Baza je všeliekom, ktorý poznali a využívali už aj v stredoveku. Ide v podstate o krík, ktorý prezradia drobné biele kvety rastúce v zhluku na dlhšej stopke. Liečivé sú v tomto prípade drobné kvietky, ktoré majú viacero spôsobov využitia. Po odkvitnutí kvetov na kríku dorastajú drobné plody, ktoré majú čierno-fialové sfarbenie a práve aj tie majú viacero možností využitia. Pripravuje sa z nich víno a rovnako aj džem.
Čo sa týka kvetov, tak v prvom rade si z nich môžete pripraviť lahodný čaj, ktorý má viacero liečivých účinkov. Kvety stačí zaliať vriacou vodou a nechať lúhovať aspoň 10 minút. Baza má protizápalové účinky, je ideálna na boj s chrípkou či ochoreniami dýchacích ciest, znižuje hladinu cukru v krvi a pod. Bazu však môžete využiť vo viacerých receptoch. Čo všetko si z nej pripraviť?
Pozri aj: Trápi ťa voda v uchu? Tu sú 3 tipy, ako ju zaručene dostaneš von!
![bazový sirup](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/272/9af/bazovy_sirup-1590047229_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Bazový sirup
Najznámejší je sirup z bazových kvetov, ktorý má lahodnú chuť. Na jeho prípravu potrebujete citróny, vodu, cukor, kyselinu citrónovú a, samozrejme, kvety bazy. Vodu si dáme prevariť a následne ju necháme vychladnúť. Potom do nej pridáme citrónovú šťavu, na kolieska nakrájaný citrón a kvety bazy. Zmes necháme odstáť aspoň 24 hodín. Následne precedíme, pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Takto pripravenú zmes necháme povariť a naplníme do fliaš.
![vyprážané bazové kvety](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/272/9bc/vyprazane_bazove_kvety-1590047243_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Vyprážané bazové kvety
Vyprážaná baza nie je až takou neznámou pochúťkou, no bežne si ju nepripravujeme. Ak sa však rozhodnete ochutnať túto maškrtu, tak si najskôr pripravte cestíčko, v ktorom budete bazové kvety obaľovať. Na cestíčko potrebujete mlieko, smotanu na šľahanie, vajíčko, rum (nemusí byť) a hladkú múku. Všetko premiešajte a obaľte v tom umyté a vysušené bazové kvety, ktoré sa následne vyprážajú v rozpálenom oleji. Po upražení môžete kvety pocukrovať alebo osoliť.
![bazový med](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/272/9d0/bazovy_med-1590047220_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Bazový med
V dnešnej dobe sa medy pripravujú z akýchkoľvek kvetov. Či už z púpavy, sedmokrásky, z lipy, ale aj z bazových kvetov. Recept na bazový med je celkom jednoduchý. Potrebujete dostatočné množstvo kvetov bazy čiernej, ktoré je potrebné opláchnuť pod vodou a vložiť do väčšieho hrnca. Kvety následne zalejte vodou a pridajte na kolieska nakrájané citróny a pomaranče. Zmes nechajte zovrieť a následne nechajte odstáť aspoň 24 hodín. Zmes precedíme, pridáme cukor, citrónovú šťavu a dáme variť. Med varíme do zhustnutia a následne ním naplníme zaváraninové poháre.
![bazový cukor](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/272/9da/bazovy_cukor-1590047211_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Bazový cukor
Cukor používame ako sladidlo do rôznych nápojov alebo zákuskov. Ale čo keby ste bežnému cukru dodali lahodnejšiu chuť – konkrétne bazovú arómu? Ak ste za, tak vyskúšajte tento recept na bazový cukor. Na jeho výrobu budete potrebovať len kryštálový alebo trstinový cukor a kvety bazy čiernej. Kvety očistíme a zmiešame s cukrom. Na 1 kg cukru budete potrebovať približne 10 lyžíc bielych kvetov bez stoniek. Nechajte zopár dní odležať v dobre uzavretej nádobe a následne používajte.
![bazový džem](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/272/9e6/bazovy_dzem-1590047199_984_0_.jpg)
Zdroj: Shutterstock®
Bazový džem
Ak si natrháte dostatočné množstvo bazy, tak si pripravte z nej aj džem. Na bazový džem z kvetov budete potrebovať jablkový džús, kvety bazy a želírovací cukor. Do nádoby si nalejte džús a pridajte očistené bazové kvety. Nechajte odstáť 24 hodín, preceďte, pridajte želírovací cukor a dajte variť. Priveďte do varu, varte cca 10 minút a následne naplňte do pohárov.
Neprehliadni: Najkrajšie kvitnúce izbové rastliny: Do ktorého kvietku sa zamiluješ?