Pokiaľ máte záľubu v zbieraní chutných húb, pravdepodobne vám neušlo, že hubárska sezóna 2019 je momentálne v plnom prúde. Niekto si možno ešte počká na neskôr, keď už nebývajú huby veľmi červivé a odpadu z nich je menej, no iní sa už vrhli na zber a neváhajú sa pochváliť veľkými kúskami hodnými obdivu.
Nosíte aj vy domov ďalšie a ďalšie koše týchto lesných plodov a už vlastne ani neviete, čo s nimi? Ak vás opustila inšpirácia a nazbierané huby už len sušíte alebo zavárate, tak ste na správnom mieste. Veríme tomu, že minimálne jeden z týchto troch receptov z húb vás zaujme natoľko, že si podľa neho pripravíte obed či večeru a budete sa zalizovať až za ušami. :)
Pozri aj: Rýchle recepty z kuraťa: Tri skvelé jedlá expresne na tanieri!
Krémová hubová polievka
Ingrediencie:
- 400 g čerstvých húb (ideálne dubáky)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 250 ml sladkej smotany
- 1, 5 l mäsového vývaru, prípadne bujón
- 3 – 4 stredne veľké zemiaky
- lyžica hladkej múky (resp. množstvo podľa potreby zahustenia)
- soľ
- čierne korenie (kto chce, môže využiť aj bobkový list, rozmarín alebo biele korenie a na dozdobenie posekanú vňať z cibuľky a pod.)
- olej alebo masť
Postup prípravy
Huby si očistite a nakrájajte na plátky, pripravte si aj najemno nakrájanú cibuľu, ktorú si na začiatok poduste na oleji alebo masti. Potom pridajte huby. Restovanú zmes, ktorú trošku podlejte vodou, ochuťte korením a posoľte podľa preferencií. Strúčiky cesnaku sa pridávajú celé, teda len očistené. Duste cca 15 minút. Medzitým si pripravte zemiaky, ktoré po očistení nakrájajte na menšie kocky. Po podusení húb a odparení väčšiny vody pridajte zemiaky, prilejte vývar a vatre cca 30 – 40 minút, kým nebude všetko mäkké. Nebojte sa, ak by sa vám ingrediencie aj rozvarili, nakoľko po uvarení nasleduje rozmixovanie polievky ponorným mixérom. Potom dajte polievku znova variť a pridajte smotanu. Podľa potreby zahustite zátrepkou z múky a nechajte aj so smotanou prevrieť.
Expresná hubová omáčka na cestoviny
Ingrediencie:
- 500 g čerstvých húb
- 250 ml smotany na šľahanie
- soľ
- čierne korenie
- 2 lyžice hladkej múky
Postup prípravy
Očistené a nakrájané huby dajte na panvicu a prilejte vodu. Ochuťte soľou aj korením a nechajte variť bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí. Potom zalejte šľahačkovou smotanou, v ktorej ste si rozhabarkovali múku. Varte, kým sa smotana neprevarí a zmes nezhustne. Táto rýchla hubová omáčka je ideálna na cestoviny, takže budete mať všetko hotové raz-dva.
Ďalšia inšpirácia: Najlepšie cuketové recepty: Jednoduchá rýchla príprava a nebíčko v ústach
Jednoduché hubové rizoto
Ingrediencie:
- 400 g čerstvých húb
- 250 g ryže
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- maslo
- olej
- soľ
- čierne korenie
- nasekaná vňať petržlenu alebo jarnej cibuľky na dozdobenie
Postup prípravy
Pripravte si ryžu, ktorú prepláchnete vodou, očistené a na väčšie kúsky nakrájané huby, jemne nakrájanú cibuľu a cesnak na plátky. Na oleji si najprv speňte cibuľu, pridajte cesnak a potom huby. Po chvíľke pridajte aj ryžu a všetko premiešajte. Po naberačkách začnite prilievať horúci vývar, aby bola zmes s ryžou zaliata. Vždy, keď sa tekutina vsiakne do ryže, pridajte ďalšiu dávku vývaru. Priebežne miešajte. Toto robte cca 20 minút, kým nebude ryža mäkká a kašovitej konzistencie. Medzičasom rizoto ochuťte korením a podľa potreby dosoľte. Podávajte ozdobené nasekaným petržlenom alebo vňaťkou cibuľky.
Vybrali sme: RECEPT: Pikantné slaninové tyčinky z lístkového cesta – vhodné na každú príležitosť