O zdravotných benefitoch čerešní určite viete. Výhodou je, že veľa dobrých účinkov na naše zdravie sa nestráca varením, pečením alebo mrazením čerešní. Samozrejme najchutnejšie sú čerstvé, ale aj kompót s minimom cukru pomáha pri bolestiach kĺbov pri dne. Zapečené čerešne s kyslastou rebarborou sú veľmi chutné a spestria váš jedálniček o nenáročnú delikatesu. Vyskúšajte preto Čerešňové crumble.
Budete potrebovať:
- 200 g rebarbory
- 250 g čerešní (višní)
- 1 PL kukuričného škrobu (Maizena)
- 4 PL javorového sirupu (medu)
- 1 ČL vanilkového extraktu
Posýpka a zapekaná mrvenička:
- 4 PL pohánkových (pšenových) vločiek – ak nemáte problém s lepkom, môžete použiť aj ovsené vločky
- 4 PL strúhaneho kokosu
- 2 PL mletých mandlí
- 3 PL kokosových lupienkov
- 1 PL trstinového (kokosového) cukru
- 2 PL javorového sirupu (medu)
- 4 PL pufovanej quinoi (amaranth-u)
- 4 PL kokosového oleja
Odporúčame prečítať: Recept: Linecké bez lepku
Recept čerešňové crumble - postup prípravy - ako na to?
Recept na čerešnové crumble nie je zložitý. Tento jednoduchý čerešňový koláč si určite obľúbite - chrumkavé crumble je ideálna voľba aj pre tých, ktorí chcú vyskúšať niečo nové. Osviežujúcou variantou môže byť aj zdravý čerešňovo-citrónový crumble alebo kokosový crumble.
Rebarboru očistite a nakrájajte na 1-1,5 cm kúsky. Čerešne vykôstkujte, ak sú to pravé veľké srdcovky, tak ich prekrojte. Dajte spolu do misy, pridajte javorový sirup (med), vanilkový extrakt a škrob. Jemne premiešajte a nechajte marinovať.
Na drobenku zmiešajte v jednej mise vločky, lupienky, kokos, mleté mandle, cukor, pufovanú quinou. Pridajte tekutý kokosový olej a sirup. Všetko spracujte (rukami) ako drobenku. Ak nemáte kokosový olej, použite maslo. Do zapekacej misy dajte ovocno-zeleninovú zmes a povrch posypte drobenkou. Pečte pri 190°C asi 20 minút, kým nie je drobenka zapečená. Ozdobte čerstvou mätou. Môžete podávať s kyslou smotanou, alebo vanilkovou zmrzlinou.
Odporúčame prečítať: Chrumkavá rebarbora s jahodami – crumble bez lepku
Aktualizované na 07.06.2024
Aktualizovaný článok: 07.06.2024