Najlepšie vianočné koláčiky voňajú maslom, lahodným karamelom a hriešnou čokoládou. Mňam!
Potrebujeme asi na 30 spojených domčekov:
- 2 vanilkové struky
- 300 g hladkej múky
- 50 g škrobovej múčky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- štipka soli
- 100 g čokolády na varenie
Na karamelovú plnku:
- 200 g kryštálového cukru (alebo trstinového cukru)
- 40 g masla
- 100 ml smotany na šľahanie
Vyskúšaj: Recepty na vianočný punč: Skús tento sviatočný nápoj trikrát inak!
Postup:
- Cukor na karamel nasypeme do panvice. Miešame, až kým sa nevytvorí svetlý karamel a všetok cukor sa nerozpustí. Pridáme maslo a smotanu, spolu varíme za stáleho miešania asi 3 minúty. Necháme vychladnúť.
- Vanilkové struky rozkrojíme po dĺžke a vyškrabeme vanilkovú dreň. Múku, škrobovú múčku, maslo, vanilkovú dreň, cukor a štipku soli spolu rukami zmiešame na cesto, vytvarujeme štvorec a dáme ho na papier na pečenie. Navrch priložíme ďalší hárok papiera na pečenie a cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 0,5 cm.
- Cesto naplníme do formičiek v tvare domčekov. V každej formičke popicháme vidličkou, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhratej na 180 °C asi 15 až 18 minút. Necháme vychladnúť vo formičkách na mriežke a vyklopíme.
- Vychladnuté sušienky spájame po dve k sebe karamelom, jemne pritlačíme a necháme stuhnúť. Vo vodnom kúpeli rozpustíme 100 g čokolády na varenie a konce sušienok do nej namočíme. Necháme stuhnúť.
Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text a foto: Jana Štrbková, až 160 mojich ďalších najlepších receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk.