Mrežovník so slivkovým lekvárom a orechmi

Uprostred leta upršaný týždeň a teploty ako na jeseň. A tak som dostala neovládateľnú chuť na jednoduchý mrežovník so slivkovým lekvárom a orechmi.


Mrežovník v akejkoľvek forme patrí k mojim obľúbeným koláčikom. Vlastne všetky koláče z krehkého cesta a tzv. suché koláče. Nepotrebujem plnkové koláče, ani pudingové krémy, stačí mi lekvárový mrežovník, alebo tenký kysnutý ovocný, presne taký, aký som vám tu nedávno uverejnila. Páčia sa mi jednoduché nemecké a talianske koláče, ktoré nazývajú coffee cake – sú mandľové, orechové, čokoládové, citrónové, kysnuté s posýpkou a jeden kúsok ku káve vám urobí krajší deň  :)


Receptov na mrežovníky je veľmi veľa a každá domácnosť má svoj rodinný recept. Ja som si upravila recept tak, že som použila celozrnnú špaldovú múku. V tomto zložení vynikne jej zaujímavá oriešková chuť, má nižší glykemický index, je bohatšia na vlákninu, obsahuje viac minerálov a vitamínov ako biela múka a zasýti nás na dlhšiu dobu. A pre tých, ktorý sledujú lepok, má tiež nižší obsah lepku.

 

Odporúčame prečítať: Recept bez lepku: Tartaletky so sezónnym ovocím

 

mrezovnik so slivkovym lekvarom, jarka pecie

Zdroj: Shutterstock®

Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 300 g špaldovej celozrnnej múky
  • 170 g masla
  • 90 g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • vanilkový extrakt
  • kôru z jedného bio citróna
  • štipku soli
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • slivkový lekvár (alebo iný dobrý lekvár)
  • vlašské orechy

Odporúčame prečítať: Recept: Zdravšia tortička s malinami

 

mrezovnik so slivkovym lekvarom, jarka pecie

Zdroj: Shutterstock®

  • Z uvedených surovín rýchlo spracujte cesto. Pri príprave krehkého cesta používajte studené maslo, cesto dlho nespracúvajte, aby ostalo krehké po upečení. Ak máte masu drobivú, pridajte 1-2 polievkové lyžice studenej (ľadovej) vody. Spracované cesto zabaľte do fólie a nechajte aspoň 30 minút chladiť.
  • Pripravte si slivkový lekvár, ak je veľmi tuhý, rozriedite ho horúcou vodou, alebo lyžicou rumu.  Nasekajte si vlašské orechy.
  • Vychladené cesto rozdeľte a 2/3 roztlačte do formy, popichajte ho vidličkou. Natrite hrubšiu vrstvu lekváru a tú posypte orechmi.
  • Z 1/3 cesta vyvaľkajte tenké koleso a radielkom nakrájajte tenké pásiky a vytvorte z nich mriežku.


Pečte pri teplote 180°C cca 35-45 minút.

 

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

03.08.2016 21:05

slivky sú dozreté, ide sa na to...

Vaše meno:

Patrícia Paškanová

Patrícia Paškanová

05.08.2016 17:12

Vyzerá vynikajúco :) ešte lepšie isto chutí ;)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

12.09.2016 11:54

Dobrý domáci slivkový lekvár a už sa pečie.

Vaše meno:

Ján

Ján

02.01.2017 00:48

mrežovník vyzerá skvelo

Vaše meno:

Ján

Ján

02.01.2017 00:48

výborná kombinácia

Vaše meno:

Ján

Ján

02.01.2017 00:49

určité chutí

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

03.11.2018 08:18

koláčik ma zaujal, asi ho upečiem, mám rada kombináciu slivkového lekváru a orechov

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

04.11.2018 07:46

Koláčik odskúšaný - fantastický, do cesta som pridala lyžičku perníkového korenia pre vôňu.Ešte lepší je koláčik na druhý deň, keď sa odleží...Určite ho budem piecť častejšie, nabudúce vyskúšam s tvarohovou plnkou :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.