Recept na octanový obklad na nohu či ruku – rýchla pomoc pri opuchoch a pomliaždeninách

Recept na octanový obklad

Zranenia a úrazy sú súčasťou nášho každodenného života a môžu sa stať kedykoľvek a kdekoľvek. Stačí len nepozorné zakopnutie, nesprávne našliapnutie a môžeme si vyvrtnúť členok alebo si silno udrieme ruku. Takéto nepríjemnosti môžu spôsobiť bolestivé opuchy a zápaly, ktoré nás môžu obmedziť v bežných činnostiach. Našťastie, existuje mnoho spôsobov, ako si môžeme pomôcť pri zmierňovaní týchto príznakov.

Jedným z najjednoduchších a najúčinnejších spôsobov prvej pomoci pri takýchto zraneniach je použitie studených obkladov. Studené obklady pomáhajú zmierniť opuch a zápal tým, že sťahujú cievy a znižujú prietok krvi do postihnutej oblasti. Ďalšou možnosťou sú kompresné obväzy, ktoré tiež môžu pomôcť znížiť opuch a poskytnúť oporu zranenej časti tela. Okrem toho je dôležité postihnutú časť tela vyložiť do vyššej polohy, aby sa znížil prietok krvi a tým aj opuch.

Jednou z menej známych, ale veľmi účinných metód na zmiernenie opuchov a zápalov je použitie octanového obkladu. Octanový obklad je roztok z octanu hlinitého, ktorý má silné adstringentné (sťahujúce) a protizápalové účinky. Tento obklad sa často používa pri liečbe menších zranení, ako sú vyvrtnutia, podliatiny a menšie zápaly, a je obľúbený pre svoju jednoduchosť a efektívnosť.

Poznáte octanový obklad?

Octanový obklad pomáha znižovať opuch a zmierňuje bolesť, čím prispieva k rýchlejšiemu zotaveniu zranenej oblasti. Dokáže priniesť okamžitú úľavu a tiež pôsobí proti zväčšovaniu opuchu sprevádzajúceho zranenie. Nápomocný je aj príjemný chladivý účinok. Použiť sa dá aj na štípance od hmyzu

Používanie octanových obkladov môže pomôcť zmierniť príznaky opuchov a zápalov, avšak je dôležité dbať na správne použitie a bezpečnostné opatrenia. Octanový obklad by sa nemal používať na otvorené rany alebo na poškodenú pokožku. Ak máte citlivú pokožku alebo sa objavia akékoľvek nežiaduce reakcie, prestaňte obklad používať a poraďte sa s lekárom. A ako ho pripraviť? 

Odporúčame: Chceš si udržať bronz na pokožke? Daj sa na predĺženie opálenia s týmito tipmi

obklad na nohu
Depositphotos

Ingrediencie na octanový obklad:

  • 1 polievková lyžica octanu hlinitého (zoženiete v lekárni)
  • 250 ml studenej vody
  • čistá gáza alebo bavlnená látka

Ako pripraviť octanový obklad

Rozpustite 1 polievkovú lyžicu octanu hlinitého v 250 ml studenej vody. Dobre premiešajte, aby sa octan hlinitý úplne rozpustil. Namočte čistú gázu alebo bavlnenú látku do pripraveného roztoku octanu hlinitého. Uistite sa, že je gáza alebo látka úplne nasiaknutá roztokom.

Jemne vyžmýkajte prebytočnú tekutinu z gázy alebo látky, aby nebola príliš mokrá, ale dostatočne vlhká. Aplikujte obklad na postihnuté miesto (napríklad na opuch, zápal alebo modrinu). Nechajte obklad pôsobiť 15-20 minút. Po uplynutí času môžete obklad znovu namočiť do roztoku a aplikovať znova, ak je to potrebné. Obklady môžete aplikovať niekoľkokrát denne podľa potreby, kým sa stav nezlepší. 

EXTRA TIP: Domáca octanová masť

Ak máte doma práškový octan hlinitý, nie je problém si vyrobiť vlastnú octanovú masť, ktorá je rovnako skvelá na liečbu opuchov, zápalov a modrín. Rozpustite octan hlinitý v minimálnom množstve vody (len toľko, aby sa rozpustil). Používajte destilovanú vodu pre lepší výsledok.

Vmiešajte rozpustený octan hlinitý do vazelíny. Miešajte, kým sa obidve zložky dôkladne nespoja a nevytvoria homogénnu pastu. Držte sa pomeru – 1 ČL octanu hlinitého na 2 PL vazelíny.

Naneste tenkú vrstvu pripravenej masti na postihnuté miesto. Uistite sa, že je oblasť čistá a suchá pred aplikáciou. Jemne votrite masť do pokožky. Masť môžete používať niekoľkokrát denne podľa potreby, kým sa stav nezlepší.

Anketa: Poznáte octanový obklad?

Odpovedal 1 čitateľ

100%
0%
0%
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE