Rasca – možno obyčajná, ale účinná! Ako ju využiť pre zdravie?

Rasca využitie pre zdravie

Rasca patrí medzi tradičné kuchynské korenie, ktoré doma nájde snáď každý. Používali ju už v staroveku a dnes slúži najmä na dochucovanie napríklad jedál, mäsa, zemiakov či omáčok.

Bolo by však veľkou škodou rascu využívať iba pri príprave jedál, pretože je prírodným liekom. Skvelá je pri nadúvaní, odvodňovaní a podporuje aj chudnutie. V nasledujúcich riadkoch sa toho o rasci dozviete ešte omnoho viac!

Čo rasca obsahuje?

Rasca, ako ju poznáme, sa získava z rastliny zvanej rasca lúčna, latinsky Carum carvi. Ide v podstate o jej semená, ktoré v kuchyni bežne používame spolu s ostatnými koreninami. Rasca lúčna dorastá až do výšky pol metra a je charakteristická svojimi bielymi kvetmi počas leta.

Jej semienka obsahujú hlavne vodu, ale aj bielkoviny, sacharidy a vlákninu. Sú zdrojom množstva minerálnych látok, ako železo, zinok, horčík, vápnik či draslík. Rasca obsahuje vitamíny A, C a E a mnohé z vitamínov skupiny B. Nachádzajú sa v nej aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, esenciálne oleje a antioxidanty.

Bude vás zaujímať: Ako posilniť imunitu pred letom? Vyskúšajte prírodné a ezo tipy!

Rasca je pomocníkom pri tráviacich ťažkostiach

Zdroj: Shutterstock®

Aké má rasca účinky?

Rasca má skutočne blahodarné účinky na náš organizmus. Účinná je hlavne pri tráviacich ťažkostiach, pomáha pri bolestiach brucha, plynatosti a nadúvaní. Rasca ďalej podporuje trávenie, napomáha pravidelnému vylučovaniu a celkovo zlepšuje stav čriev.

Má močopudné účinky, čiže dokáže z tela odstrániť nadbytočnú vodu. Rasca je antiseptická, detoxikačná a podporuje imunitný systém. Dokonca pomáha odstrániť zápach z úst. Pripisované sú jej aj tieto účinky:

  • podporuje laktáciu,
  • pomáha pri ochrane pokožky pred hubovými a mikrobiálnymi infekciami,
  • uvoľňuje nahromadený hlien v dýchacích cestách,
  • podporuje krvotvorbu,
  • znižuje cholesterol.

Odporúčaný príjem rasce

Ideálny príjem rasce by nemal presiahnuť polovicu polievkovej lyžice v jednom jedle maximálne trikrát do týždňa. Ak ju používate len ako posyp na pokrm, pokojne ju konzumujte každý druhý deň. To však platí v prípade, že ste zdravý. Pri zdravotných ťažkostiach sa totiž rasca v podobe čaju odporúča konzumovať dvakrát denne.

Môže mať rasca nežiaduce účinky?

Rasca predstavuje bežnú koreninu, ktorá v normálnych dávkach so sebou neprináša nežiaduce účinky. Samozrejme, i napriek jej bezpečnosti nie je vhodné to s ňou preháňať. Nadmerné dávky zvyšujú fotosenzitivitu (citlivosť kože na slnko), taktiež môžu spôsobiť nevoľnosť, zvracanie či bolesti hlavy

Odporúčame: Ako sa zbaviť čiernych bodiek na tvári? Skúste to takto!

Uvarte si rascový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Čaj z rasce na tráviace ťažkosti

Príprava rascového čaju vôbec nie je náročná. Potrebujete 2 až 2,5 deci vriacej vody, ktorou zaleje rascu. Prikryte, nechajte lúhovať päť minút a následne sceďte. Ešte teplý čaj po dúškoch vypite. Ak vám jeho chuť nesadne, oslaďte si ho lyžicou medu. Čaj vám pomôže zbaviť sa plynatosti, vracania, hnačky a iných problémov s trávením. Pre zlepšenie stavu si nezabudnite dopriať dve šálky tohto čaju denne.

TIP: Ďalším spôsobom, ako by vám rasca mohla pomôcť s tráviacimi ťažkosťami, je jej priama konzumácia. Ak vás často nafukujú konkrétne jedlá, skúste do nich pridať trochu tejto koreniny. Budete si tak môcť dovoliť aj pokrmy, ktorých ste sa predtým radšej zdržali.

Rasca na chutnutie

Rasca zrýchľuje metabolizmus a podporuje trávenie, čo je ideálne pre zníženie hmotnosti. Ak držíte diétu a snažíte sa nejaké to kilo zhodiť, určite pri príprave jedál po nej siahnite. Pridať ju môžete takmer do všetkého. Veľmi vhodná je na dochutenie nátierok, omáčok i polievok. Prípadne si trochu mletej rasce nasypte ráno do jogurtu.

Rascový olej

Nakoniec máme pre vás ešte jeden tip. Z rasce sa vyrába aj rascový olej lisovaním semien, ktorý má veľmi široké využitie. Výborný je napríklad na posilnenie vlasov. Jednoducho si ho vmasírujte do pokožky hlavy aspoň raz týždenne. Zmiešať ho tiež môžete s inými kozmetickými výrobkami, ktoré bežne používate.

Vitamíny v oleji vlasy poriadne vyživia, posilnia a pomôžu zlepšiť ich štruktúru. Olej môžete dokonca vyskúšať aj na vaše nechty, na tie bude mať rovnako skvelé účinky.

Aktualizovaný článok: 1.6.2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

25.05.2017 07:39

rascu samozrejme bežne používam v kuchyni...o jej účinkoch na vlasy som nevedela

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

25.05.2017 09:06

Rasca je super,v kuchyni používam aj rímsku rascu.O takýchto účinkoch tejto obyčajnej koreniny som ani netušila..

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

25.05.2017 12:54

máme radi rascu, bohato ju využívame

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

25.05.2017 13:13

Ja z nej okrem varenia robim aj caj.

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

25.05.2017 15:16

Zasa som múdrejšia, o rasci som toho toľko nevedela.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

25.05.2017 22:01

Poznáme a používame..Že je dobrá na vlasy,metabolizmus, to som netušila.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

25.05.2017 22:11

Rascu mám rada.Dávam do jedál ,hlavne kapustových .. Aj rímsky kmín je super, na pečené zemiaky..

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

14.07.2017 18:29

dávam ju rada na pečené mäso

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

19.07.2017 21:19

Rascu používam hlavne v kuchyni, pagáčiky, či iné slané pečivo posypané rascou je výborné Tiež ju pridávam pri varení zemiakov, do polievok. Dodá jedlu vynikajúcu, špecifickú chuť:))

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.