Baza je všeliekom, ktorý poznali a využívali už aj v stredoveku. Ide v podstate o krík, ktorý prezradia drobné biele kvety rastúce v zhluku na dlhšej stopke.
Liečivé sú v tomto prípade drobné kvietky, ktoré majú viacero spôsobov využitia. Po odkvitnutí kvetov na kríku dorastajú drobné plody, ktoré majú čierno-fialové sfarbenie a práve aj tie majú viacero možností využitia. Pripravuje sa z nich víno a rovnako aj džem.
Čo sa týka kvetov, tak v prvom rade si z nich môžete pripraviť lahodný čaj, ktorý má viacero liečivých účinkov. Kvety stačí zaliať vriacou vodou a nechať lúhovať aspoň 10 minút. Baza má protizápalové účinky, je ideálna na boj s chrípkou či ochoreniami dýchacích ciest, znižuje hladinu cukru v krvi a pod. Bazu však môžete využiť vo viacerých receptoch. Čo všetko si z nej pripraviť?
Ako si nazbierať bazu?
Zber bazy čiernej je jednoduchý, no má svoje pravidlá, ktoré by ste mali dodržiavať, aby ste získali čo najkvalitnejšie kvety a plody.
Zamerajte sa najmä na čisté prostredie, ďaleko od ciest a priemyselných zón. Najvhodnejší čas na zber kvetov je slnečný deň v dopoludňajších hodinách, keď sú kvety suché a otvorené. Vtedy obsahujú najviac účinných látok aj arómy.
Tipy na zber bazy:
Zbierajte len plne rozvinuté kvety, ktoré ešte nezačali vädnúť.
Vyhýbajte sa kríkom rastúcim pri cestách či na znečistených miestach.
Kvety strihajte nožničkami aj so stopkou, manipulujte s nimi opatrne.
Neumývajte ich – vodou by ste odstránili cenný peľ a aromatické zložky.
Po zbere ich spracujte čo najskôr alebo ich usušte na tienistom, vzdušnom mieste.
Top recepty z bazy:
1. Bazový sirup
Najznámejší je sirup z bazových kvetov, ktorý má lahodnú chuť. Na jeho prípravu potrebujete citróny, vodu, cukor, kyselinu citrónovú a, samozrejme, kvety bazy. Vodu si dáme prevariť a následne ju necháme vychladnúť. Potom do nej pridáme citrónovú šťavu, na kolieska nakrájaný citrón a kvety bazy.
Zmes necháme odstáť aspoň 24 hodín. Následne precedíme, pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Takto pripravenú zmes necháme povariť a naplníme do fliaš.
TIP REDAKCIE: Aby mal sirup ešte intenzívnejšiu arómu, môžete kvety pred lúhovaním jemne pomrviť medzi prstami – uvoľní sa z nich viac esenciálnych látok. Sirup skladujte na tmavom a chladnom mieste, ideálne v sterilizovaných fľašiach, aby vám vydržal aj niekoľko mesiacov.
Shutterstock®2. Vyprážané bazové kvety
Vyprážaná baza nie je až takou neznámou pochúťkou, no bežne si ju nepripravujeme. Ak sa však rozhodnete ochutnať túto maškrtu, tak si najskôr pripravte cestíčko, v ktorom budete bazové kvety obaľovať.
Na cestíčko potrebujete mlieko, smotanu na šľahanie, vajíčko, rum (nemusí byť) a hladkú múku. Všetko premiešajte a obaľte v tom umyté a vysušené bazové kvety, ktoré sa následne vyprážajú v rozpálenom oleji. Po upražení môžete kvety pocukrovať alebo osoliť.
TIP REDAKCIE: Na dosiahnutie extra chrumkavej kôrky môžete do cesta pridať trochu škrobu alebo sódy bikarbóny. Skvelou alternatívou je podávať ich s domácim jogurtovým dipom s bylinkami – vytvára dokonalý kontrast medzi sladkým a slaným.
Shutterstock®3. Bazový med
V dnešnej dobe sa medy pripravujú z akýchkoľvek kvetov. Či už z púpavy, sedmokrásky, z lipy, ale aj z bazových kvetov. Recept na bazový med je celkom jednoduchý. Potrebujete dostatočné množstvo kvetov bazy čiernej, ktoré je potrebné opláchnuť pod vodou a vložiť do väčšieho hrnca.
Kvety následne zalejte vodou a pridajte na kolieska nakrájané citróny a pomaranče. Zmes nechajte zovrieť a následne nechajte odstáť aspoň 24 hodín. Zmes precedíme, pridáme cukor, citrónovú šťavu a dáme variť. Med varíme do zhustnutia a následne ním naplníme zaváraninové poháre.
TIP REDAKCIE: Pri varení medu sa vyhnite prudkému varu, aby ste zachovali čo najviac účinných látok z kvetov. Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať trochu škorice alebo vanilkový lusk – výsledkom bude med s jedinečnou arómou.
Shutterstock®4. Bazový cukor
Cukor používame ako sladidlo do rôznych nápojov alebo zákuskov. Ale čo keby ste bežnému cukru dodali lahodnejšiu chuť – konkrétne bazovú arómu? Ak ste za, tak vyskúšajte tento recept na bazový cukor. Na jeho výrobu budete potrebovať len kryštálový alebo trstinový cukor a kvety bazy čiernej.
Kvety očistíme a zmiešame s cukrom. Na 1 kg cukru budete potrebovať približne 10 lyžíc bielych kvetov bez stoniek. Nechajte zopár dní odležať v dobre uzavretej nádobe a následne používajte.
TIP REDAKCIE: Bazový cukor možno po odležaní ešte raz preosiať – kvety môžete vybrať alebo ich rozmixovať na jemný prášok, čím dodáte cukru dekoratívny vzhľad. Využite ho do lineckého pečiva, domáceho lemon curd alebo ako originálny darček v malej sklenenej fľaši.
Shutterstock®5. Bazový džem
Ak si natrháte dostatočné množstvo bazy, tak si pripravte z nej aj džem. Na bazový džem z kvetov budete potrebovať jablkový džús, kvety bazy a želírovací cukor. Do nádoby si nalejte džús a pridajte očistené bazové kvety. Nechajte odstáť 24 hodín, preceďte, pridajte želírovací cukor a dajte variť. Priveďte do varu, varte cca 10 minút a následne naplňte do pohárov.
TIP REDAKCIE: Pre jemnejšiu textúru môžete džús s kvetmi pred varením ešte raz prepasírovať cez jemné sitko. Skvele chutí v kombinácii s jablkami, rebarborou alebo kvetmi lipy. Na vrch každého pohárika môžete dať kúsok citrónovej kôry pre zvýraznenie chuti.
6. Fermentovaný bazový nápoj (bazové šampanské)
Lahodný domáci nápoj s jemnými bublinkami, ktorý vzniká prirodzenou fermentáciou bazových kvetov. Príjemne osvieži počas letných dní a chutí deťom aj dospelým. Príprava je jednoduchá, stačí len trocha trpezlivosti.
Na prípravu budete potrebovať: 4 l vody, 6–8 súkvetí bazy, 400–500 g cukru, 2 citróny (bio), 1 PL jablčného octu.
Vodu prevarte a nechajte vychladnúť. Vložte do nej kvety, plátky citrónov, cukor a ocot. Nádobu prikryte gázou a nechajte lúhovať 2–3 dni pri izbovej teplote. Každý deň premiešajte. Keď sa objavia bublinky, nápoj preceďte a nalejte do fliaš. Skladujte v chladničke a spotrebujte do 7–10 dní.
TIP REDAKCIE: Na fermentáciu používajte len sklenené nádoby. Ak chcete chuť ozvláštniť, pridajte aj trochu mäty alebo medovky – dodajú nápoju svieži tón.
Aktualizovaný článok: 25.05.2025