Recept na medové rezy – tradičný dezert na sviatočný stôl

medové rezy

Vianočné pečenie – tá krásna, ale občas aj vyčerpávajúca tradícia. Upečieme tony suchého pečiva, na ktorom si pochutnávame až do januára. No priznajme si, čo by to boli Vianoce bez niečoho jemného, krémového a čokoládou poliateho? Medové rezy sú presne to, čo zachráni váš sviatočný dezertový stôl pred monotónnosťou.

Medové rezy sú klasikou, ktorú si zamilujete už po prvom súste. Mäkučké pláty cesta prevoňané medom, krém, ktorý sa rozplýva na jazyku a na vrchu lesklá čokoládová poleva, ktorá láka už na pohľad. A keď pridáte k tomu marhuľový alebo ríbezľový či slivkový lekvár, máte dezert, ktorý spája všetko, čo milujeme – sladké, kyslé aj čokoládové.

Odporúčame: Recepty na vianočné dezerty zo sveta – Bûche de Noël, Stollen, Panettone a iné

Navyše, ich príprava je tak trochu malý tréning na majstrovstvo. Vyvaľkať štyri pláty cesta tak, aby nevyzerali ako mapa Slovenska, je výzva, no odmena stojí za to. A keď sa vám to podarí, budete si pripadať ako profesionálny cukrár – a to je pocit, ktorý si treba dopriať aspoň raz za rok.

Takže, ak chcete ohúriť rodinu alebo si len spríjemniť sviatočný čas niečím výnimočným, tento recept na medové rezy je správna voľba. Zabudnite na stres, zapnite si obľúbené koledy a pustite sa do pečenia. Možno sa dokonca dočkáte ovácií od najnáročnejších ochutnávačov – vašich detí či svokry!

Odporúčame: Nanaimo rezy – sladká ikona z Kanady. Jednoduchý dezert, ktorý musíš ochutnať!

medový rez
instagram.com/eclairmuhely

Ingrediencie na medové rezy

Suroviny na cesto:

  • 1 vajce
  • 150 g práškového cukru
  • 65 g medu
  • 100 ml mlieka
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 50 g masla
  • 450 g hladkej múky

Suroviny na plnku:

  • 500 ml mlieka
  • 100 g hladkej múky
  • 180 g kryštálového cukru
  • 250 g masla

Ďalšie suroviny:

  • 240 g horkej čokolády
  • 80 g rastlinného tuku
  • lekvár

Odporúčame: Kakaové kolieska s maslovým krémom z bielej čokolády a vaječného likéru podľa Kvetky Horváthovej

Postup prípravy medových rezov

1. Príprava cesta na medové rezy:

  • Do hrnca vložte vajce, práškový cukor, med, mlieko, sódu bikarbónu a maslo. Hmotu zahrievajte na miernom ohni, až kým sa všetko nerozpustí a nevznikne hladká hmota. Nevarte.
  • Zmes nechajte trochu vychladnúť a postupne pridávajte hladkú múku. Vypracujte hladké cesto.
  • Cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti. Každú časť vyvaľkajte na tenký plát (veľkosť plechu) na papieri na pečenie.
  • Pláty pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 5 až 7 minút, kým jemne nezhnednú.

2. Príprava plnky na medové rezy:

  • Mlieko zmiešajte s hladkou múkou a kryštálovým cukrom. Zmes varte na miernom ohni za stáleho miešania, až kým nevznikne hustý puding. Nechajte úplne vychladnúť.
  • Maslo vyšľahajte do peny a postupne doň zašľahávajte vychladnutý puding. Vytvoríte hladký krém.

3. Zostavenie medových rezov:

  • Na prvý plát cesta natrite polovicu kréme. Prikryte druhým plátom cesta a natrite lekvár.
  • Položte tretí plát cesta, natrite druhou polovicou krému a položte posledný plát.
  • Zákusok zaťažte (napríklad kuchárskou doskou) a nechajte odstáť v chlade, aby sa pláty spojili a zvláčneli.
  • Horkú čokoládu roztopte spolu s rastlinným tukom vo vodnom kúpeli. Dobre premiešajte, aby bola poleva hladká a lesklá.
  • Čokoládovú polevu rovnomerne rozotrite na vrchný plát.  Pred podávaním nakrájajte na pravidelné rezy.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/fit_mom_cooking, instagram.com/eclairmuhely

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.