Najlepšie recepty z bazy a jej kvetov: Týchto 5 sa oplatí vyskúšať!

Baza je všeliekom, ktorý poznali a využívali už aj v stredoveku. Ide v podstate o krík, ktorý prezradia drobné biele kvety rastúce v zhluku na dlhšej stopke. Liečivé sú v tomto prípade drobné kvietky, ktoré majú viacero spôsobov využitia. Po odkvitnutí kvetov na kríku dorastajú drobné plody, ktoré majú čierno-fialové sfarbenie a práve aj tie majú viacero možností využitia. Pripravuje sa z nich víno a rovnako aj džem.

Čo sa týka kvetov, tak v prvom rade si z nich môžete pripraviť lahodný čaj, ktorý má viacero liečivých účinkov. Kvety stačí zaliať vriacou vodou a nechať lúhovať aspoň 10 minút. Baza má protizápalové účinky, je ideálna na boj s chrípkou či ochoreniami dýchacích ciest, znižuje hladinu cukru v krvi a pod. Bazu však môžete využiť vo viacerých receptoch. Čo všetko si z nej pripraviť?

Pozri aj: Trápi ťa voda v uchu? Tu sú 3 tipy, ako ju zaručene dostaneš von!

bazový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Bazový sirup

Najznámejší je sirup z bazových kvetov, ktorý má lahodnú chuť. Na jeho prípravu potrebujete citróny, vodu, cukor, kyselinu citrónovú a, samozrejme, kvety bazy. Vodu si dáme prevariť a následne ju necháme vychladnúť. Potom do nej pridáme citrónovú šťavu, na kolieska nakrájaný citrón a kvety bazy. Zmes necháme odstáť aspoň 24 hodín. Následne precedíme, pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Takto pripravenú zmes necháme povariť a naplníme do fliaš. 

vyprážané bazové kvety

Zdroj: Shutterstock®

Vyprážané bazové kvety

Vyprážaná baza nie je až takou neznámou pochúťkou, no bežne si ju nepripravujeme. Ak sa však rozhodnete ochutnať túto maškrtu, tak si najskôr pripravte cestíčko, v ktorom budete bazové kvety obaľovať. Na cestíčko potrebujete mlieko, smotanu na šľahanie, vajíčko, rum (nemusí byť) a hladkú múku. Všetko premiešajte a obaľte v tom umyté a vysušené bazové kvety, ktoré sa následne vyprážajú v rozpálenom oleji. Po upražení môžete kvety pocukrovať alebo osoliť.

bazový med

Zdroj: Shutterstock®

Bazový med

V dnešnej dobe sa medy pripravujú z akýchkoľvek kvetov. Či už z púpavy, sedmokrásky, z lipy, ale aj z bazových kvetov. Recept na bazový med je celkom jednoduchý. Potrebujete dostatočné množstvo kvetov bazy čiernej, ktoré je potrebné opláchnuť pod vodou a vložiť do väčšieho hrnca. Kvety následne zalejte vodou a pridajte na kolieska nakrájané citróny a pomaranče. Zmes nechajte zovrieť a následne nechajte odstáť aspoň 24 hodín. Zmes precedíme, pridáme cukor, citrónovú šťavu a dáme variť. Med varíme do zhustnutia a následne ním naplníme zaváraninové poháre.

bazový cukor

Zdroj: Shutterstock®

Bazový cukor

Cukor používame ako sladidlo do rôznych nápojov alebo zákuskov. Ale čo keby ste bežnému cukru dodali lahodnejšiu chuť – konkrétne bazovú arómu? Ak ste za, tak vyskúšajte tento recept na bazový cukor. Na jeho výrobu budete potrebovať len kryštálový alebo trstinový cukor a kvety bazy čiernej. Kvety očistíme a zmiešame s cukrom. Na 1 kg cukru budete potrebovať približne 10 lyžíc bielych kvetov bez stoniek. Nechajte zopár dní odležať v dobre uzavretej nádobe a následne používajte.

bazový džem

Zdroj: Shutterstock®

Bazový džem

Ak si natrháte dostatočné množstvo bazy, tak si pripravte z nej aj džem. Na bazový džem z kvetov budete potrebovať jablkový džús, kvety bazy a želírovací cukor. Do nádoby si nalejte džús a pridajte očistené bazové kvety. Nechajte odstáť 24 hodín, preceďte, pridajte želírovací cukor a dajte variť. Priveďte do varu, varte cca 10 minút a následne naplňte do pohárov.

Neprehliadni: Najkrajšie kvitnúce izbové rastliny: Do ktorého kvietku sa zamiluješ?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

25.05.2020 07:15

Recepty, ktoré sa naozaj oplatí minimálne vyskúšať!

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

25.05.2020 09:54

vyprážané bazové kvety?... s tým som sa ešte nestretla, skúsim :-), bazu milujem

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

25.05.2020 11:49

bazový džem som ešte nejedla, môže byť dobrý

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

25.05.2020 12:06

najviac ma zaujal bazový džem, môže byť super

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

25.05.2020 19:24

teraz je obdobie kvitnutia bazy, toho roku je výnimočne krásna

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

25.05.2020 22:15

Úžasné recepty.Všetky do jedného.Sirup som už robila a teraz ma najviac zaujal bazový med.Pretože robievam púpavový,tak vyskúšam aj bazový.Aj džem je zaujímavý.Počula som aj o tých vyprážaných kvetoch,ale ešte som nemala odvahu ich vyskúšať.

Vaše meno:

Anna Pavlačková

Anna Pavlačková

26.05.2020 09:04

Ja som minulý rok, vyskúšala šumivú limonádu, odporúčam vychladenú

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

26.05.2020 19:12

Konečne tu máme obdobie kvitnutia bazy :-) Z bazy som zvyknutá robiť iba sirup, ale tento rok by som chcela vyskúšať džem alebo nejaký chutný koláčik z bazy :-)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

27.05.2020 05:18

Určite vyskúšam aj niečo iné ako sirup,zaujali ma džem.

Vaše meno:

Alena Kmecová

Alena Kmecová

27.05.2020 18:50

Vďaka za recepty, vyskúšam bazový džem a ešte sa chystám spraviť bazový ocot.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.