Ak trpíte alergiou na laktózu zo svojho jedálnička musíte vyškrtnúť všetky mliečne výrobky ako sú syry, jogurty, tvaroh, smotana alebo maslo.Nahradiť maslo v kuchyni nie je jednoduché, a preto bezlaktózová a zdravá náhrada v podobe prepusteného masla nazývaného ghee je skvelou alternatívou. Túto pôvodom indickú surovinu môžete použiť ako zdravú náhradu za rôzne margaríny alebo maslo pri pečení a varení.
Čo je ghee?
Ghee je prepustené maslo, ktoré sa najčastejšie využíva v indickej kuchyni. Tam ho považujú za elixír zdravia vďaka jeho veľkému množstvu pozitívnych účinkov na ľudský organizmus ako sú posilnenie organizmu, omladzujúce účinky či zlepšenie imunity. Je veľmi dobre stráviteľné a podporuje vstrebávanie všetkých živín.
Odporúčame prečítať: Slaďte zdravšie – datľovým sirupom
Účinky na organizmus
Maslo ghee sa vďaka svojim účinkom na ľudský organizmus zaraďuje medzi superpotraviny. Obsahuje vitamíny ako A, D, E a minerálne látky draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo. Posilňuje látkovú výmenu, chráni kostnú dreň a čistí cievy.
Medzi jeho ďalšie účinky patrí aj schopnosť regenerovať bunky a pomáhať pri silných bolestiach hlavy či kĺbov. Pri jeho konzumácii by ste však nemali zabúdať, že sa jedná o čistý nasýtený tuk, takže pri pečení alebo varení by ste ho mali používať s mierou.
Odporúčame prečítať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Príprava domáceho ghee
- Do väčšieho hrnca vložíme obyčajné, nesolené maslo. Na malom plameni maslo rozpúšťame až kým sa úplne neroztopí. Maslo však nesmie vrieť.
- Po približne 15 minútach sa začnú bielkoviny zrážať a maslo začne peniť. Trochu premiešajte a nechajte stále na slabom plameni variť.
- Po 30 až 40 minútach sa maslo prečistilo a navrchu zostala číra žltá tekutina.
- Na záver precedíme cez sitko a dáme na dve hodiny vychladnúť.
Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?
www.shutterstock.com