Rady do kuchyne: Ako počas adventu maškrtiť zdravo a nepribrať

 

Vianoce sú spojené s pečením vianočného pečiva a to pre nás znamená, že v januári budeme opäť o pár kíl ťažší. Ak však dokážete nahradiť niekoľko surovín za zdravšie alternatívy, môžete si dopriať chutné vianočné pečivo takmer bez výčitiek.

 

Nebojte sa skúšať zdravé recepty a experimentovať v kuchyni, vyplatí sa to! 

 

Vinný kameň namiesto kypriaceho prášku  

                                                    

Hlavná ingrediencia všetkých nadýchaných báboviek a koláčov je kypriaci prášok, ktorý vždy zaručí skvelý výsledok. Jeho zloženie však už také vynikajúce nie je. Obsahuje difosforečňany, ktoré vo väčšom množstve môžu narušiť rovnováhu fosforu a vápnika v tele. Zdravou náhradou kypriaceho prášku je vinný kameň, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe vína. Jeho použitie je rovnaké a výsledok pečenia zdravší. 

 

 

Odporúčame prečítať: Babičkina vianočná kuchárka (recenzia)

Zdravé maškrtenie počas adventu?

Zdroj: Shutterstock®

Nahraďte bielu múku celozrnnou

 

Pri pečení nielen vianočného pečiva by ste mali namiesto klasickej bielej múky použiť zdravšiu alternatívu, a to celozrnnú múku. Tá na rozdiel od bielej múky obsahuje aj obalové časti zrna, v ktorých sa nachádza veľké množstvo vlákniny.

 

Celé zrná múky obsahuje zložité cukry, ktoré sa uvoľňujú do krvi postupne a vďaka tomu má telo dostatok energie a človek sa necíti po chvíli opäť hladný. Okrem toho, postupným uvoľňovaním jednoduchých cukrov sa zabraňuje aj kolísaniu hladiny cukru v krvi, čo môže spôsobiť nespavosť alebo bolesti hlavy. Celozrnná múka obsahuje až o 60% viac vápnika a o 77% viac vitamínov ako biela múka. 

 

 

Odporúčame prečítať: Zažite adrenalín na dovolenke

Zdravé maškrtenie počas adventu?

Zdroj: Shutterstock®

Vynikajúce náhrady bieleho cukru

 

Pri vianočnom pečení gazdinky ničím nešetria. Cukor je jedna z hlavných surovín, ktoré patria do všetkých koláčov a vianočného pečiva. Biely cukor pri svojom spracovaní stráca takmer všetky živiny, a preto naše telo skôr zaťažuje.

 

Vyskúšajte zdravšie náhrady v podobe domáceho medu, agávového alebo javorového sirupu. Obsahujú vitamíny a látky, ktoré sú pre telo prospešné. Taktiež môžete dosladiť cukrovinky melasou, čo je prírodné sladidlo, ktoré vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru. 

 

 

Odporúčame prečítať: Zvyky a tradície, ktoré patria k Štedrému dňu

Zdravé maškrtenie počas adventu?

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2015 18:26

Ja si myslím,že nahradiť pečenie zdravými potravinami môže človek kedykolvek nielen v advente.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

08.12.2015 07:52

V poslednom obdobi peciem zo spaldovej muky,cukor nakradzam medom a namiesto klasickeho tuku dam kokosovy olej,vo vacsine sa to da.

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

20.12.2015 20:00

snažím sa všetko nahrádzať zdravšími formami :) napr. biely cukor trstinovým, kokosovým

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.