Leto je v plnom prúde a my zbierame v záhradách chutné sezónne plody, prípadne ich za výhodné ceny vieme zohnať na trhoviskách či v obchodoch. Sezónne plodiny dokážu príjemne oživiť naše jedálničky, no a my sa teraz zameriame na jednu mimoriadne obľúbenú zeleninu, akou je cuketa.
Môže sa pripraviť na mnoho spôsobov a my vám v troch receptoch predstavíme práve jej možnosti variabilnej úpravy. Väčšinou sa s touto zeleninou jemnej chuti stretávame v podobe prívarkov či polievok. Dnes vám však predstavíme menej tradičné a nadýchané placky s tvarohom, chrumkavé cuketové čipsy a delikátne cuketovo-mäsové špízy. Nech sa páči, inšpirujte sa a pochutnajte si na tejto zdravej zelenine v čase, keď je najdostupnejšia.
Pozri aj: Toto je recept na najlepší cuketový šalát so šošovicou a paradajkami!
Cuketové placky s tvarohom – kombinácia, ktorá vás očarí
Spojenie tvarohu a cukety je famózne. Keď k tomu ešte pridáte chuť kôpru, ktorý je extra dodaný aj v dresingu, ide naozaj o vynikajúcu kombináciu. Okrem toho tieto placky nie sú také ťažké na žalúdok ako klasické cuketové placky. Skúste teda túto odľahčenejšiu verziu a určite neoľutujete.
Ingrediencie na placky:
- 800 g cukety
- 250 g polohrubej múky
- 2 cibule
- 2 vajcia
- 1 lyžica prášku do pečiva
- 200 g hrudkovitého tvarohu
- petržlenová vňať
- kôpor
- soľ
- olej
Ingrediencie na dresing:
- 200 g kyslej smotany
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- kôpor
Postup prípravy
V prvom rade si treba pripraviť cuketu, očistiť ju, lyžičkou vydlabať vnútro a nastrúhať. Mladé a malé cukety možno očistené postrúhať celé. Posolenú cuketu nechajte zhruba 20 minút odstáť, aby ste mohli odstrániť prebytočnú vodu. V tomto čase si pripravte cibuľu, petržlenovú vňať aj kôpor, ktoré nakrájajte nadobno. Ďalej si nastrúhajte tvaroh, rozmiešajte vajíčka a naváženú múku zmiešajte s práškom do pečiva. Všetky ingrediencie dôkladne zmiešajte, aby vzniklo hustejšie cesto a podľa chuti posoľte. Na panvici nechajte rozohriať olej, do ktorého lyžicou dávkujte placky. Osmažte ich dozlatista a po vybratí z panvice nechajte placky odkvapkať. Hotové placky je ideálne podávať s osviežujúcim dresingom, ktorý pripravíte tak, že kyslú smotanu zmiešate s pretlačeným cesnakom, nakrájaným kôprom a podľa chuti prisolíte.
Cuketové čipsy – zdravá pochúťka
Táto skvelá chrumkavá dobrota je zdravšou alternatívou klasických zemiakových čipsov. Tak si ich teda s chuťou a bez výčitiek svedomia doprajte. Ani ich príprava nie je vôbec komplikovaná.
Ingrediencie:
- 2 ks cukety (menšie kusy)
- 30 g strúhaného parmezánu
- olej
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy
Cukety si po umytí nakrájajte na tenké plátky, pričom na nich nechajte šupku. Ideálne je mať na tento recept mladé menšie cukety. Nakrájané plátky cukety nechajte trochu odležať a papierovými obrúskami z nich odsajte prebytočnú vodu. Pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý pomocou štetca potrite olejom. Naň potom vedľa seba ukladajte posolené a okorenené plátky cukety. Tie ešte potrite zvrchu olejom. Pečte v rozohriatej rúre na 190 – 200 °C zhruba 20 minút, pokiaľ nebudú čipsy zlatohnedé. Ešte horúce čipsy zasypte parmezánom a chrumkavou pochúťkou potešte seba aj svojich blízkych.
Špízy s cuketou a kuracím mäsom – jednoduché a chutné
Jednoduchý recept, ktorý poznáme v rôznych obmenách – to sú špízy. Prečo do nich nezakomponovať aj našu obľúbenú cuketu? V recepte okrem nej nájdete aj červenú papriku, avšak vy si na špíz pokojne napichnite aj inú zeleninu podľa vlastných preferencií.
Ingrediencie:
- 250 g kuracích pŕs
- 1 ks cukety
- 1 ks červenej papriky (prípadne pár cherry paradajok, šampiňóny a pod.)
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- olej
- 2 lyžice horčice
- tymián
- soľ
- čierne korenie
Postup prípravy
Najprv si urobte marinádu z oleja, prelisovaného cesnaku, tymiánu, horčice, mletého korenia a soli. Do nej dajte aspoň na hodinu odležať na kocky nakrájané kuracie mäso. Cuketu s paprikou (prípadne inou zeleninou) po umytí a očistení nakrájajte na väčšie kúsky. Potom na grilovacie ihly striedavo napichujte kúsky cukety, mäsa, papriky a inej zeleniny. Pripravené špízy opečte na grile zo všetkých strán. A chutný obed alebo večera je na svete, už len doladiť prílohu podľa chuti.
Vybrali sme: Letná šalátová zálievka: Skús recept na dresing vinaigrette 3x inak