto zdravšiu alternatívu pizzy vytvoriť.
Odporúčame tiež vyskúšať: Maškrtíme zdravo: Špaldovo-jablkový koláč s hrozienkami a brusnicami
Na cesto budeme potrebovať:
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 300 g celozrnnej špaldovej múky
- 400 ml vody
- 5 lyžíc oleja
- 1 čajovú lyžičku soli
- pizza korenie (podľa uváženia, ja som použila 2 čajové lyžičky)
- 2 čajové lyžičky cukru
- 20 g kvasníc (približne polovicu klasickej kocky)
Na pizzu budeme potrebovať:
- rajčinový pretlak (ja som použila domáci kečup)
- kuracia šunka
- 2 balíčky mozzarelly
- syr eidam
- 3 uvarené vajíčka
- udusená brokolica a karfiol
- kukurica
Odporúčame tiež vyskúšať: 5 skvelých receptov na varené víno
Postup prípravy:
1. V troche osladenej teplej vody si rozmrvíme kvasnice a necháme ich vykysnúť na teplom mieste. V mise zmiešame dva druhy múky so soľou a korením a vylejeme vykysnutý kvások. Premiešame vareškou a prilievame zvyšnú vodu a olej. Cesto dáme miesiť asi na 15 minút.
2. Vymiesené cesto necháme ešte 10-15 minút prikryté pokysnúť. Potom ho vyberieme z misy, pomúčime a hnetieme. Bochník rozdelíme na 2 časti (ak máme menší plech, môžeme aj na 3). Pomúčime dosku a vyvaľkáme prvú časť. Cesto musí byť tenké, ale nie až tak, že sa roztrhne. Vyvaľkané ho prenesieme na vymastený plech a tam ešte upravíme do požadovaného tvaru.
Odporúčame tiež vyskúšať: Šťavnaté francúzske zemiaky
3. Teraz už je to naozaj jednoduché. Cesto potrieme pretlakom (alebo kečupom) a postupne pridáme všetky suroviny. Ja som použila šunku, mozzarellu nakrájanú na malé kúsky, vajíčka na kolieska, brokolicu, karfiól a kukuricu.
4. Takto pripravenú pizzu dáme do vyhriatej rúry (180°C) a pečieme približne 15 minút. Potom ju ešte posypeme kúskami syra eidam a pečieme asi 5 minút.
Odporúčame tiež vyskúšať: Sladkosti od ktorých sa nepriberá: Čokoládový Cheesecake
Ak ste doteraz nevedeli, akú zdravú špecialitu najbližšie pripraviť, dúfam, že som vás inšpirovala. Hor sa na nákup a ideme piecť!
Prajem dobrú chuť!
Daniel Rajcsányi