Pohánka je diétna, ľahko stráviteľná obilnina, ktorá neobsahuje lepok. Je ,,zásobárňou“ zdravia.
Obsahuje rutín, ktorý pomáha chrániť najmä naše cievy. Rovnako aj dostatok vitamínu E, fosfor, draslík, železo, vápnik a mnoho ďalších minerálov.
Vďaka rutínu je výbornou potravinou, ktorá pomáha pri ochoreniach žíl – kŕčové žily na nohách alebo hemoroidy (zlatá žila). Jej konzumácia sa odporúča najmä v tehotenstve, kedy sa často objavujú tieto ochorenia.
Pohánku je možné kúpiť v rôznej podobe (pohánka lúpaná, nelúpaná, pohánkové krúpy, vločky, múka a podobne), a to najmä v obchodoch so zdravou výživou, ale často aj v bežných supermarketoch. Pohánku možno využiť prakticky vo všetkých jedlách, kde sa vyskytuje ryža, za ktorú môže byť náhradou. Má výbornú chuť aj na sladký spôsob s medom, makom či jablkami.
Odporúčame prečítať: Ako fungujú naše orgánové hodiny?
POHÁNKA
- obsahuje rutín - má priaznivý vplyv na srdce a cievy, taktiež aj na tráviace orgány
- posilňuje náš imunitný systém
- zvyšuje pružnosť cievnych stien
- reguluje krvnú zrážanlivosť a rovnako aj obsah cholesterolu v krvi
- neobsahuje lepok a je vhodná pri bezlepkovej strave
- spolu s vitamínom C znižuje pohánka riziko vzniku trombózy
- prevencia proti osteoporóze
- obsahuje veľa vitamínu B1 a B2
- cholín v pohánke chráni našu pečeň
- pohánka je zdrojom vysokokvalitných tukov (kyselina linolová a linolénová) a plnohodnotných bielkovín
- obsahuje minerálne látky (ako napríklad vápnik, fosfor, draslík a horčík) a vitamíny, najmä B1 a B2, C a E
Odporúčame prečítať: Ako si uskladniť bylinky pred zimou?
POHÁNKA POZITÍVNE VPLÝVA
- pri problémoch s kŕčovými žilami, hemoroidoch, pri vysokom krvnom tlaku
- pri vysokej hladine cholesterolu
- pri odstránení prebytočnej vody z organizmu (v tomto prípade sú vhodné pohánkové obklady)
- pri žalúdočných alebo dvanástnikových vredoch, črevných nádoroch a ochoreniach tráviaceho traktu
- ako prevencia pred srdcovými ochoreniami
- pri nervozite a podráždenosti
- pri bezlepkovej diéte
- v tehotenstve
- pri chorobách pečene
- pri cukrovke
Odporúčame prečítať: Sušenie ovocia, zeleniny či byliniek na zimu
www.thinkstockphotos.com