Obdobie pred Vianocami je pre väčšinu z nás najrušnejším obdobím v roku. Nákupy darčekov, upratovanie domácností a v neposlednom rade aj vianočné pečenie, dokážu človeka úplne vyčerpať. Aby ste vianočné pečenie nevnímali ako nepríjemnú povinnosť, naplánujte si ho aj niekoľko týždňov dopredu. Okrem ušetrených vrások na tvári a zbytočného stresu, bude vianočné pečivo omnoho chutnejšie.
Bez plánu to nepôjde
Pred tým, ako sa pustíte do akéhokoľvek pečenia si dobre rozmyslite, aké druhy vianočného pečiva chcete mať pri štedrovečernej večeri. Zabudnite na nezmyselné predbiehanie sa v počte upečených druhov s kamarátkami a vsaďte na niekoľko osvedčených receptov, ktoré všetkým chutia.
Potom si napíšte presný zoznam receptov a k nim množstvo ingrediencií, ktoré budete potrebovať. Tento krok zabráni tomu, aby ste pred pečením zistili, že vám chýbajú dôležité suroviny. Vianočný nákup môžete urobiť aj 3 týždne pred štedrým dňom. Ak máte suroviny, ktoré sa môžu skaziť, nechajte si ich nákup na neskôr.
Odporúčame prečítať: Babičkina vianočná kuchárka (recenzia)
Kedy začať s pečením?
V prvý decembrový víkend je už najvyšší čas, aby ste začali s pečením niekoľkých druhov vianočného pečiva. Najobľúbenejšie vianočného pečivo, ktoré sa pečie snáď v každej domácnosti sú medovníky. Práve tie, potrebujú na zmäknutie aj tri týždne, a preto by ste si ich nemali odkladať na poslednú chvíľu.
Po upečení nechajte medovníky vychladnúť a potom ich neozdobené vložte do uzatvárateľnej nádoby. Niektoré gazdinky medzi ne vkladajú aj kúsok jablka alebo chlieb, aby dobre zmäkli. Ideálne je uložiť ich na chladné a vlhké miesto.
Odporúčame prečítať: Zažite adrenalín na dovolenke
Dva týždne do Vianoc
Ďalší víkend si môžete naplánovať pečenie lineckého pečiva, vanilkových rožkov alebo orechových labiek. Toto suché pečivo nepotrebuje čas na zmäknutie, no jeho príprava vopred vám zjednoduší celé vianočné prípravy.
Niekoľko dní pred Vianocami toto pečivo plníme krémom alebo džemom a dáme na chladné a vlhké miesto odležať. Taktiež zdobíme medovníky, pripravujeme nepečené dezerty a čokoládové polevy. Deň pred Vianocami by ste si mali mať všetko hotové a vychutnávať si vianočnú atmosféru s rodinou.
Odporúčame prečítať: Zvyky a tradície, ktoré patria k Štedrému dňu
Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com