Štedrovečerné menu v duchu zásad delenej stravy – ako zostaviť vianočnú večeru ľahko a zdravo?

delená strava štedrá večera

Tradičné štedrovečerné menu je často ťažké a kombinácia rôznych druhov jedál môže zaťažiť trávenie. Ak patríte medzi tých, ktorí sa riadia zásadami delenej stravy, alebo chcete tento rok pripraviť ľahšiu a zdravšiu vianočnú večeru, prinášame vám inšpiráciu na štedrovečerné menu, ktoré rešpektuje princípy delenej stravy, a zároveň si zachová svoju sviatočnú atmosféru.

Zásady delenej stravy v štedrovečernom menu

Delená strava je založená na princípe oddelenia sacharidov a bielkovín v rámci jedného pokrmu, čím sa podporuje jednoduchšie a efektívnejšie trávenie. Na tanieri nesmie chýbať dostatok čerstvej zeleniny a zdravých tukov. Pri zostavovaní štedrovečerného menu je dôležité zachovať tieto zásady, no to neznamená, že si nemôžete dopriať jedlá, ktoré budú chuťovo bohaté a vhodné na sviatočný stôl. 

Odporúčame: Recepty na vianočné dezerty zo sveta – Bûche de Noël, Stollen, Panettone a iné

Polievka: Ľahká zeleninová kapustnica

Namiesto klasickej kapustnice s údeninami a klobásou (niekto na Vianoce konzumuje aj mäso) si môžete pripraviť ľahkú zeleninovú verziu. Do základu použite kyslú kapustu, ktorú dochutíte rascou, bobkovým listom a mletou červenou paprikou. Ak máte radi hustejšiu konzistenciu, pridajte strúhanú mrkvu, zeler a petržlen. Chceli by ste dosiahnuť jemnejšiu chuť? Vhoďte do hrnca kúsok jablka. Táto verzia kapustnice je plná vlákniny, je ľahko stráviteľná a zodpovedá pravidlám delenej stravy.

Hlavný chod: Pečená fileta z ryby so zeleninovým šalátom

Ryby sú tradičnou súčasťou štedrovečerného menu a zároveň ideálnym zdrojom bielkovín. Namiesto klasického vyprážaného kapra v trojobale si pripravte pečenú filetu z lososa, pstruha alebo tresky. Rybu jednoducho ochuťte citrónovou šťavou, cesnakom, čerstvými bylinkami (použite tymian alebo rozmarín) a upečte v rúre na papieri na pečenie.

K rybe podávajte ľahký šalát z čerstvej zeleniny, ktorý do tela doplní potrebné vitamíny a minerály. Môžete zvoliť zmes listového šalátu, rukoly, cherry paradajok, reďkoviek a uhorky. Na dochutenie použite olivový olej, citrónovú šťavu a štipku morskej soli. Táto kombinácia je ľahká, vyvážená a zodpovedá princípom delenej stravy. 

Odporúčame: Najkrajšie inšpirácie na vianočnú manikúru: Elegantné dizajny aj Vianoce na nechtoch

štedrovečerné menu
freepik.com

Príloha: Zapečená zelenina

Ako prílohu k rybe môžete pripraviť aj pečenú alebo zapečenú zeleninu. Skúste kombináciu koreňovej zeleniny. Nech u vás na sviatky zažiari mrkva, petržlen a zeler! Zeleninu pokrájajte na menšie kúsky, dochuťte olivovým olejom, cesnakom, čerstvými bylinkami a upečte ju do zlatista. Zapečená zelenina je nielen chutná, ale aj ľahko stráviteľná a poskytne vám pocit sýtosti bez zbytočnej záťaže. 

Nechcete sa vzdať tradičného vianočného šalátu? Skúste zemiaky nahradiť kombináciou varenej mrkvy, zeleru a hrášku, ktorú spojíte so sladko-kyslou jogurtovo-smotanovou marinádou. Možno si nikto ani nevšimne, že podvádzate.

Dezert: Ovocný šalát s orechmi a medom

Po ľahkom hlavnom jedle môžete zakončiť štedrovečernú večeru sviežim a zdravým dezertom. Ovocný šalát pripravíte jednoducho – nakrájajte si obľúbené druhy ovocia, ako sú pomaranče, jablká, hrušky, hrozno či kivi. Pridajte hrsť nasekaných orechov a dochuťte lyžičkou medu a kvapkou citrónovej šťavy. Ovocný šalát je ľahký, osviežujúci a zároveň sladký, čo poteší každého člena rodiny. 

Odporúčame: Vianočný stromček – jedľa, smrek alebo borovica? Ako zabezpečiť, aby vydržal čo najdlhšie?

Nápoje: Bylinkový čaj alebo nealkoholický punč

Na štedrovečerný stôl sa hodí aj vhodný nápoj, ktorý podporí trávenie a zároveň spríjemní sviatočnú chvíľu. Skúste podávať bylinkový čaj, napríklad mätový, harmančekový alebo šípkový, ktorý pomôže uvoľniť tráviace ústrojenstvo. Ak chcete niečo slávnostnejšie, pripravte nealkoholický punč z čerstvého ovocia, škorice, klinčekov a kvapky medu. 

Zdravé Vianoce bez kompromisov

Štedrovečerné menu podľa zásad delenej stravy môže byť nielen zdravé, ale aj chutné a slávnostné. Výber ľahších a zdravších surovín zaručí, že sa budete po večeri cítiť dobre a sviežo, a ocení to aj váš žalúdok. Príprava takéhoto menu je jednoduchšia, než sa zdá. Aj zdravý životný štýl sa dá spojiť s oslavou sviatkov, nebojte sa experimentovať.

Zdroj úvodnej fotky: freepik.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.