Každý z nás má občas chuť na niečo sladké, no pri pomyslení na prebytočné tuky a kilá navyše si to vždy rýchlo rozmyslíme. Alebo sa stane, že to preženieme, napríklad celou čokoládou či zákuskami z cukrárne a na ďalší deň plačeme, prečo sme to urobili.
Ani jedna možnosť nie je pre naše telo prospešná. Cukor je dôležitý na fungovanie organizmu, dodáva nám totiž energiu. Pri nedostatku cukru je naše telo unavené, nedokážeme sa sústrediť na prácu, sme nervózni. Je teda dôležité udržovať v tele jeho hladinu, ale najmä vybrať si ten správny cukor. Ten sa ukrýva v každom ovocí, zelenine či mede.
Odporúčame tiež vyskúšať: Superpotraviny a ich superschopnosti
Ak si chceme teda zdravo zamaškrtiť, je nutné vybrať si správne suroviny. V tomto jesennom čase je okrem sychravého počasia hlavná sezóna jabĺk, hrozna i brusníc. Jablká v sebe skrývajú vitamín C, podporujú trávenie a tak ako i brusnice, slúžia ako prevencia proti rakovine. Tie obsahujú i vitamín E, A, K a sú pomocníkom pri zápale močových ciest. A v neposlednom rade sú tu hrozienka, obohatené vitamínmi A, C, E, majú antioxidačný účinok a pomáhajú pri zápche.
Ja som sa rozhodla skĺbiť všetky tieto druhy ovocia a vyčarovať z nich nejaký koláčik. Pridala som ešte moju obľúbenú škoricu, ktorá slúži tiež proti rakovine a okrem toho vytvára úžasnú arómu. Aby bol koláč naozaj zdravší ako ostatné, rozhodla som sa použiť špaldovú múku.
Odporúčame tiež vyskúšať: Home-made smoothie – ten najlepší štart do celého dňa
Na koláč budeme potrebovať:
- 2 vajíčka
- 3 lyžice hnedého cukru
- 2 lyžice medu
- 1/2 dcl oleja
- 1 dcl vody
- 1 biely jogurt
- 1 hrnček špaldovej hladkej múky
- 1 hrnček špaldovej celozrnnej múky
- prášok do pečiva
- 1 lyžičku škorice (do cesta) + na jablká
- 4 väčšie jablká
- hrsť sušených hrozienok a hrsť sušených brusníc
Postup prípravy:
- Rúru predhrejeme na 180°C a pripravíme si menší plech (ja som použila rozmery 22x32cm).
- Do kastrólika s horúcou vodou dáme sušené ovocie a necháme nabotnať (nesmie vrieť).
- Jablká očistíme, zbavíme šupiek a postrúhame.
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny a za stáleho miešania pridávame med, olej, vodu a jogurt.
- V inej nádobe zmiešame dva druhy múky, prášok do pečiva a škoricu, túto zmes primiešame k tekutej (ak by bolo cesto príliš husté, môžeme zriediť mliekom).
- Na vymastený a múkou vysypaný plech vylejeme polovicu cesta, naň naukladáme postrúhané jablká (z ktorých predtým vyžmýkame šťavu), posypeme škoricou a časťou sušeného ovocia.
- Zalejeme druhou polovicou cesta, ktoré rozotrieme ku krajom a nakoniec posypeme zvyšným ovocím (zatlačíme ho trochu do cesta, aby príliš netrčalo).
- Pečieme asi 20-25 minút, kontrolujeme špáradlom.
Odporúčame tiež vyskúšať: Recept na Makovú kašu z mandľového mlieka
Odporúčame tiež vyskúšať: Chudnite s jablkami – pomôže vám jablková diéta
Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a potom sa už len s chuťou a dobrým pocitom môžeme pustiť do našej zdravej maškrty. Prajem dobrú chuť!
Daniel Rajcsányi