Milovníkov pizze asi nemusíme hľadať dlho. Toto typické talianske jedlo má fanúšikov dozaista po celom svete. Tento pokrm má síce určitý charakteristický tvar aj postup prípravy, ktoré sa v podstate nemenia, no jeho obrovskou výhodou je jeho chuťová variabilita. Jednoducho povedané, na okrúhle cesto si môžete dať spomedzi potravín prakticky čokoľvek. Povolená je zelenina, rôzne druhy mäsa či syrov a pokojne i nejaké to ovocie. Zabudnúť nemôžeme ešte na to, že voliť si môžeme medzi pizzou s tenkým alebo naopak hrubým cestom, či dokonca plnenými okrajmi.
Síce stále hovoríme len o pizzi, jej chuť však môže byť vždy o čosi iná a jedinečná. Každý si jednoducho môže vyskladať pizzu podľa svojich predstáv, pričom fantázii sa medze nekladú. Dnes vám i my prinášame recept na pizzu, aj keď nie takú úplne klasickú. Pripravili sme si totiž pre vás recept na mini pizzové koláčiky, ktoré sú ľahké na prípravu a skvelo sa hodia ako občerstvenie na oslavy, párty, pre návštevy alebo aj k večernému filmu. Patríte medzi milovníkov pizze aj vy? Tak v tom prípade sa neváhajte pustiť do pečenia!
Ochutnaj aj: Pikantné slaninové tyčinky z lístkového cesta – vhodné na každú príležitosť
Budeme potrebovať:
- 250 g hladkej múky
- 200 ml vody
- 1 PL olivového oleja
- 10 g droždia
- štipku soli
- paradajkový pretlak
- syr
- pizza korenie
- strúčik cesnaku
- oblohu podľa chuti: šunka, kukurica, paradajky, bazalka
Postup prípravy:
- Z múky, vody, oleja, soli a kvásku z droždia si vypracujeme cesto, ktoré následne necháme poriadne nakysnúť.
- Vykysnuté cesto opatrne rozvaľkáme a rozkrájame na rovnaké časti. Ich veľkosť závisí od toho, aké veľké chcete mini pizze mať. Ak zvolíte menší priemer, z jedného cesta upečiete pokojne aj 16 kúskov. Z každej časti cesta následne vytvarujeme okrúhly pizzový koláčik. Jednotivé mini pizze môžete prípadne z cesta i povykrajovať, napríklad pomocou šálky so širším priemerom.
- Jednotlivé mini pizze následne poukladáme na plech a ich okraje natrieme olivovým olejom s trochou roztlačeného cesnaku.
- Vrch cesta potrieme pretlakom (ten je možné dochutiť cukrom, bylinkami či pizza korením).
- Následne už na vrch pokladáme obľúbené ingrediencie. My sme polovicu koláčikov pripravili so šunkou a kukuricou a druhú polovicu s paradajkami a bazalkou.
- Mini pizzové koláče nakoniec posypeme nastrúhaným syrom a dáme piecť do zlatista pri teplote 180 °C až 190 °C.
- Po miernom ochladnutí ihneď podávame. Dobrú chuť!
Vyskúšaj aj: Jednoduché a rýchle broskyňové taštičky z lístkového cesta