Prvé mrazy a poprašok snehu sú ideálnym dôvodom pre zabalenie sa do teplej hrubej deky. Čo tak si k tomu urobiť horúci čaj či kakao a chutný koláč?
A tak sa Miška rozhodla piecť. Začína sa to ako pekný príbeh, no tí, ktorí ma poznajú vedia, že nemám rada hodiny a hodiny strávené pri hrncoch, mixéroch a miskách. Práve pre mňa v Dr. Oetker vymysleli recept, ktorý som (priznávam, že s pomocou mojej sestry) zvládla za pár minút. Jogurtový chrbát s hroznom sme servírovali so sladkým ovocím a dokonca sme celý proces stihli ešte aj nafotiť a natočiť. A prezradím vám jedno tajomstvo: doslova sa po ňom „zaprášilo"! :)
Odporúčame: Vianočné pečenie vo veľkom štýle s bohatou nádielkou od Dr. Oetker
Budeme potrebovať:
Na cesto:
- 125 g masla (zmäknuté alebo margarín)
- 200 g práškového cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- štipka soli
- 3 ks vajce
- 150 g jogurt biely
- 200 g múka hladká
- 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
- 200 g hrozna
Na potretie a ozdobenie:
- 130 g jogurt biely
- 100 g práškového cukru
- 1 KL Extrakt Bourbon vanilka Madagaskar Dr.Oetker
- 500 g hrozno
- ovocie (physalis, figy, čučoriedky, maliny)
- 1 bielok
- 1 zarovnaná PL cukru
Cukrárske pomôcky:
- forma na srnčí chrbát (30 x 11 cm)
- elektrický ručný šľahač
Bude sa ti páčiť: Zaváranie a želírovanie aj v zimnom období? Áno, všetko je možné!
Postup nájdete aj v našom videorecepte
Na prípravu cesta vyšľaháme v mise maslo alebo margarín s cukrom, vanilínovým cukrom a soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Postupne po jednom zašľaháme vajcia. Pridáme jogurt, múku zmiešanú s kypriacim práškom a na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Polovicu cesta nanesieme do formy vyloženej papierom na pečenie. Na povrch nanesieme očistené hrozno, zakryjeme zvyškom cesta a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 45 minút v elektrickej rúre pri 180°C, teplovzdušnej pri 160°C.
Upečený korpus necháme vychladnúť.
Na povrch korpusu nanesieme jogurt zmiešaný s práškovým cukrom a extraktom. Ovocie potrieme pomocou pierka bielkom, posypeme cukrom a necháme zaschnúť. Potom ním chrbát dozdobíme.
Pozri aj: Harmonická chuť hrušky a levandule ukrytá v pudingu od Dr.Oetker