Cuketová sezóna nám už pomaly, ale isto doznieva, ale ak ešte predsa len nie ste prejedené tejto zdravej zeleniny, rozhodne vyskúšajte návod na prípravu skvelého jedla, ktoré vám dnes predstavíme. Ak navyše holdujete talianskej kuchyni a cestoviny pre vás neznamenajú len špagety s morca dellou, tento pokrm bude pre vás tou najsprávnejšou voľbou. Trochu netradičné cestoviny s cuketou na taliansky spôsob si pripravíte raz dva, no chutiť budú neodolateľne. Presvedčte sa samy!
Na prípravu cestovín budete potrebovať (4 porcie):
- balíček cestovín linguine* (môžu byť aj špagety)
- 3 menšie cukety
- 4 plátky slaniny
- 2 čili papričky
- 2 mozzarelly
- červenú cibuľu
- citrón
- soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať a olivový olej
- štipku šafránu (nemusí byť)
*Linguine sú typické talianske cestoviny, niečo medzi špagetami a lasagnami.
Pozri aj: Recept na tatarák z cukety: Na nerozoznanie od toho pravého!
Postup prípravy:
Cukety umyte a neošúpané ich narežte na tenké pásiky, napríklad pomocou škrabky na zemiaky. Nadrobno si nakrájajte čili papričky, cibuľu a na pásiky slaninu. Posledné tri uvedené ingrediencie na chvíľku opečte na olivovom oleji, pridajte cuketu, soľ, mleté čierne korenie a štipku šafránu (nemusí byť). Medzitým si uvarte cestoviny a keď ich budete cediť, trošku vody z nich odlejte bokom.
Cestoviny pridajte k cuketovej zmesi, podlejte odliatou vodou a premiešajte. Teraz si nastrúhajte trošku citrónovej kôry a odložte „na neskôr“. Citrónovú šťavu pridajte k cestovinám s cuketou, rovnako pridajte aj olivový olej a podľa potreby aj soľ a korenie. Po naservírovaní cestovín na taniere ich ozdobte plátkami mozzarelly, petržlenovou vňaťou a citrónovou kôrou. Už chýba len pohár dobre vychladeného bieleho vínka a gastronomický zážitok je na svete. Dobrú chuť!
Zdroj - úvodná foto: flickr.com
Zaujme ťa: Cuketové čatní: Dokonalo nahradí všetky bežné dochucovadlá