Pohánka - obilnina plná zdravia

Pohánka je diétna, ľahko stráviteľná obilnina, ktorá neobsahuje lepok. Je ,,zásobárňou“ zdravia.

 

Obsahuje rutín, ktorý pomáha chrániť najmä naše cievy. Rovnako aj dostatok vitamínu E, fosfor, draslík, železo, vápnik a mnoho ďalších minerálov.

 

Vďaka rutínu je výbornou potravinou, ktorá pomáha pri ochoreniach žíl – kŕčové žily na nohách alebo hemoroidy (zlatá žila). Jej konzumácia sa odporúča najmä v tehotenstve, kedy sa často objavujú tieto ochorenia.

 

Pohánku je možné kúpiť v rôznej podobe (pohánka lúpaná, nelúpaná, pohánkové krúpy, vločky, múka a podobne), a to najmä v obchodoch so zdravou výživou, ale často aj v bežných supermarketoch. Pohánku možno využiť prakticky vo všetkých jedlách, kde sa vyskytuje ryža, za ktorú môže byť  náhradou. Má výbornú chuť aj na sladký spôsob s medom, makom či jablkami.

 

 

Odporúčame prečítať: Ako fungujú naše orgánové hodiny?​

pohanka

Zdroj: Shutterstock®

 POHÁNKA
 

  • obsahuje rutín - má priaznivý vplyv na srdce a cievy, taktiež aj na tráviace orgány
  • posilňuje náš imunitný systém
  • zvyšuje pružnosť cievnych stien
  • reguluje krvnú zrážanlivosť a rovnako aj obsah cholesterolu v krvi
  • neobsahuje lepok a je vhodná pri bezlepkovej strave
  • spolu s vitamínom C znižuje pohánka riziko vzniku trombózy
  • prevencia proti osteoporóze
  • obsahuje veľa vitamínu B1 a B2
  • cholín v pohánke chráni našu pečeň
  • pohánka je zdrojom vysokokvalitných tukov (kyselina linolová a linolénová) a plnohodnotných bielkovín
  • obsahuje minerálne látky (ako napríklad vápnik, fosfor, draslík a horčík) a vitamíny, najmä B1 a B2, C a E 

 

Odporúčame prečítať: Ako si uskladniť bylinky pred zimou?

obilnina

Zdroj: Shutterstock®

 POHÁNKA POZITÍVNE VPLÝVA 
 

  • pri problémoch s kŕčovými žilami, hemoroidoch, pri vysokom krvnom tlaku
  • pri vysokej hladine cholesterolu
  • pri odstránení prebytočnej vody z organizmu (v tomto prípade sú vhodné pohánkové obklady)
  • pri žalúdočných alebo dvanástnikových vredoch, črevných nádoroch a ochoreniach tráviaceho traktu
  • ako prevencia pred srdcovými ochoreniami
  • pri nervozite a podráždenosti
  • pri bezlepkovej diéte
  • v tehotenstve
  • pri chorobách pečene
  • pri cukrovke

 

Odporúčame prečítať: Sušenie ovocia, zeleniny či byliniek na zimu

varenie

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj: www.BabickinaZahrada.sk

 

OTÁZKA PRE VÁS:

 

Používate vo svojej kuchyni pohánku?

 

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

14.11.2014 08:43

pohánku nepoužívam aj keď som už viac krát čítala o jej pozitívach na naše zdravie

Vaše meno:

Andrea Vidová

Andrea Vidová

14.11.2014 08:48

nepoužívam,akosi na ňu vždy pozabudnem.Sestra ju používa dosť často a chváli si ju

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

14.11.2014 19:09

Pohánku sme kúpili a chceme ju v našej kuchyni používať....

Vaše meno:

Mária Sedláková

Mária Sedláková

15.11.2014 14:23

občas si doma spravím pohankovú kašu na sladko a musím povedať že to vôbec nie je zlé

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.