Poznáš vitamín PP? Pozri, čo všetko spôsobuje jeho nedostatok!

Ak sa človek stravuje pestro a vyvážene, je len malá pravdepodobnosť, že by mu chýbal niektorý z dôležitých minerálov či vitamínov. Tieto nenahraditeľné látky plnia v organizme mnohé funkcie a ich nedostatok sa na tele zvyčajne rýchlo prejaví. Dobrou správou je, že väčšina z nich je dobre dostupná práve v rozličných potravinách. Takou látkou je i vitamín PP, o ktorom vám dnes povieme tie najdôležitejšie informácie. Taktiež sa dozviete, ktoré potraviny by ste mali zaradiť do jedálnička, aby vám táto látka nikdy nechýbala.

O akú látku ide?

Vitamín PP, ktorý je novšie nazývaný ako vitamín B3 či niacín, zaraďujeme medzi vitamíny skupiny B. Táto látka je nevyhnutná pri tvorbe energie v bunkách. Rovnako má význam pri nervovej, srdcovej a svalovej činnosti. Vitamín B3 podporuje metabolizmus proteínov i sacharidov. Taktiež pozitívne vplýva na zdravie pokožky i správnu funkciu tráviaceho systému a mozgu. Jeho prítomnosť v organizme podporuje stabilnú hladinu cholesterolu.

Odporúčaná denná dávka vitamínu PP je u dospelých v priemere od 15 do 20 mg. Jeho nedostatok môže spôsobiť viaceré zdravotné komplikácie. Už v minulosti bola táto vo vode rozpustná látka známa najmä v súvislosti s pelagrou, chorobou, ktorá vzniká z jej vážneho nedostatku. Okrem toho sa deficit niacínu prejavuje únavou a vyčerpanosťou, nervozitou až podráždenosťou. U jedinca sa tiež môžu objaviť hnačky, strata chuti do jedla, bolesti hlavy či poruchy spánku.

Pozri aj: Štíhla do plaviek? Tu je návod, ako schudnúť pomocou chodenia

morčacie mäso

Zdroj: Shutterstock®

Toto sú najlepšie zdroje dôležitého vitamínu:

1. Mäso

Vitamín PP je dobre zastúpený v potravinách živočíšneho pôvodu, najmä v mäse, rybách i vnútornostiach. Dobrým zdrojom je napríklad kuracie či morčacie mäso. V 100 gramovej porcii pŕs sa nachádza pokojne cez 12 mg cennej látky. Spoľahnúť sa môžete na tuniaka či lososa. Vysoký obsah niacínu obsahuje aj pečeň, a to cez 16 mg v 100 gramoch.

2. Otruby

Obávať sa nemusia ani osoby, ktoré mäso zo svojho jedálnička vyradili. Vitamín B3 sa totiž nachádza aj v mnohých potravinách rastlinného pôvodu. Skvelým zdrojom sú napríklad otruby. Stogramová porcia ryžových otrúb obsahuje cez 30 mg dôležitej látky. Okrem toho vám táto potravina doplní vlákninu, ďalšie z vitamínov skupiny B, železo i fosfor.

šošovica

Zdroj: Shutterstock®

3. Šošovica

Ďalšou kategóriou potravín, ktorá je bohatá na vitamín PP, sú strukoviny. Spomenúť môžeme hlavne šošovicu či hrášok, ktoré v 100 gramoch obsahujú cez 2 mg niacínu. Šošovica je tiež bohatá na rastlinné bielkoviny a kyselinu listovú či pantoténovú. V hrášku môžeme nájsť vitamín E či K, vápnik i selén. Obe suroviny sa navyše podieľajú na prečistení tráviaceho traktu aj zrýchlení metabolizmu.

4. Sušené ovocie

Nenahraditeľný niacín vám doplnia aj rôzne druhy sušeného ovocia. Taktiež sú zdrojom vlákniny, vitamínov C a E i minerálnych látok, ako draslík a horčík. Sušené ovocie predstavuje rýchly prísun energie, no treba si naň dávať pozor. Mnohé druhy totiž obsahujú veľké množstvo cukru, takže by sa mali konzumovať s rozumom.

Odporúčame: Diastáza brušných svalov: Ako najjednoduchšie sa jej zbaviť?

avokádo

Zdroj: Shutterstock®

5. Avokádo

Avokádo je v súčasnej dobe ospevované snáď z každej strany. Je zdrojom zdravých tukov, vlákniny, bielkovín, antioxidantov i minerálnych látok. Telu taktiež doplní spomínaný vitamín B3. Jedno väčšie avokádo obsahuje pokojne cez 3,5 mg niacínu. Toto ovocie má antiseptické účinky, detoxikuje organizmus, podporuje pružnosť ciev a pomáha urýchľovať hojenie rán a kožných ochorení.

6. Slnečnicové semienka

Zabudnúť nemôžeme ani na rôzne druhy zdravých semienok. Medzi nimi v obsahu vitamínu PP vyčnievajú hlavne tie slnečnicové. V 100 gramoch sa nachádza cez 8 mg niacínu. Podobne sú na tom aj známe chia semienka či tekvicové semienka. V rovnakej porcii sezamových semienok môžeme nájsť cez 4,5 mg vitamínu a v ľanových viac, ako 3 mg.

arašidy

Zdroj: Shutterstock®

7. Arašidy

V 100 gramovej porcii plodov podzemnice olejnej sa nachádza viac, ako 12 mg vitamínu B3. Arašidy sú i zdrojom omega-3 a -6 mastných kyselín, horčíka či kyseliny pantoténovej. Napomáhajú normalizovať hladinu cukru v krvi, zlepšujú koncentráciu a podporujú vyprázdňovanie. Slušné dávky niacínu sa nachádzajú aj v píniových orieškoch či mandliach. Menšie množstvo cennej látky môžeme nájsť v makadamových, lieskových a pekanových orechoch či pistáciách.

Pozri aj: Jarné výhonky mladých ihličnanov: Prečo si ich nazbierať?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Mária Liščinská

Mária Liščinská

18.05.2018 00:48

Ešteže sa tento vitamín nachádza okrem mäsa aj v rôznych semienkách, strukovinách a zelenine! Hoci nie som vegetariánka, mäso jem naozaj len výnimočne. O jeho nedostatku a rôznych zdravotných komplikáciách som ani nevedela. Musím si dať väčší pozor na to, čo zo stravy vylúčim a naopak, čím si ju spestrím. Ďakujem za upozornenie :)

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

18.05.2018 14:52

Aha, o B3, niacine som sa ucila, PP teraz vidim prvykrat

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

18.05.2018 20:32

B3 poznám, ale názov PP počujem prvýkrát. Po prečítaní článku, myslím, že ho mám dostatok.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

18.05.2018 21:48

Vitamín PP mi určite nechýba.Jem všetko tu spomenuté.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

19.05.2018 06:27

Podľa tohto článku myslím že mi nechýba..

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.