Vtáčie mlieko by sa pokojne mohlo stať symbolom detstva. Asi len máloktoré dieťa tejto pochúťke nikdy neprišlo na chuť. A úprimne, kedy ste si vtáčie mlieko dopriali naposledy? Asi to už bude nejaký ten rôčik, však? Aj vám práve srdce zapišťalo po tejto vanilkovej dobrote s príchuťou nostalgie? A čo tak zaspomínať si na bezstarostné detstvo, kedy naozaj našou jedinou starosťou bolo, či zjesť najprv lahodný krém alebo tie biele snehové obláčiky navrchu? :-)
Ako deti sme ho jednoducho milovali. Nie je však nič jednoduchšie, než si zaspomínať na sladké detstvo, prostredníctvom večne živého vtáčieho mlieka. A hoci dnes sa tento dezert už neteší takej obľube ako kedysi, keďže bol vytlačený sladkosťami, ktoré doslova hýria všetkými farbami a chuťami, vtáčie mlieko nemusíme nechať upadnúť do zabudnutia.
Príprava tohto dezertu je naozaj jednoduchá. A hoci nejde o dvakrát diétnu pochúťku, raz za čas si ju rozhodne dopriať môžeme. Veď staré detské časy chutili tak sladko!
Pozri aj: Harmonická chuť hrušky a levandule ukrytá v pudingu od Dr.Oetker
Pripravte si lahodné vtáčie mlieko a vráťte sa na chvíľku do detstva!
Aj keď sa vtáčie mlieko svojím výzorom ani chuťou nedá porovnávať s dezertami, ktoré sú na trhu dnes, predsa je pre každého z nás tým najchutnejším a originálnym dezertom, ktoré nás dokáže vrátiť do detských čias.
Budete potrebovať (asi 5 porcií):
- 0,75 l mlieka
- 3 vajíčka
- 100 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 vanilkový puding
Najprv si vyšľahajte tuhý sneh z bielkov a asi 25 g kryštálového cukru. Medzitým priveďte do varu mlieko so zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom. Ak sa bojíte, že vám mlieko prihorí, použite hrniec s dvojitou stenou. Do tohto mlieka vkladáme lyžicou ušľahaný sneh vo forme halušiek a chvíľu (asi minútu) povaríme. Povarené halušky si cedidlom alebo dierkovanou naberačkou vyberte z mlieka a odložte bokom.
Vanilkový pudingový prášok si dobre rozmiešajte v troche studeného mlieka, pridajte jeden žĺtok a pomaly prilievajte do vriaceho mlieka. Ak budete vtáčie mlieko konzumovať bez detskej asistencie, pokojne si spravte „dospelácku“ verziu a do krému pridajte trošku rumu. Chvíľu povarte a servírujte do misiek, spolu so snehovými haluškami. Dobrú chuť!
Pozri aj: Goji ako elixír mladosti: Poznáš toto zázračné ovocie?