Kuchyňa je pre mnohé ženy posvätným miestom, možno aj preto, že v nej trávia veľa, veľa času. Príprava jedál a dezertov pre celú rodinu dá poriadne zabrať, o tom niet žiadnych pochýb. Prečo si proces troška neuľahčiť? Nasledujte tieto praktické tipy do kuchyne priamo od šéfkuchárov, ktoré by vás naučili v kulinárskej škole! Možno sa budú javiť ako banality, no my vám garantujeme, že ak si ich osvojíte, pôjde vám varenie ako po masle.
Nôž? Len ostrý!
Dobrý a ostrý nôž je alfou a omegou úspechu vášho kulinárčenia. Možno ste doteraz tento bod podceňovali, no my vám radíme to napraviť. Uvidíte, že práca s ostrým nožom naozaj nie je preceňovaná, je to jednoducho fakt, že je jednoduchšia. Všetko pôjde ľahšie, rýchlejšie a vaše kúsky mäsa či zeleniny budú razom vyzerať oveľa lepšie. Samozrejme, že tupý nôž predstavuje aj väčšie riziko porezania, pretože vám môže ruka ľahšie skĺznuť.
Pozri aj: Potraviny po dátume spotreby: Neuveríš, ale nie všetky patria do koša
Notes šéfkuchára
Veľmi dôležité je vedieť už vopred, čo idete variť, z čoho a koľko na to máte času. Možno sa vám zdá písanie poznámok pre amatérov, no v tom sa veľmi mýlite. Notes má každý šéfkuchár, ktorý vymýšľa menu vopred, rozanalyzuje si ho, vypíše si ingrediencie, prípadne pomôcky a napokon sa dôkladne pripravuje. Menu si vždy pozrite na papieri. Zistíte tak, ktoré jedlá treba začať variť skôr, ktoré sú hračka až na koniec a čo všetko budete potrebovať, aby sa nestalo, že v polovici varenia budete musieť utekať do obchodu.
Všetko na mieste
Chaos do kuchyne nepatrí. Vieme, že je to veľmi jednoduché povedať, no oveľa ťažšie spraktizovať - niekedy sa jednoducho neporiadok pri varení vytvorí. Skúste mu však predchádzať. V kuchyni by malo byť všetko na svojom mieste a toho sa držia aj šéfkuchári zo známych reštaurácií. Predtým, ako zapnete sporák, si vytiahnite von všetky ingrediencie, ale aj nádoby. Zvoľte vhodné misky a taniere, ingrediencie do nich umiestnite a tak ich spracovávajte.
Umývajte priebežne!
Aj vám sa stáva, že po varení vyzerá kuchyňa, akoby v nej vybuchla bomba? Múka aj na plafóne, vajíčka po zemi, cesto vo vlasoch,… Tomuto sa dá jednoducho predísť, stačí, ak budete počas varenia disciplinovaní. Šéfkuchári odporúčajú umývanie za pochodu. To znamená, že ak vymiešate vajíčka a pridáte ich do cesta, umyte misku, z ktorej prišli. A tak ďalej, a tak ďalej. Samozrejme, že neumývajte každý kus riadu zvlášť, no robte tak postupne po kôpkach. Tak sa vám nemôže stať, že na konci vás bude čakať hora riadu tak na pol hodiny. A ak máte umývačku? Odkladajte do nej postupne!
Zaujme ťa: Patizón: Zisti, ako táto chutná letná zelenina podporí tvoje zdravie!