Aj vám sa páči tradičná grécka kuchyňa? Keď ste niekedy navštívili Grécko, tak ste dozaista ochutnali aj ich typický osviežujúci predkrm s názvom tzatziki, alebo u nás aj tzatziky. Zmes uhorky a hustého jogurtu počas teplých dní výborne osvieži a zároveň v myšlienkach prenesie na tento tajuplný ostrov.
Dokonca môžeme povedať, že pravé grécke tzatziki patria medzi najobľúbenejšie letné recepty. Sú lahodné, osviežujúce, ako stvorené na letné grilovačky! Aj v tomto prípade však platí, že receptov na tzatziki je nepočetne mnoho, my vám však prinášame ten pravý, nefalšovaný grécky. Nie sú totižto tzatziki ako „caciky“.
Ak ich robievate počas leta pravidelne, tak dozaista ako prílohu k nejakému inému pokrmu. Hodia sa ku grilovaným špecialitám, no krásne doladia aj chuť lososa alebo takej plnenej tortily. V Grécku a v Turecku sú rovnako podávané ako príloha v mnohých ďalších krajinách sa servírujú s chlebom a plne nahrádzajú samostatné jedlo. S čím si ich vychutnávate najčastejšie? Vyskúšate tento originálny recept na tzatziki aj vy?
Odporúčame: Recept: Domáce zemiakové lupienky
Tzatziki omáčka – suroviny:
1 väčšia čerstvá uhorka
500 g gréckeho jogurtu (hustý biely jogurt)
čerstvá citrónová šťava z 1-2 citrónov
kvalitný olivový olej – extra panenský olivový olej (asi 2 PL)
1-2 strúčiky cesnaku
1 zväzok čerstvého kôpru
hrsť čerstvej mäty
soľ a korenie
Bude vás zaujímať: Recept: Granolové guľôčky
Jednoduchý recept na grécke tzatziki
Do veľkej misy nalejeme vychladený grécky jogurt. Na jemnom strúhadle postrúhame očistenú uhorku. Uhorku je dôležité poriadne vyžmýkať predtým, ako ju vmiešame do misy s jogurtom. Na žmýkanie možno použiť sito, cez ktoré z uhorky vytlačíme šťavu, prípadne ju osušíme papierovou utierkou. Na jemno nasekaný kôpor spolu s mätou a citrónovou šťavou vmiešame do misy s jogurtom a uhorkou. Poriadne premiešame a pridáme roztlačený strúčik cesnaku.
Ako posledný pridáme kvalitný panenský olivový olej, soľ a mleté čierne korenie. Podľa chuti zvýšime, prípadne znížime dávku korenín. Po premiešaní je dôležité tzatziki nechať odstáť približne hodinu v chladničke.
Vychladené hotové tzatziki je možné podávať s opečeným arabským chlebom (pita chlieb), prípadne v zdravšej podobe, ako dip so stopkovým zelerom. Hodí sa však aj k takým dobrotám, ako sú cuketové placky alebo grilovaná zelenina.
TIP: Čo tak vyskúšať cviklové tzatziki?
Cviklové tzatziky sú skvelou alternatívou k tradičným tzatzikám a prinášajú svieži a zemistý nádych vďaka cvikle. Navyše, farba tejto omáčky je neodolateľná. Vyskúšate?
Suroviny:
2 stredne veľké cvikle
1 šálka gréckeho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
1 PL citrónovej šťavy
1 PL olivového oleja
1/2 uhorky
soľ a čierne korenie podľa chuti
čerstvý kôpor
Postup: Cviklu umyte a vložte do hrnca s vodou. Varíme približne 30-40 minút, alebo kým nebude mäkká. o uvarení nechajte cviklu vychladnúť, ošúpte ju a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Nastrúhajte uhorku na jemnom strúhadle. Položte nastrúhanú uhorku na papierový uterák alebo čistú utierku a jemne vytlačte prebytočnú vodu.
V stredne veľkej miske zmiešajte nastrúhanú cviklu, uhorku a grécky jogurt. Pridajte prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu a olivový olej. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Pridajte aj nasekaný kôpor. Dobre premiešajte všetky ingrediencie, aby sa chute spojili.
Hotové tzatziki zakryte a nechajte odležať v chladničke aspoň 1 hodinu, aby sa chute dobre prepojili. Cviklové tzatziki podávajte vychladené ako dip k pečivu, zelenine alebo ako prílohu k hlavným jedlám.
Článok aktualizovaný 8.6.2024
Aktualizovaný článok: 09.06.2024