Najlepšie recepty s hubami: Skúsiš polievku, cestoviny alebo rizoto?

Pokiaľ máte záľubu v zbieraní chutných húb, pravdepodobne vám neušlo, že hubárska sezóna 2019 je momentálne v plnom prúde. Niekto si možno ešte počká na neskôr, keď už nebývajú huby veľmi červivé a odpadu z nich je menej, no iní sa už vrhli na zber a neváhajú sa pochváliť veľkými kúskami hodnými obdivu.

Nosíte aj vy domov ďalšie a ďalšie koše týchto lesných plodov a už vlastne ani neviete, čo s nimi? Ak vás opustila inšpirácia a nazbierané huby už len sušíte alebo zavárate, tak ste na správnom mieste. Veríme tomu, že minimálne jeden z týchto troch receptov z húb vás zaujme natoľko, že si podľa neho pripravíte obed či večeru a budete sa zalizovať až za ušami. :)

Pozri aj: Rýchle recepty z kuraťa: Tri skvelé jedlá expresne na tanieri!

krémová hubová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Krémová hubová polievka

Ingrediencie:

  • 400 g čerstvých húb (ideálne dubáky)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 250 ml sladkej smotany
  • 1, 5 l mäsového vývaru, prípadne bujón
  • 3 – 4 stredne veľké zemiaky
  • lyžica hladkej múky (resp. množstvo podľa potreby zahustenia)
  • soľ
  • čierne korenie (kto chce, môže využiť aj bobkový list, rozmarín alebo biele korenie a na dozdobenie posekanú vňať z cibuľky a pod.)
  • olej alebo masť

Postup prípravy

Huby si očistite a nakrájajte na plátky, pripravte si aj najemno nakrájanú cibuľu, ktorú si na začiatok poduste na oleji alebo masti. Potom pridajte huby. Restovanú zmes, ktorú trošku podlejte vodou, ochuťte korením a posoľte podľa preferencií. Strúčiky cesnaku sa pridávajú celé, teda len očistené. Duste cca 15 minút. Medzitým si pripravte zemiaky, ktoré po očistení nakrájajte na menšie kocky. Po podusení húb a odparení väčšiny vody pridajte zemiaky, prilejte vývar a vatre cca 30 – 40 minút, kým nebude všetko mäkké. Nebojte sa, ak by sa vám ingrediencie aj rozvarili, nakoľko po uvarení nasleduje rozmixovanie polievky ponorným mixérom. Potom dajte polievku znova variť a pridajte smotanu. Podľa potreby zahustite zátrepkou z múky a nechajte aj so smotanou prevrieť.

hubová omáčka

Zdroj: Shutterstock®

Expresná hubová omáčka na cestoviny

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvých húb
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 lyžice hladkej múky

Postup prípravy

Očistené a nakrájané huby dajte na panvicu a prilejte vodu. Ochuťte soľou aj korením a nechajte variť bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí. Potom zalejte šľahačkovou smotanou, v ktorej ste si rozhabarkovali múku. Varte, kým sa smotana neprevarí a zmes nezhustne. Táto rýchla hubová omáčka je ideálna na cestoviny, takže budete mať všetko hotové raz-dva.

Ďalšia inšpirácia: Najlepšie cuketové recepty: Jednoduchá rýchla príprava a nebíčko v ústach

rizoto s hubami

Zdroj: Shutterstock®

Jednoduché hubové rizoto

Ingrediencie:

  • 400 g čerstvých húb
  • 250 g ryže
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • maslo
  • olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • nasekaná vňať petržlenu alebo jarnej cibuľky na dozdobenie

Postup prípravy

Pripravte si ryžu, ktorú prepláchnete vodou, očistené a na väčšie kúsky nakrájané huby, jemne nakrájanú cibuľu a cesnak na plátky. Na oleji si najprv speňte cibuľu, pridajte cesnak a potom huby. Po chvíľke pridajte aj ryžu a všetko premiešajte. Po naberačkách začnite prilievať horúci vývar, aby bola zmes s ryžou zaliata. Vždy, keď sa tekutina vsiakne do ryže, pridajte ďalšiu dávku vývaru. Priebežne miešajte. Toto robte cca 20 minút, kým nebude ryža mäkká a kašovitej konzistencie. Medzičasom rizoto ochuťte korením a podľa potreby dosoľte. Podávajte ozdobené nasekaným petržlenom alebo vňaťkou cibuľky.

Vybrali sme: RECEPT: Pikantné slaninové tyčinky z lístkového cesta – vhodné na každú príležitosť

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.09.2019 03:59

Výborné recepty!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

04.09.2019 11:08

Same dobroty...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

20.09.2019 19:49

milujem hubové rizoto, dostali sme huby, tak sa mi už aj slinky zbiehajú

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

15.10.2019 17:50

fajn recepty , padnú vhod

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

18.10.2019 17:03

recepty vyzerajú zaujímavo, ale bohužiaľ huby nemusím

Vaše meno:

Martin Kendra

Martin Kendra

28.10.2019 19:37

omáčka je super:)

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

24.10.2020 15:10

Všetko hubové je mňam mám sušené dubáky aj v mrazničke

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.