Vianoce sú časom, ktorý nás zvádza k príprave tradičných pochúťok, ktoré zanechávajú nielen sladkú chuť v ústach, ale aj nádhernú atmosféru v našich domovoch. Jednou z najobľúbenejších vianočných pochúťok sú bezpochyby medovníky. Tieto aromatické, korenisté koláčiky sú neodmysliteľnou súčasťou sviatočného pečenia, a keď sú ešte k tomu plnené lahodnou náplňou, stávajú sa skutočnou delikatesou.
V tomto článku vám ponúkneme osvedčený recept na plnené medovníky, ktoré sa rýchlo stanú favoritom na vašom vianočnom stole. Skvelé medovníčky, ktoré sú mäkké hneď, ako ich vytiahnete z rúry. A tak si na nich môžete pochutnávať okamžite.
Recept na plnené medovníky
Plnené medovníky sú vynikajúcou vianočnou pochúťkou, ktorá zaručene očarí každého. Medovníkové cesto je plné vôní a korenín, ktoré sa skvele dopĺňajú s chutnou orechovou plnkou. Tento recept na plnené medovníky je jednoduchý, ale výsledok je naozaj neodolateľný.
Cesto z medu, masla a korenia sa po spájaní s lahodnou orechovou náplňou stane obľúbeným sviatočným dezertom, ktorý si môžete pripraviť aj s deťmi. S krehkými okrajmi a aromatickou plnkou sú ideálnym doplnkom na vianočný stôl.
Suroviny na plnené medovníky
- 500 g hladkej múky
- 200 g medu
- 160 g práškového cukru
- 90 g masla
- 2 vajcia
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1 lyžičku perníkového korenia (drvené klinčeky, badián, postrúhaný muškátový orech, mletú škoricu)
Suroviny na plnku:
- 2 vajcia
- 150 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžičku maizeny
postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru
1 vajce na potretie
lúpané mandle na ozdobu
Postup prípravy plnených medovníkov:
- Na sporáku zohrejeme med asi na 40 stupňov a dobre zmiešame s cukrom a korením. Do vychladnutého vmiešame maslo, vajcia, múku a sódu bikarbónu. Spracujeme na cesto a odložíme do druhého dňa.
- Na druhý deň cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 milimetre. Povykrajujeme kolieska.
- Pripravíme si plnku. Vyšľaháme vajcia s cukrom, vmiešame orechy, maizenu, citrónovú a pomarančovú kôru.
- Po dve kolieska zliepame plnkou.
- Naplnené perníčky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozmiešaným vajcom a ozdobíme mandľou.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút.
Skladovanie medovníkov
Plnené medovníky by mali byť skladované na chladnom a suchom mieste, ideálne v uzavretej nádobe alebo plechovej škatuľke, aby si zachovali svoju čerstvosť. Ak sú medovníky správne uložené, vydržia čerstvé aj niekoľko týždňov. Ak chcete predĺžiť ich trvanlivosť, môžete ich tiež zamraziť – stačí ich zabaliť do plastového obalu alebo vložiť do mrazničky v uzavretej nádobe.
Pre zachovanie ich krehkosti a vlhkosti je tiež dobré, ak medovníky medzi sebou vložíte papierové obrúsky alebo servítky, ktoré absorbujú vlhkosť a pomôžu im udržať ich pôvodnú textúru.
Tipy na rôzne plnky do medovníkov
Orechová plnka: Okrem klasických vlašských orechov môžete plnku obohatiť o rôzne druhy orechov, ako sú lieskové orechy alebo mandle. Mletý orechový základ môžete zmiešať s práškovým cukrom a trochou citrónovej kôry pre jemnú, osviežujúcu chuť.
Čokoládová plnka: Na prípravu čokoládovej plnky stačí rozpustiť kvalitnú čokoládu a zmiešať ju s trochou masla a práškového cukru. Takáto plnka je ideálna pre milovníkov čokolády, ktorí si chcú pridať trochu sladkosti a intenzívnej chuti.
Tvarohová plnka: Tvarohová plnka je ďalšou obľúbenou možnosťou, ktorá medovníkom dodá jemnú a krémovú textúru. Do tvarohu môžete pridať vanilku, citrónovú kôru a trošku cukru pre vynikajúci chuťový zážitok. Tento variant je skvelý, ak máte radi sviežosť a krémovosť.
Obmeny receptu
Ak chcete oživiť tradičný recept, môžete pridať trochu kakaa do cesta na medovníky, čím získate tmavšie a bohatšie medovníky. Taktiež môžete experimentovať s rôznymi koreninami – napríklad pridaním štipky zázvoru alebo badiánu pre zaujímavý twist. Tieto malé úpravy môžu vašim medovníkom pridať nový, originálny rozmer.
Ak nemáte radi príliš sladké medovníky, môžete znížiť množstvo práškového cukru v recepte a nahradiť ho trstinovým cukrom, ktorý dodá cesto karamelizovanú chuť. Taktiež skúste použiť med z iných kvetov, čím ovplyvníte chuť a arómu medovníkov.
Skvelé plnené medovníky na každú príležitosť
Plnené medovníky sú skvelým sviatočným dezertom, ktorý si môžete prispôsobiť podľa svojich chutí. Rôzne varianty plniek a obmeny receptu umožňujú experimentovať a vytvoriť si vlastné obľúbené kombinácie. S týmito jednoduchými tipmi na prípravu, skladovanie a obmeny si môžete vychutnať medovníky v každej podobe, či už na Vianoce, sviatok alebo len tak ako sladkú pochúťku.
Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text a foto: Jana Štrbková, až 160 mojich ďalších najlepších receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk.
Aktualizovaný článok: 15.12.2025
7 komentárov
JAN KOMADA
13.02.2019 20:12Hneď by som si dal ku káve
Mária Frnová
21.12.2018 07:09receptov na medovníčky nikdy nie je dosť
Alžbeta Stanková
18.12.2018 17:43aj lekvárová plnka by sa tam hodila
Barbora Kubelková
16.12.2018 08:29Milujem aj perníky aj orechové plnky (vlastne všetko z orechov), ale ešte nikdy ma nenapadlo spojiť to dohromady. Ďakujem za nápad :)
Elena Švachová
15.12.2018 21:23Vyzerajú veľmi dobre...v pondelok idem na ne a vyskúšam ich.Už som podobné piekla,tie boli plnené plnkou z vlašských orechov a bol to recept Kamily Magálovej,aj tie boli dobré.
Elena Švachová
15.12.2018 21:31Teraz,ked si zapisujem recept,tak vidím,že aj tieto sú plnené vlašskými orechami :-)
Vlasta Mäsiarová
15.12.2018 13:17Super recept, určite vyskúšam
Ľubica Šťastná
15.12.2018 07:57Super, ďakujem za výbornú inšpiráciu a najmä recept!