Recept na domácu medovinu: Ako stvorená na jesenné zahriatie

Ani vy nikdy neobídete, na jarmokoch alebo trhoch, stánok s rozvoniavajúcou teplou medovinou? Úplne chápeme, veď počas sychravej jesene nič nezahreje organizmus lepšie. Odteraz sa však nemusíte zahrievať len na trhoch. Prinášame vám totiž jeden výborný a predovšetkým úplne jednoduchý návod (hoci možno málinko zdĺhavejší) na jesenno-zimnú „MEDicínu“, pretože áno, dokonca aj alkohol, prijímaný s rozumom a v malom množstve, môže byť liekom. :-) Recept na domácu medovinu, ktorý sme objavili, určite vyskúšajte!

Zaujme ťa: Recept na domáci sirup pre fajčiarov: Vyčisti si ním svoje pľúca!

domáca medovina

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu medoviny budete potrebovať:

Pokojne si pripravte medovinu na začiatok len z polovičnej dávky a ak sa vám osvedčí, zopakujte postup z celej uvedenej dávky.

  • 3 kg medu*
  • 8 l vody
  • 4 citróny
  • 4 jablká
  • koreniny a bylinky (môžu byť, ale nemusia)
  • kvasinky**

*ak použijete menej medu, medovina bude menej sladká a menej intenzívna, naopak, pre zvýšenie chuti a intenzity použite pokojne aj viac, ako 3 kg medu, ideálne 4 kg

**zoženiete ich buď na internete alebo vo včelárskych obchodoch

ako si vyrobiť medovinu

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Ideálne bude, ak použijete med od poctivého včelára, ale ak nemáte, postačí vám aj ten z bežného obchodu. Vo väčšom hrnci si na miernom ohni zohrievajte med a vodu, za stáleho miešania – neunáhlite sa, radšej menší oheň a dlhšie miešanie, než naopak. Ak vám na povrch vypláva pena, odoberte ju. Keď je med úplne rozpustený, pridajte do hrnca šťavu z citrónov, nadrobno pokrájané jablká a kvasinky. Premiešajte a nechajte zmes vychladnúť. Následne ju prelejte do demižóna alebo veľkej fľaše a pokojne pridajte trochu nastrúhaného zázvoru, kúsok celej škorice, zopár klinčekov, badiánov alebo trocha anízu či koriandru.

Demižón či fľašu uložte na teplé miesto (minimálne 23 °C, ideálne viac) a nechajte odpočívať aspoň sedem týždňov. Po tomto čase medovinu prefiltrujte a znova nechajte odpočívať rovnakú dobu, teda približne sedem týždňov, avšak už pri nižšej teplote (do 20 °C). Táto doba, ako aj teplota miesta, kde je medovina uložená, je dôležitá kvôli správnemu procesu kvasenia. Po uplynutí tejto doby prelejte medovinu do fliaš, samozrejme cez husté sito. Teplá medovina vám výborne poslúži napríklad pri nachladnutí alebo na zahriatie tela po jesennej prechádzke. Ako prevencia vám zase poslúži ubrániť sa nástrahám chrípky či zápalov rôzneho druhu.

Zdroj - úvodná foto: pexels.com

Bude sa ti páčiť: Chce to zmenu? Vyskúšaj tento recept na krémovú polievku s pórom!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Marta Kendrová

Marta Kendrová

22.11.2018 08:49

Vyskúšam:)

Vaše meno:

Andrea Hrtúsová

Andrea Hrtúsová

23.11.2018 22:20

Ďakujem autorke článku za recept na domácu medovinu. Neraz som sa zamýšľala nad tým, žeby nebolo od veci, urobiť si domácu medovinu..Teraz ju už určite vyskúšam - podľa tohto receptu

Vaše meno:

Andrea Hrtúsová

Andrea Hrtúsová

23.11.2018 22:22

Ďakujem autorke článku za recept na domácu medovinu. Neraz som sa zamýšľala nad tým, žeby nebolo od veci, urobiť si domácu medovinu..Teraz ju už určite vyskúšam - podľa tohto receptu

Vaše meno:

Zuzana Szocsova

Zuzana Szocsova

12.12.2018 21:11

zial kvasinky teraz nemozem :(

Vaše meno:

Matej Varga

Matej Varga

04.12.2019 19:46

Mňam, určite vyskúšame :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.