Recept na lekvár z muchovníka: Dostane ťa svojou chuťou!

lekvár z muchovníka

Poznáte muchovník? Ak nie, ide o rastlinu s plodmi, známymi tiež ako kanadská čučoriedka. Sú plné vitamínov, antokyánov,  vápnika, železa a horčíka a keďže muchovník dozrieva práve v tomto období – druhá polovica júna, prinášame vám skvelý tip, ako ho môžete spracovať a využívať počas celého roka. Recept na lekvár z muchovníka bude odteraz vo vašej domácnosti silnou konkurenciou tomu klasickému – slivkovému. Tak čo, vyskúšate?

Čo to ten muchovník vlastne je?

Keďže muchovník (Amelanchier) nie je v našich končinách príliš známy, skôr, než sa vrhneme na varenie vynikajúceho a zdravého lekváru, prizrime sa bližšie týmto plodom! 

Muchovník ako krík sa zvykne pestovať  za účelom živého plotu – navyše jedlého. Tento krík je veľmi nenáročný, páči sa mu takmer všade a za každých okolností. Či už sa rozhodnete využiť plody na priamu konzumáciu alebo si ich vysušíte či zamrazíte, pripravíte z nich čaj (z listov), džem, sirup, kompót, víno, mušt, destilát, želé, ako aj lekvár, na ktorý vám dnes prezradíme skvelý a jednoduchý recept, muchovník vám bude blahodarne pôsobiť na tráviaci systém v každej forme. 

Výborne takisto posilní imunitu, bude prevenciou proti žalúdočným ťažkostiam a detoxikuje telo, pravdaže, pri pravidelnej konzumácii.

Využitie plodov muchovníka budete milovať! A preto sme si dnes pre vás pripravili ten najlepší recept na zdravý lekvár.

Prečítaj si: Recept na marhuľový džem: Skús netradičné variácie, ktoré ťa dostanú!

plody muchovníka
Shutterstock®

Ingrediencie na tradičný domáci recept na lekvár z muchovníka

  • 2 kg čerstvých plodov muchovníka
  • ½ kg trstinového cukru (alebo medu)
  • 2 citróny
  • 1 dcl likéru (ideálne feniklového, ale môže byť aj iný bylinný)
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL vanilky

recepty z muchovníka
Shutterstock®

Postup prípravy lekváru z muchovníka je nasledujúci:

Plody z muchovníka, ktoré, mimochodom, vôbec nemusíte umývať, vložte do hrnca a popučte. Pridajte šťavu z dvoch citrónov, cukor (alebo med), škoricu a nechajte odstáť približne sedem hodín. Po uplynutí siedmich hodín priveďte zmes k varu, pridajte vanilku a na miernom ohni varte asi 45 minút. Ešte horúci lekvár poriadne rozmixujte, pridajte likér a naplňte čisté fľašky.

Posledný krok už dobre poznáte – fľašky s lekvárom otočte hore dnom a takto nechajte, až kým nevychladnú. 

TIP: Lekvár si pokojne pripravte len z polovičnej dávky.

Zaujme ťa: Poznáš exotický tamarind? Pozri, aké má účinky a ako sa konzumuje!

krík muchovníka
Shutterstock®

Tieto fakty o muchovníku vás zaujmú:

  • Chuťou sú jeho plody podobné čučoriedke, avšak sú ešte o čosi sladšie.
  • Keďže plody muchovníka nájdete len v máloktorom obchode či trhu (dovolíme si tvrdiť, že skôr v žiadnom), neváhajte, zájdite do najbližšieho záhradkárstva a vypestujte si tento vzácny a nenáročný krík samy.
  • Ker sa dožíva až neuveriteľných 70 rokov, pričom rodiť začína približne na druhý až tretí rok.
  • Muchovník je krásny napohľad dokonca aj v zime.
  • Na Slovensku sú najznámejšími odrodami muchovníka Thiessen, Prince William a Altaglow.
  • Plodmi muchovníka môžete nahradiť hrozienka pri pečení koláčov.
  • Pozor – konzumácia nezrelých plodov vám môže nepríjemne potrápiť črevá aj žalúdok. Že sú zrelé, spoznáte podľa typickej tmavomodrej farby.

Anketa: Poznáte muchovník?

Odpovedalo 363 ľudí

93%
3%
3%

Aktualizované na 08.06.2024

Aktualizovaný článok: 08.06.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

28.06.2018 07:12

Takýto lekvár som ešte nemala možnosť ani ochutnať, nieto ešte robiť, no veľmi rada by som to zmenila.

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

28.06.2018 09:34

Ja som este o n om nepocula a ani o lekvare, ale urcite by som ho ochutnala.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

28.06.2018 14:08

muchovník nepoznám a prekvapilo ma,že plody netreba umývať. nebývajú prachové,alebo oblozené od hmyzu?

Vaše meno:

Ivana Tatárová

Ivana Tatárová

28.06.2018 18:24

Tento tip pochádza od jednej zo skúsených pestovateliek muchovníka, avšak zrejme vychádzala z predpokladu, že ide o plody kríkov, ktoré nie sú v bezprostrednej blízkosti prašných miest a tiež z predpokladu, že sa na plodoch nevyskytuje žiadny hmyz. Ak si nie ste istá, samozrejme, radšej plody pred prípravou lekváru premyte.

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

28.06.2018 20:16

zaujímavý názov, ešte som o tom nepočula, všeličo sa veru dozviem :-)

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

05.07.2018 16:21

zaujímavý recept

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

18.07.2018 12:23

určite chutí fajn

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

01.09.2018 23:18

O muchovníku počujem prvýkrát, ale dal by som si povedať.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

07.09.2018 09:49

Ja ho mám v záhrade, doteraz som si myslela, že je to odroda čučoriedky:)

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

08.09.2018 08:40

rada by som mala tento ker v mojej záhrade, určite pozisťujem, kde by som ho kúpila

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.