Recept na ríbezľový sirup: Vychutnávaj si ríbezle po celý rok!

Recept na ríbezľový sirup

Biele, červené, čierne, sladké, menej sladké aj kyslejšie, no za každých okolností plné zdravia. To sú ríbezle, ktorých sezóna je práve teraz na svojom vrchole. Ríbezle chýbajú len v máloktorej záhradke, preto je dobré zásobiť sa nimi na celý rok. 

A ak ste už upiekli ríbezľovú bublaninu, časť úrody zamrazili na neskôr a už máte aj plnú komoru tohtoročného ríbezľového džemu, vyskúšajte tiež chutný sirup, ktorý vám bude robiť tú pravú letnú atmosféru počas celého roka! Recept na ríbezľový sirup, ktorý vám prinášame, jednoducho musíte vyskúšať.

Pozri aj: Vyskúšaj recept na likér z Aloe vera: Jeho liečivú silu ocení každý!

červené a čierne ríbezle
Shutterstock®

Nech by ste sa akokoľvek snažili vymyslieť niečo, čo prekoná chuť ríbezľového sirupu a vyvolá lepšiu asociáciu na prázdniny u starých rodičov, zrejme by bola vaša snaha márna. Preto aj my zostaneme pri klasike klasík a bez akýchkoľvek nezvyčajných prísad, príchutí a variácií, vám prinášame recept na ten najklasickejší, no zato najlepší ríbezľový sirup, ktorý si budete s radosťou vychutnávať po celý rok.

Recept na ríbezľový sirup

Na prípravu budete potrebovať:

  • 2 kg ríbezlí (bielych, červených, čiernych alebo mix)
  • 1 l vody
  • 1 kg kryštálového cukru (na 2 l šťavy)
  • 2 ČL kyseliny citrónovej (na 2 l šťavy)

Postup prípravy:

Najprv ríbezle dôkladne umyte, odstopkujte a roztlačte ponorným mixérom alebo v odšťavovači. Šťavu nechajte chvíľu odstáť, aby sadol kal a po chvíli preceďte cez gázu. Prelejte šťavu do hrnca, pridajte vodu a postupne priveďte k varu, pričom penu, ktorá sa bude tvoriť na vrchu, odoberajte preč. Na miernom ohni potom šťavu ohrievajte a medzitým vsypte cukor (môžete skombinovať aj trstinový s bielym, prípadne použiť len jeden druh).

Akonáhle pridáte kyselinu citrónovú, hrniec odstavte z ohňa a šťavu opäť preceďte. Ešte horúci sirup ponalievajte do čistých fliaš a tie dobre uzavrite. Uskladnite ich na tmavom a chladnom mieste.

Prečítaj si: Grilovacie triky: Vďaka týmto v lete nepriberieš ani kilo!

sirup z ríbezlí
Shutterstock®

Ak sa rozhodnete pripraviť si sirup z viacerých druhov ríbezlí, skúsené gazdinky odporúčajú ako najlepší a najchutnejší pomer jeden diel čiernych a štyri diely červených ríbezlí. Na úplný záver už len pripomenieme, že hoci sú ríbezle malé a možno aj trošku zatracované pre ich kyslejšiu chuť (predovšetkým tie červené), s naším telom dokážu veľké veci.

Vďaka svojmu obsahu vitamínov, stopových prvkov a minerálov, dokážu výrazne posilniť imunitu, upokojiť nervový systém a podporiť činnosť čriev. Ich pravidelná konzumácia odstraňuje kašeľ, zmierňuje príznaky reumy a podporuje pamäť. Už malá miska ríbezlí denne vám bez problémov pokryje odporúčanú dennú dávku vitamínu C.

Chyby pri výrobe ríbezľového sirupu:

  1. Nedostatočné čistenie ovocia: Môže viesť k nečistotám a skrátenej trvanlivosti.
  2. Prevarenie: Môže zničiť vitamíny a zmeniť chuť.
  3. Nedostatočné prevarenie: Sirup nebude dostatočne trvanlivý.
  4. Nesprávny pomer cukru: Príliš málo cukru vedie k rýchlemu kazeniu, príliš veľa k prehnanej sladkosti.
  5. Používanie špinavých fliaš: Môže spôsobiť rýchle skazenie sirupu.
  6. Nedostatočné uzavretie fliaš: Umožňuje prístup vzduchu a mikroorganizmov.
  7. Pridanie kyseliny citrónovej do horúceho sirupu: Môže spôsobiť zhorknutie.

na čo sú dobré ríbezle
Shutterstock®

Správne skladovanie ríbezľového sirupu:

  1. Skladujte v čistých, sterilizovaných fľašiach.
  2. Fľaše musia byť hermeticky uzavreté.
  3. Uchovávajte na chladnom a tmavom mieste (ideálne 10-15°C).
  4. Po otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte do 2-3 týždňov.
  5. Neotvorené fľaše môžu vydržať až rok.
  6. Pravidelne kontrolujte, či sa neobjavuje pleseň alebo zmena farby.

Čo robiť, ak sa na vrchu sirupu vytvorí plesňová zátka:

  1. Okamžite sirup zlikvidujte. Neodstraňujte len plesnivú časť, pretože toxíny môžu byť prítomné v celom obsahu.
  2. Nesnažte sa sirup zachrániť prevarením alebo filtráciou - toxíny z plesní sú odolné voči teplu.
  3. Dôkladne umyte a sterilizujte fľašu pred ďalším použitím.
  4. Analyzujte možné príčiny vzniku plesne (nedostatočná sterilizácia, nesprávne uzavretie, nevhodné skladovanie) a v budúcnosti im predchádzajte.
  5. Pri budúcej výrobe zvážte pridanie väčšieho množstva cukru alebo kyseliny citrónovej, ktoré pôsobia ako konzervanty.

Anketa: Z akých ríbezlí pripravujete sirup?

Odpovedalo 1829 ľudí

22%
67%
11%

Článok aktualizovaný 24.8.2024

Aktualizovaný článok: 24.08.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

13.07.2018 16:38

Ked som bola malá mali sme vela ríbezlí tak sa robil pravidelne sirup aj džem

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

14.07.2018 16:26

sirup som ešte nerobila,ale pavidelne robím džem,ktorý chutí vynikajúco na lineckých hviezdičkách.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

14.07.2018 21:56

Ríbezlí máme dosť a tak robievame aj sirup, aj džem....ale čiernym ríbezľám sa už vyhýbam, mala som pomerne silnú alergickú reakciu z ríbezľového džúsu.

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

15.07.2018 19:07

väčšinou z ríbezlí pripravujeme lekvar, je skvely pri pečení

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

18.07.2018 07:21

Vyskúšam:)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

22.07.2018 11:36

mám ich rada pre ich kyslastú chuť..

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

04.08.2018 14:34

ríbezme mám rada , zvyknem ich mraziť do misiek a celu zimu používam do zdravej kaše

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.