Recept na plnené medovníky: Až ich ochutnáš, iné už robiť nebudeš!

Plnené medovníky

Vianoce sú časom, ktorý nás zvádza k príprave tradičných pochúťok, ktoré zanechávajú nielen sladkú chuť v ústach, ale aj nádhernú atmosféru v našich domovoch. Jednou z najobľúbenejších vianočných pochúťok sú bezpochyby medovníky. Tieto aromatické, korenisté koláčiky sú neodmysliteľnou súčasťou sviatočného pečenia, a keď sú ešte k tomu plnené lahodnou náplňou, stávajú sa skutočnou delikatesou.  

V tomto článku vám ponúkneme osvedčený recept na plnené medovníky, ktoré sa rýchlo stanú favoritom na vašom vianočnom stole. Skvelé medovníčky, ktoré sú mäkké hneď, ako ich vytiahnete z rúry. A tak si na nich môžete pochutnávať okamžite.

Reklama

Recept na plnené medovníky

Plnené medovníky sú vynikajúcou vianočnou pochúťkou, ktorá zaručene očarí každého. Medovníkové cesto je plné vôní a korenín, ktoré sa skvele dopĺňajú s chutnou orechovou plnkou. Tento recept na plnené medovníky je jednoduchý, ale výsledok je naozaj neodolateľný. 

Cesto z medu, masla a korenia sa po spájaní s lahodnou orechovou náplňou stane obľúbeným sviatočným dezertom, ktorý si môžete pripraviť aj s deťmi. S krehkými okrajmi a aromatickou plnkou sú ideálnym doplnkom na vianočný stôl.

Suroviny na plnené medovníky

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g medu
  • 160 g práškového cukru
  • 90 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 lyžičku perníkového korenia (drvené klinčeky, badián, postrúhaný muškátový orech, mletú škoricu)

Suroviny na plnku:

  • 2 vajcia
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžičku maizeny
  • postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru

  • 1 vajce na potretie

  •  lúpané mandle na ozdobu

Reklama

Postup prípravy plnených medovníkov:

  1. Na sporáku zohrejeme med asi na 40 stupňov a dobre zmiešame s cukrom a korením. Do vychladnutého vmiešame maslo, vajcia, múku a sódu bikarbónu. Spracujeme na cesto a odložíme do druhého dňa.
  2. Na druhý deň cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 milimetre. Povykrajujeme kolieska.
  3. Pripravíme si plnku. Vyšľaháme vajcia s cukrom, vmiešame orechy, maizenu, citrónovú a pomarančovú kôru.
  4. Po dve kolieska zliepame plnkou.
  5. Naplnené perníčky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozmiešaným vajcom a ozdobíme mandľou.
  6. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút.

najlepšie plnené medovníčky
www.medovemotuzy.sk

Skladovanie medovníkov

Plnené medovníky by mali byť skladované na chladnom a suchom mieste, ideálne v uzavretej nádobe alebo plechovej škatuľke, aby si zachovali svoju čerstvosť. Ak sú medovníky správne uložené, vydržia čerstvé aj niekoľko týždňov. Ak chcete predĺžiť ich trvanlivosť, môžete ich tiež zamraziť – stačí ich zabaliť do plastového obalu alebo vložiť do mrazničky v uzavretej nádobe.

Pre zachovanie ich krehkosti a vlhkosti je tiež dobré, ak medovníky medzi sebou vložíte papierové obrúsky alebo servítky, ktoré absorbujú vlhkosť a pomôžu im udržať ich pôvodnú textúru.

Tipy na rôzne plnky do medovníkov

  1. Orechová plnka: Okrem klasických vlašských orechov môžete plnku obohatiť o rôzne druhy orechov, ako sú lieskové orechy alebo mandle. Mletý orechový základ môžete zmiešať s práškovým cukrom a trochou citrónovej kôry pre jemnú, osviežujúcu chuť.

  2. Čokoládová plnka: Na prípravu čokoládovej plnky stačí rozpustiť kvalitnú čokoládu a zmiešať ju s trochou masla a práškového cukru. Takáto plnka je ideálna pre milovníkov čokolády, ktorí si chcú pridať trochu sladkosti a intenzívnej chuti.

  3. Tvarohová plnka: Tvarohová plnka je ďalšou obľúbenou možnosťou, ktorá medovníkom dodá jemnú a krémovú textúru. Do tvarohu môžete pridať vanilku, citrónovú kôru a trošku cukru pre vynikajúci chuťový zážitok. Tento variant je skvelý, ak máte radi sviežosť a krémovosť.

Obmeny receptu

Ak chcete oživiť tradičný recept, môžete pridať trochu kakaa do cesta na medovníky, čím získate tmavšie a bohatšie medovníky. Taktiež môžete experimentovať s rôznymi koreninami – napríklad pridaním štipky zázvoru alebo badiánu pre zaujímavý twist. Tieto malé úpravy môžu vašim medovníkom pridať nový, originálny rozmer.

Ak nemáte radi príliš sladké medovníky, môžete znížiť množstvo práškového cukru v recepte a nahradiť ho trstinovým cukrom, ktorý dodá cesto karamelizovanú chuť. Taktiež skúste použiť med z iných kvetov, čím ovplyvníte chuť a arómu medovníkov.

Reklama

Skvelé plnené medovníky na každú príležitosť

Plnené medovníky sú skvelým sviatočným dezertom, ktorý si môžete prispôsobiť podľa svojich chutí. Rôzne varianty plniek a obmeny receptu umožňujú experimentovať a vytvoriť si vlastné obľúbené kombinácie. S týmito jednoduchými tipmi na prípravu, skladovanie a obmeny si môžete vychutnať medovníky v každej podobe, či už na Vianoce, sviatok alebo len tak ako sladkú pochúťku.

Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, text a foto: Jana Štrbková, až 160 mojich ďalších najlepších receptov nájdete na mojej stránke www.medovemotuzy.sk.

Aktualizovaný článok: 15.12.2025

4/5 - 7 hlasov
Prihláste sa pod svojím účtom, aby ste mohli jednoducho komentovať články, zapájať sa do súťaží a hlasovať.
Ak ešte nemáte vytvorený účet, neváhajte a zaregistrujte sa – získate tak plný prístup k interaktívnym funkciám webu.

7 komentárov

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

13.02.2019 20:12

Hneď by som si dal ku káve

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

21.12.2018 07:09

receptov na medovníčky nikdy nie je dosť

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

18.12.2018 17:43

aj lekvárová plnka by sa tam hodila

Vaše meno:

Barbora Kubelková

Barbora Kubelková

16.12.2018 08:29

Milujem aj perníky aj orechové plnky (vlastne všetko z orechov), ale ešte nikdy ma nenapadlo spojiť to dohromady. Ďakujem za nápad :)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

15.12.2018 21:23

Vyzerajú veľmi dobre...v pondelok idem na ne a vyskúšam ich.Už som podobné piekla,tie boli plnené plnkou z vlašských orechov a bol to recept Kamily Magálovej,aj tie boli dobré.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

15.12.2018 21:31

Teraz,ked si zapisujem recept,tak vidím,že aj tieto sú plnené vlašskými orechami :-)

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

15.12.2018 13:17

Super recept, určite vyskúšam

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

15.12.2018 07:57

Super, ďakujem za výbornú inšpiráciu a najmä recept!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE