Tretia doba pôrodná: Aké výzvy so sebou prináša?

Tretia doba pôrodná

Tretia doba pôrodná sa začína pôrodom bábätka a končí pôrodom placenty. Ak pôrod prebehol hladko, dieťatko môže byť na bruchu maminky, svojím tempom sa nerušene zoznámiť s jej telom a nakoniec sa prisať, je to ten najlepší začiatok ich vzťahu. 

Všetky spomínané prejavy sú úplne normálne a do pár hodín, prípadne dní, vymiznú. Vo svojich prejavoch je čerstvý novorodenec približne do dvoch hodín po pôrode neskutočne bdelý. Jeho oči sú otvorené, vnímavé, všetky zmysly, vrátane kože, veľmi citlivé. Koža, uši, oči a ústa reagujú na akúkoľvek stimuláciu. Jeho miesto je v tejto chvíli na brušku matky, kde cíti známe prostredie a vie, čo má robiť – dostať sa k bradavke a začať piť mlieko.

Tretia doba pôrodná a priebeh pôrodu

Tretia doba pôrodná je dôležitou fázou v priebehu pôrodu, ktorá nastáva po narodení dieťaťa. Táto fáza sa zaoberá vystúpením placenty a je kľúčová pre zabezpečenie zdravia matky a dieťaťa.

Priebeh pôrodu a tretia doba pôrodná:

  1. Prvá doba pôrodná: Táto fáza zahŕňa kontrakcie a dilatáciu maternice, ktoré vedú k narodeniu dieťaťa. Môže trvať niekoľko hodín až dní, v závislosti od prípravy ženského tela a toho, či ide o prvý alebo následný normálny pôrod. Počas pôrodu na pôrodnej sále prichádza k pôrodnej činnosti, s čím môžu byť spojené aj pôrodné poranenia. 

  2. Druhá doba pôrodná: Počas tejto fázy dochádza k aktívnemu tlačeniu a narodeniu dieťaťa. Maternica sa ďalej kontrahuje, a keď dieťa prechádza pôrodnými cestami, nastáva okamih jeho príchodu na svet.

  3. Tretia doba pôrodná: Táto fáza sa začína po narodení dieťaťa a trvá až do úplného vyhnutia placenty. V tejto fáze sa maternica opäť kontrahuje, aby sa oddelila placenta a vytlačila von. Tento proces zvyčajne trvá od 5 do 30 minút a je veľmi dôležitý, pretože zabezpečuje, že všetky tkanivá placenty sú vonku, čím sa predchádza komplikáciám, ako sú krvácanie alebo infekcie.

Dôležité aspekty tretej doby pôrodnej:

  • Monitorovanie matky: Počas tretej doby pôrodnej je dôležité, aby zdravotnícky personál sledoval činnosť maternice a množstvo krvácania. To zabezpečuje, že matka je v bezpečí a že nedochádza k nadmernému krvácaniu.

  • Uvoľnenie placenty: Zvyčajne sa placenta oddelí prirodzene. Niekedy sa však môže stať, že placenta zostane pripevnená, čo si vyžaduje zásah. Lekári môžu použiť rôzne techniky, ako napríklad jemné ťahanie za pupočník alebo manuálnu separáciu.

  • Úľava a pokoj: Po narodení dieťaťa a vyhnutí placenty sa matka môže cítiť uvoľnená. Je dôležité, aby sa matka spojila so svojím novorodencom a mala možnosť vnímať tento okamih radosti.

  • V prípade komplikácií: Ak sa vyskytne problém, ako napríklad nadmerné krvácanie alebo zadržiavanie placenty, môže byť potrebná odborná pomoc. Lekár môže zvážiť rôzne zásahy, ako napríklad podanie liekov na urýchlenie kontrakcií alebo manuálnu extrakciu placenty (retencia placenty).

Tretia doba pôrodná je kľúčovou súčasťou pôrodného procesu. Je dôležité, aby zdravotníci a matka pracovali spoločne na zabezpečení hladkého priebehu tejto fázy, čo prispeje k zdraviu oboch, matky a dieťaťa.

Pozri aj: Pôrod a jeho fázy: Prvá doba pôrodná pripravuje cestu

Čerstvý novorodenec
Shutterstock®

Pôrod placenty zavŕši tretiu fázu pôrodu

Ak pôrod prebehol hladko, dieťatko môže byť na bruchu maminky, svojím tempom sa nerušene zoznámiť s jej telom a nakoniec sa prisať, je to ten najlepší začiatok ich vzťahu. Maminke dáva zažiť prvé príjemné pocity ohľadom materinskej kompetentnosti a dieťatko je presne na tom najsprávnejšom mieste, kde sa má nachádzať – pri mame, ako jedinej dôverne známej osobe, ktorá je zatiaľ jeho celým vesmírom.

V takejto situácii dosahujú hladiny oxytocínu svoje maximá, napomáhajú spusteniu tvorby mlieka a aj odlúčeniu placenty. Placenta je zhruba tretinou veľkosti dieťaťa, takže jej pôrod býva, za prirodzených podmienok, väčšinou rýchlym a príjemným zakončením celého pôrodného zážitku. Obyčajne sa odlúči počas prvej hodiny po pôrode, ale môže to byť aj neskôr. Prisatie bábätka a dojčenie hneď po pôrode stimuluje sťahy maternice, a tým proces prirodzeného odlučovania placenty. Ak bol pôrod aktívny a prirodzený, bez použitia medikamentov, je veľká pravdepodobnosť, že prirodzene prebehne aj tretia doba pôrodná.

Pozri aj: Druhá doba pôrodná: Čo ťa okrem pôrodu bábätká čaká?

placenta
Shutterstock®

Tretia doba pôrodná v pôrodnici

Tretia doba pôrodná je obdobím, ktoré nasleduje po narodení dieťaťa a prenáša sa do chvíle, keď je placenta a ďalšie vedľajšie produkty pôrodu vylúčené z maternice. Tento proces je veľmi dôležitý a môže mať významný vplyv na zdravie matky.

V pôrodnici sa tretia doba pôrodná monitoruje s veľkým dôrazom, pretože je spojená s rôznymi rizikami, ako je nadmerné krvácanie. Personál pôrodnice je školený na to, aby rozpoznal potenciálne komplikácie a poskytol matke potrebnú starostlivosť.

Počas tretej doby pôrodnej je dôležité, aby zdravotnícky personál sledoval vitálne funkcie matky, ako aj vyhodnocoval intenzitu a trvanie kontrakcií, aby sa zabezpečilo, že placenta sa vylúči bez problémov. Mnohokrát sa podáva oxytocín, hormón, ktorý pomáha stimulovať kontrakcie a urýchliť proces vylúčenia placenty.

Pokiaľ ide o emocionálny aspekt, matky sú často v pozícii, kedy si uvedomujú zázrak narodenia svojho dieťaťa a prežívajú silné pocity. Je dôležité, aby personál pôrodnice zabezpečil podporu a empatickú starostlivosť, čím prispieva k pozitívnemu zážitku z pôrodu.

Celkový prístup k tretej dobe pôrodnej v pôrodnici by mal prioritne zabezpečiť zdravie a bezpečnosť matky a dieťaťa, pričom sa zohľadňujú individuálne potreby a priania rodičky. Dobrý tím odborníkov môže výrazne prispieť k bezproblémovému priebehu tejto fázy a poskytnúť novej mame pocit pokoja a podpory.

Z vyššie uvedených informácií vyplýva, že telo má ako pri ostatných, tak aj pri tejto pôrodnej fáze svoje mechanizmy na to, aby všetko išlo hladko a dokonalo. Akýkoľvek vstup do systému jemnej hormonálnej rovnováhy by mal mať svoje vážne opodstatnenie. Pôrod placenty vyzerá síce len ako jednoduchá bodka za celým pôrodným maratónom, ale keď neprebehne ako má, môže sa stať vážnou komplikáciou. Napríklad z dôvodu popôrodného krvácania či neúplného odlúčenia všetkých častí placenty, čo môže viesť k ďalším a ďalším komplikáciám.

Možno preto je v našich pôrodniciach taká bežná prax rutinného podávania oxytocínu v tretej dobe pôrodnej, bez akéhokoľvek čakania na prirodzené vypudenie placenty. V konečnom dôsledku je to však škoda, lebo tým oberáme telo o možnosť vysporiadať sa s prirodzenou situáciou svojím vlastným spôsobom. Dvojhodinový bonding priamo na sále nie je často možný z kapacitných dôvodov. V snahe po vyplnení tabuliek, aby bolo učinené za dosť povinnej administratíve (meranie a váženie bábätka), sa stráca možnosť neprerušovaného kontaktu „koža na kožu“ medzi matkou a dieťaťom...

Neprehliadnite: Horúčka v tehotenstve: kedy ju zvládnete doma a kedy ísť k lekárovi

Ľudský prístup
Shutterstock®

Snaha o komunikáciu a ľudský prístup robí zázraky

Ak chcete priblížiť tretiu dobu pôrodnú v pôrodnici čo najviac prirodzenosti, pripravte si svoje požiadavky vopred. Zistite si, aká je bežná prax v pôrodnici, kde sa chystáte porodiť, ktoré veci by ste chceli inak a s ktorými ste ochotná sa zmieriť. Pamätajte, že minimálne meranie a váženie bábätka sú činnosti, ktoré sa dajú odložiť na neskôr, ak je napríklad neprerušovaný bonding to, čo pokladáte za dôležité. 

Pozitívne naladenie, priateľský tón a ľudský prístup v komunikácii so zdravotníckym personálom pred, počas aj po pôrode robí zázraky. Koniec-koncov oni preberajú zodpovednosť za situácie, kedy nejde všetko hladko a veci sa začnú komplikovať. Majme to v pamäti, keď s nimi diskutujeme o našich požiadavkách, no zároveň trvajme na tom, čo pokladáme za prirodzené a dôležité. Vzájomná úcta a rešpekt nás privedú k spokojnejším a šťastnejším pôrodom, mamám  i deťom :-)

Nabudúce: Počula si o štvrtej dobe pôrodnej? Rodí sa vzájomné puto.

Aktualizovaný článok: 27.09.2024

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE