Uprostred leta upršaný týždeň a teploty ako na jeseň. A tak som dostala neovládateľnú chuť na jednoduchý mrežovník so slivkovým lekvárom a orechmi.
Mrežovník v akejkoľvek forme patrí k mojim obľúbeným koláčikom. Vlastne všetky koláče z krehkého cesta a tzv. suché koláče. Nepotrebujem plnkové koláče, ani pudingové krémy, stačí mi lekvárový mrežovník, alebo tenký kysnutý ovocný, presne taký, aký som vám tu nedávno uverejnila. Páčia sa mi jednoduché nemecké a talianske koláče, ktoré nazývajú coffee cake – sú mandľové, orechové, čokoládové, citrónové, kysnuté s posýpkou a jeden kúsok ku káve vám urobí krajší deň :)
Receptov na mrežovníky je veľmi veľa a každá domácnosť má svoj rodinný recept. Ja som si upravila recept tak, že som použila celozrnnú špaldovú múku. V tomto zložení vynikne jej zaujímavá oriešková chuť, má nižší glykemický index, je bohatšia na vlákninu, obsahuje viac minerálov a vitamínov ako biela múka a zasýti nás na dlhšiu dobu. A pre tých, ktorý sledujú lepok, má tiež nižší obsah lepku.
Odporúčame prečítať: Recept bez lepku: Tartaletky so sezónnym ovocím
Na jeho prípravu budete potrebovať:
- 300 g špaldovej celozrnnej múky
- 170 g masla
- 90 g trstinového cukru
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- vanilkový extrakt
- kôru z jedného bio citróna
- štipku soli
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
- slivkový lekvár (alebo iný dobrý lekvár)
- vlašské orechy
Odporúčame prečítať: Recept: Zdravšia tortička s malinami
- Z uvedených surovín rýchlo spracujte cesto. Pri príprave krehkého cesta používajte studené maslo, cesto dlho nespracúvajte, aby ostalo krehké po upečení. Ak máte masu drobivú, pridajte 1-2 polievkové lyžice studenej (ľadovej) vody. Spracované cesto zabaľte do fólie a nechajte aspoň 30 minút chladiť.
- Pripravte si slivkový lekvár, ak je veľmi tuhý, rozriedite ho horúcou vodou, alebo lyžicou rumu. Nasekajte si vlašské orechy.
- Vychladené cesto rozdeľte a 2/3 roztlačte do formy, popichajte ho vidličkou. Natrite hrubšiu vrstvu lekváru a tú posypte orechmi.
- Z 1/3 cesta vyvaľkajte tenké koleso a radielkom nakrájajte tenké pásiky a vytvorte z nich mriežku.
Pečte pri teplote 180°C cca 35-45 minút.
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk