Nahraďte klasické maslo za ghee!

Ak trpíte alergiou na laktózu zo svojho jedálnička musíte vyškrtnúť všetky mliečne výrobky ako sú syry, jogurty, tvaroh, smotana alebo maslo.Nahradiť maslo v kuchyni nie je jednoduché, a preto bezlaktózová a zdravá náhrada v podobe prepusteného masla nazývaného ghee je skvelou alternatívou. Túto pôvodom indickú surovinu môžete použiť ako zdravú náhradu za rôzne margaríny alebo maslo pri pečení a varení. 

 

Čo je ghee?

 

Ghee je prepustené maslo, ktoré sa najčastejšie využíva v indickej kuchyni. Tam ho považujú za elixír zdravia vďaka jeho veľkému množstvu pozitívnych účinkov na ľudský organizmus ako sú posilnenie organizmu, omladzujúce účinky či zlepšenie imunity. Je veľmi dobre stráviteľné a podporuje vstrebávanie všetkých živín.

 

Odporúčame prečítať: Slaďte zdravšie – datľovým sirupom

Nahraďte klasické maslo za ghee!

Zdroj: Shutterstock®

Účinky na organizmus

 

Maslo ghee sa vďaka svojim účinkom na ľudský organizmus zaraďuje medzi superpotraviny. Obsahuje vitamíny ako A, D, E a minerálne látky draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo. Posilňuje látkovú výmenu, chráni kostnú dreň a čistí cievy.

 

Medzi jeho ďalšie účinky patrí aj schopnosť regenerovať bunky a pomáhať pri silných bolestiach hlavy či kĺbov. Pri jeho konzumácii by ste však nemali zabúdať, že sa jedná o čistý nasýtený tuk, takže pri pečení alebo varení by ste ho mali používať s mierou. 

 

Odporúčame prečítať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc

Nahraďte klasické maslo za ghee!

Zdroj: Shutterstock®

Príprava domáceho ghee

 

  • Do väčšieho hrnca vložíme obyčajné, nesolené maslo. Na malom plameni maslo rozpúšťame až kým sa úplne neroztopí. Maslo však nesmie vrieť.
  • Po približne 15 minútach sa začnú bielkoviny zrážať a maslo začne peniť. Trochu premiešajte a nechajte stále na slabom plameni variť.
  • Po 30 až 40 minútach sa maslo prečistilo a navrchu zostala číra žltá tekutina.
  • Na záver precedíme cez sitko a dáme na dve hodiny vychladnúť. 

 

Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?

Nahraďte klasické maslo za ghee!

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.shutterstock.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

04.05.2016 19:21

o tomto masle som uz v minulosti nieco pocula, ale zatial som nevyskusala jeho pripravu, porozmyslam

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

05.05.2016 07:41

laktozovu intoleranciu poznám, som alergik, veru už som rozmýšlala, že by som toto domáce ghee aj spravila ale akosi som na to pozabudla, tak teraz mám už aj príležitosť keď už viem ako sa má správne pripraviť..

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

05.05.2016 12:36

Už naše staré mamy používali tzv. prepustené maslo.Teda nič nového pod slnkom,len si treba zaspomínať na staré dobré recepty.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

06.05.2016 13:29

nepoužívam aj keď som už o ňom čo to počula

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

14.05.2016 22:33

je to starý recept našich mám a starých mám

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.