Nakličovanie semien je proces pomerne jednoduchý a zvládnu ho i úplní začiatočníci. Klíčky, ktoré si takto pripravíte v pohodlí domova, sa môžu stať vítanou súčasťou aj vášho jedálnička. Sú chutné a navyše plné cenných látok, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu. V nasledujúcom článku vám prezradíme, prečo vyskúšať nakličovanie semien a ktoré semená sú na to najvhodnejšie. Taktiež vám povieme, ako na to!
Prečo vyskúšať nakličovanie?
Odpoveď na otázku, prečo nakličovať semená, je pomerne jednoduchá. Mladý klíček je totižto z hľadiska výživy oveľa hodnotnejší ako dospelá rastlina. Vypestované klíčky sú plné telu prospešných látok. V prvom rade sú bohatým zdrojom enzýmov, ktoré podporujú trávenie a spomaľujú proces starnutia. Taktiež obsahujú vysoké množstvo aminokyselín, vlákniny a minerálnych látok. Pri klíčení sa zvyšuje i obsah mnohých vitamínov, a to napríklad vitamínu C aj vitamínov skupiny B.
Niektoré semená, spomenúť môžeme strukoviny, často spôsobujú nadúvanie. Po naklíčení sú však ľahšie stráviteľné. Zaradením kvalitne a poctivo naklíčených semien do jedálnička môžete výrazne podporiť svoj imunitný systém. Klíčky môžete využiť v studenej aj teplej kuchyni. Posypte si nimi čerstvý zeleninový šalát či chutnú domácu nátierku. Rovnako sú vhodnou ingredienciou do smoothies nápojov. Určite ozvláštnia polievky či zapekané pokrmy.
Pozri aj: Recept: Opekané batáty so salámou
Aké semená nakličovať?
Na nakličovanie v prvom rade potrebujete kvalitné semienka, ktoré nie sú chemicky ošetrené. Siahnuť môžete napríklad po bio semenách. To, aký druh semien sa rozhodnete nakličovať, už záleží na vás. Vhodné je ochutnať viaceré z nich a zistiť, ktoré vám chutia a vyhovujú najviac. Nakličovať je možné napríklad strukoviny. Vyskúšajte rozličné druhy šošovice, cícer alebo hrášok. K najobľúbenejším a ľahko pestovaným klíčkom sú aj klíčky mungo a adzuki fazuliek. Sú charakteristické príjemne sladkastou až orieškovou chuťou. Ďalšou kategóriou sú obilniny. Naklíčte si raž, pšenicu, pohánku či ovos.
Klíčky pohánky sú ľahko stráviteľné, majú protizápalové účinky a sú zdrojom fosforu, horčíka, vitamínov skupiny B aj vzácneho rutínu a kvercetínu. Klíčky pšenice sú zase šťavnaté a chuťou sú podobné mladej kukurici. Výborné sú i naklíčené semená reďkovky, ktoré vás dostanú jemne pikantnou chuťou. Navyše sú bohaté na vápnik. Rovnako môžete skúsiť nechať naklíčiť semená brokolice či rukoly. Pri konzumácii klíčkov môžu niekomu prekážať šupky, ktoré majú v prípade niektorých semien mierne horkastú príchuť. Ak sa ich chcete zbaviť, zalejte klíčky vodu a opatrne ich premiešajte. Šupky postupne vyplávajú na hladinu. Zbavovať sa ich však môže byť na škodu. Sú totižto skvelým zdrojom vlákniny.
Ako na to?
Okrem semien budete potrebovať vodu a nádobu, napríklad pohár na zaváranie. V súčasnej dobe obchody ponúkajú aj rozličné nakličovacie misky. Vybrané semená najskôr roztriedime, zbavíme sa poškodených kúskov a prepláchneme ich vo vode. Následne ich v nádobe zalejeme čistou vodou. Nádobu prekryjeme gázou, ktorá nám pomôže pri cedení vody. Doba namáčania závisí od druhu semena. Napríklad cícer, mungo fazuľky, šošovicu, hrach, jačmeň či raž je potrebné namáčať až 12 hodín. Reďkovku, ovos či lucernu zase namáčame 4 až 6 hodín. Keď uplynie doba namáčania, vodu dôkladne zlejeme. Následne je počas klíčenia potrebné semená zvyčajne 2 až 4 razy denne preplachovať čistou vodou.
Semená však vždy poriadne scedíme. Nemali by stáť vo vode, potrebujú len vlhké prostredie. V opačnom prípade totiž môžu začať plesnivieť. Rovnako ich uskladňujeme na tmavom mieste. Väčšina semien vyklíči v priemere od 2 do 5 dní. Pri klíčení budú semená vyháňať postupne korienky i prvé lístky. Celá rastlina je pritom vhodná na konzumovanie. Nakoniec nezabúdajte, že nakličovaním semená zväčšujú svoj objem. Ak sa vám podarí dopestovať si veľké množstvo klíčkov, ktoré ihneď nespotrebujete, môžete ich uskladniť v chladničke či mrazničke.
Odporúčame: Zelená fazuľka: Plynový postrach alebo zdravá potravina?