Najlepšie recepty z bazy a jej kvetov: Týchto 6 sa oplatí vyskúšať!

recepty z bazy

Baza je všeliekom, ktorý poznali a využívali už aj v stredoveku. Ide v podstate o krík, ktorý prezradia drobné biele kvety rastúce v zhluku na dlhšej stopke. 

Liečivé sú v tomto prípade drobné kvietky, ktoré majú viacero spôsobov využitia. Po odkvitnutí kvetov na kríku dorastajú drobné plody, ktoré majú čierno-fialové sfarbenie a práve aj tie majú viacero možností využitia. Pripravuje sa z nich víno a rovnako aj džem.

Čo sa týka kvetov, tak v prvom rade si z nich môžete pripraviť lahodný čaj, ktorý má viacero liečivých účinkov. Kvety stačí zaliať vriacou vodou a nechať lúhovať aspoň 10 minút. Baza má protizápalové účinky, je ideálna na boj s chrípkou či ochoreniami dýchacích ciest, znižuje hladinu cukru v krvi a pod. Bazu však môžete využiť vo viacerých receptoch. Čo všetko si z nej pripraviť?

Ako si nazbierať bazu?

Zber bazy čiernej je jednoduchý, no má svoje pravidlá, ktoré by ste mali dodržiavať, aby ste získali čo najkvalitnejšie kvety a plody. 

Zamerajte sa najmä na čisté prostredie, ďaleko od ciest a priemyselných zón. Najvhodnejší čas na zber kvetov je slnečný deň v dopoludňajších hodinách, keď sú kvety suché a otvorené. Vtedy obsahujú najviac účinných látok aj arómy.

Tipy na zber bazy:

  • Zbierajte len plne rozvinuté kvety, ktoré ešte nezačali vädnúť.

  • Vyhýbajte sa kríkom rastúcim pri cestách či na znečistených miestach.

  • Kvety strihajte nožničkami aj so stopkou, manipulujte s nimi opatrne.

  • Neumývajte ich – vodou by ste odstránili cenný peľ a aromatické zložky.

  • Po zbere ich spracujte čo najskôr alebo ich usušte na tienistom, vzdušnom mieste.

bazový sirup
Shutterstock®

Top recepty z bazy:

1. Bazový sirup

Najznámejší je sirup z bazových kvetov, ktorý má lahodnú chuť. Na jeho prípravu potrebujete citróny, vodu, cukor, kyselinu citrónovú a, samozrejme, kvety bazy. Vodu si dáme prevariť a následne ju necháme vychladnúť. Potom do nej pridáme citrónovú šťavu, na kolieska nakrájaný citrón a kvety bazy. 

Zmes necháme odstáť aspoň 24 hodín. Následne precedíme, pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Takto pripravenú zmes necháme povariť a naplníme do fliaš. 

TIP REDAKCIE: Aby mal sirup ešte intenzívnejšiu arómu, môžete kvety pred lúhovaním jemne pomrviť medzi prstami – uvoľní sa z nich viac esenciálnych látok. Sirup skladujte na tmavom a chladnom mieste, ideálne v sterilizovaných fľašiach, aby vám vydržal aj niekoľko mesiacov. 

vyprážané bazové kvety
Shutterstock®

2. Vyprážané bazové kvety

Vyprážaná baza nie je až takou neznámou pochúťkou, no bežne si ju nepripravujeme. Ak sa však rozhodnete ochutnať túto maškrtu, tak si najskôr pripravte cestíčko, v ktorom budete bazové kvety obaľovať. 

Na cestíčko potrebujete mlieko, smotanu na šľahanie, vajíčko, rum (nemusí byť) a hladkú múku. Všetko premiešajte a obaľte v tom umyté a vysušené bazové kvety, ktoré sa následne vyprážajú v rozpálenom oleji. Po upražení môžete kvety pocukrovať alebo osoliť.




TIP REDAKCIE: Na dosiahnutie extra chrumkavej kôrky môžete do cesta pridať trochu škrobu alebo sódy bikarbóny. Skvelou alternatívou je podávať ich s domácim jogurtovým dipom s bylinkami – vytvára dokonalý kontrast medzi sladkým a slaným. 

bazový med
Shutterstock®

3. Bazový med

V dnešnej dobe sa medy pripravujú z akýchkoľvek kvetov. Či už z púpavy, sedmokrásky, z lipy, ale aj z bazových kvetov. Recept na bazový med je celkom jednoduchý. Potrebujete dostatočné množstvo kvetov bazy čiernej, ktoré je potrebné opláchnuť pod vodou a vložiť do väčšieho hrnca. 

Kvety následne zalejte vodou a pridajte na kolieska nakrájané citróny a pomaranče. Zmes nechajte zovrieť a následne nechajte odstáť aspoň 24 hodín. Zmes precedíme, pridáme cukor, citrónovú šťavu a dáme variť. Med varíme do zhustnutia a následne ním naplníme zaváraninové poháre.

TIP REDAKCIE: Pri varení medu sa vyhnite prudkému varu, aby ste zachovali čo najviac účinných látok z kvetov. Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať trochu škorice alebo vanilkový lusk – výsledkom bude med s jedinečnou arómou.

bazový cukor
Shutterstock®

4. Bazový cukor

Cukor používame ako sladidlo do rôznych nápojov alebo zákuskov. Ale čo keby ste bežnému cukru dodali lahodnejšiu chuť – konkrétne bazovú arómu? Ak ste za, tak vyskúšajte tento recept na bazový cukor. Na jeho výrobu budete potrebovať len kryštálový alebo trstinový cukor a kvety bazy čiernej. 

Kvety očistíme a zmiešame s cukrom. Na 1 kg cukru budete potrebovať približne 10 lyžíc bielych kvetov bez stoniek. Nechajte zopár dní odležať v dobre uzavretej nádobe a následne používajte.

TIP REDAKCIE: Bazový cukor možno po odležaní ešte raz preosiať – kvety môžete vybrať alebo ich rozmixovať na jemný prášok, čím dodáte cukru dekoratívny vzhľad. Využite ho do lineckého pečiva, domáceho lemon curd alebo ako originálny darček v malej sklenenej fľaši.

bazový džem
Shutterstock®

5. Bazový džem

Ak si natrháte dostatočné množstvo bazy, tak si pripravte z nej aj džem. Na bazový džem z kvetov budete potrebovať jablkový džús, kvety bazy a želírovací cukor. Do nádoby si nalejte džús a pridajte očistené bazové kvety. Nechajte odstáť 24 hodín, preceďte, pridajte želírovací cukor a dajte variť. Priveďte do varu, varte cca 10 minút a následne naplňte do pohárov.

TIP REDAKCIE: Pre jemnejšiu textúru môžete džús s kvetmi pred varením ešte raz prepasírovať cez jemné sitko. Skvele chutí v kombinácii s jablkami, rebarborou alebo kvetmi lipy. Na vrch každého pohárika môžete dať kúsok citrónovej kôry pre zvýraznenie chuti. 

6. Fermentovaný bazový nápoj (bazové šampanské)

Lahodný domáci nápoj s jemnými bublinkami, ktorý vzniká prirodzenou fermentáciou bazových kvetov. Príjemne osvieži počas letných dní a chutí deťom aj dospelým. Príprava je jednoduchá, stačí len trocha trpezlivosti.

Na prípravu budete potrebovať: 4 l vody, 6–8 súkvetí bazy, 400–500 g cukru, 2 citróny (bio), 1 PL jablčného octu.

Vodu prevarte a nechajte vychladnúť. Vložte do nej kvety, plátky citrónov, cukor a ocot. Nádobu prikryte gázou a nechajte lúhovať 2–3 dni pri izbovej teplote. Každý deň premiešajte. Keď sa objavia bublinky, nápoj preceďte a nalejte do fliaš. Skladujte v chladničke a spotrebujte do 7–10 dní.

TIP REDAKCIE: Na fermentáciu používajte len sklenené nádoby. Ak chcete chuť ozvláštniť, pridajte aj trochu mäty alebo medovky – dodajú nápoju svieži tón.

Aktualizovaný článok: 25.05.2025

10 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Alena Kmecová

Alena Kmecová

27.05.2020 18:50

Vďaka za recepty, vyskúšam bazový džem a ešte sa chystám spraviť bazový ocot.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

27.05.2020 05:18

Určite vyskúšam aj niečo iné ako sirup,zaujali ma džem.

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

26.05.2020 19:12

Konečne tu máme obdobie kvitnutia bazy :-) Z bazy som zvyknutá robiť iba sirup, ale tento rok by som chcela vyskúšať džem alebo nejaký chutný koláčik z bazy :-)

Vaše meno:

Anna Pavlačková

Anna Pavlačková

26.05.2020 09:04

Ja som minulý rok, vyskúšala šumivú limonádu, odporúčam vychladenú

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

25.05.2020 22:15

Úžasné recepty.Všetky do jedného.Sirup som už robila a teraz ma najviac zaujal bazový med.Pretože robievam púpavový,tak vyskúšam aj bazový.Aj džem je zaujímavý.Počula som aj o tých vyprážaných kvetoch,ale ešte som nemala odvahu ich vyskúšať.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

25.05.2020 19:24

teraz je obdobie kvitnutia bazy, toho roku je výnimočne krásna

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

25.05.2020 12:06

najviac ma zaujal bazový džem, môže byť super

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

25.05.2020 11:49

bazový džem som ešte nejedla, môže byť dobrý

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

25.05.2020 09:54

vyprážané bazové kvety?... s tým som sa ešte nestretla, skúsim :-), bazu milujem

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

25.05.2020 07:15

Recepty, ktoré sa naozaj oplatí minimálne vyskúšať!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.