Hovorí vám niečo pojem kapsaicín? A možno vám i správne prišli na um čili papričky a ich pikantná chuť. Táto látka s nimi má skutočne niečo spoločné. Vytvára totiž práve ich jedinečnú a nezameniteľnú chuť, ktorú jedni milujú a druhí naopak nenávidia.
Nech už ste milovníci štipľavých pokrmov alebo nie, mali by ste vedieť, akým spôsobom spomínaná látka vplýva na naše telo. A verte, že náš organizmus je z nej viac než nadšený. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, aké sú účinky kapsaicínu a akým spôsobom môžeme vďaka tejto látke podporiť svoje zdravie.
Čo je kapsaicín?
Kapsaicín je rastlinný alkaloid. Pod pojmom alkaloidy pritom rozumieme skupinu zlúčenín, ktoré vznikajú ako sekundárne metabolity najmä rastlín, prípadne húb i živočíchov. Majú rôznorodé účinky, a to liečivé, omamné či dokonca toxické.
Konkrétne kapsaicín a ďalšie zlúčeniny pod spoločným názvom kapsaicinoidy vznikajú ako sekundárne metabolity spomínaných čili papričiek. Po kontakte so sliznicami vytvárajú pocit pálenia, prípadne i bolesti. Kapsaicín nie je toxický, naopak sú mu pripisované liečivé vlastnosti. Je rozpustný v tukoch aj alkohole.
Ako prvý ho v roku 1816 z pálivých paprík izoloval P. A. Buchtholz. Až omnoho neskôr bolo odhalené, aké sú jeho vlastnosti a aj to, že je zodpovedný za pálivý pocit pri kontakte so sliznicami.
Odporúčame: Čo sú flavonoidy a aké sú ich účinky? Toto o nich potrebuješ vedieť!
Ako vplýva na naše telo?
Kapsaicín pozitívne ovplyvňuje ľudské zdravie a celkovo telo hneď v niekoľkých smeroch. Pôsobí protizápalovo a antioxidačne. Známy je jeho účinok na rýchlosť metabolizmu. Podporuje látkovú premenu, spaľovanie tukov a výdaj energie a znižuje kalorický príjem. Veľmi nápomocný tak môže byť pri redukcii váhy. Okrem toho podporuje i zažívanie. Výrazne totiž stimuluje žalúdočnú sekréciu. Taktiež prečisťuje a dezinfikuje črevá a hoci sa to môže zdať zvláštne, no rovnako prispieva k prevencii žalúdočných vredov.
Tento rastlinný alkaloid ďalej podporuje cirkuláciu krvi v tele a znižuje cholesterol. Môže pomôcť udržiavať cievy zdravé a čisté. Prispieva tak aj k znižovaniu rizika srdcovo-cievnych ochorení, akým je napríklad ateroskleróza. Okrem toho sa podieľa aj na udržiavaní si dobrej imunity. Stimuluje sekréciu hlienov aj vylučovanie endorfínu, ktorý je známy ako hormón šťastia. Kapsaicín sa ukázal ako účinný pomocník pri liečbe mnohých ochorení, pričom môže prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu pacienta. Pomáha pri kŕčových žilách, trombóze, omrzlinách, hlienoch v pľúcach či otrave potravinami.
Kde ho hľadať?
Kapsaicín je hlavným alkaloidom paprík z rodu Capsicum. Zdrojom tejto látky je Capsicum annuum, čiže paprika ročná a taktiež paprika kríčková, latinsky Capsicum frutescens, ktorej sa bežne vo svete hovorí jednoducho čili paprička. Samozrejme, známych je množstvo kultivarov týchto druhov.
Ako je zrejmé už z vyššie uvedeného, je množstvo dôvodov, prečo jesť čili papričky, respektíve feferónky a rozličné pálivé papriky, napríklad i známe Jalapeño, trochu častejšie. Pridajte pikantnú chuť polievkam, omáčkam i rozličným mäsovým či zeleninovým pokrmom. Verte, že takto pripravené jedlá vás počas zimy perfektne zahrejú a podporia vaše zdravie. Vždy však platí, že všetkého veľa škodí. Ani so štipľavosťou sa nie je vhodné zahrávať.
Kapsaicín môže v nadmernom množstve vyvolať napríklad hnačku. Niektorým jedincom môžu veľmi pikantné pokrmy zase pripadať ťažké na žalúdok. Keďže kapsaicín zrýchľuje metabolizmus a zvyšuje telesnú teplotu, nie je vhodné pokrmy s jeho obsahom konzumovať vo večerných hodinách, pretože by mohol narušiť prípravy tela na spánok a spôsobiť napríklad nespavosť.
Spomenúť ešte môžeme, že dnes sú dostupné aj výživové doplnky s obsahom kapsaicínu, ktoré môžu telu pomôcť i bez potreby konzumovania štipľavých pokrmov. Samozrejme, doplnky stravy nepredstavujú náhradu pestrej stravy a je potrebné dodržiavať správne dávkovanie, ktoré je uvedené na obale alebo v príbalovom letáčiku!
Pozri aj: Si záhradkárske nemehlo? Tieto nenáročné bylinky vypestuje každý