Recept: Plnené domáce kváskové buchty ako od babičky

Milujete tradičné pochúťky, ktoré robievali už naše staré mamy? Čo takto vyskúšať napríklad tieto plnené kváskové buchty? Oceníte ich ako desiatu pre deti do školy alebo na cesty. Ich príprava je jednoduchá a čas potrebný na kysnutie sa dá pekne zorganizovať.

 

Dokonca ich môžete po dopečení zamraziť a pochutnávať si na nich kedykoľvek. Po rozmrazení nik nezistí, že nie sú v ten deň pečené.

Sladký rozkvas:

  • 30 g ražného kvásku (aktívneho z chladničky)
  • 20 g cukru
  • 50 ml vody
  • 100 g hladkej špaldovej múky

 
Všetky suroviny dobre premiešajte a vo vyššej nádobe zakryte fóliou a nechajte kysnúť. U mňa to bolo cez noc na linke. Rozkvas sa takmer trojnásobne zväčšil.

 

Vyskúšaj tiež: Jesenné recepty: Lahodná nátierka z kačacej pečienky

buchty od babičky

Zdroj: Shutterstock®

Cesto:

  • celý rozkvas
  • 3 žĺtky
  • 200 ml mlieka
  • 70 g trstinového cukru
  • 10 g soli
  • 120 g rozpusteného (vychladnutého masla)
  • 500 g hladkej špaldovej múky (môže byť aj časť polohrubej)
  • 2 čajové lyžičky korenia (zázvor, muškátový oriešok, kurkuma)
  • strúhaná kôra z 1 bio citróna
  • hustý slivkový lekvár
  • polievkové lyžice rumu
kváskové buchty od babičky

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

Nastrúhajte si citrónovú kôru. Pripravte si koreniny – nastrúhaný muškátový oriešok, sušený zázvor a pridajte podľa chuti. Žĺtky rozmiešajte v mlieku (nemá byť studené z chladničky) a pridajte celý rozkvas. Dobre premiešajte.

 

Múku, soľ, koreniny, citrónovú kôru a cukor premiešajte a pridajte pripravenú tekutú zložku. Pridajte aj maslo a za pomoci robota vypracujte hladké kysnuté cesto. Miesenie v robote trvá asi 10 minút. Povrch cesta má byť pekne hladký a lesklý a cesto je tuhšie. Vypracované cesto vložte do misy, ktorú ste jemne potreli olejom, prikryte ho a nechajte kysnúť. U mňa táto fáza trvala štyri hodiny. Cesto zväčšilo svoj objem takmer 2,5-krát.

 

Takto vykysnuté cesto vyberte na pracovnú dosku. Vytvarujte valčekom a nakrájajte na 20 – 24  kúskov približne po 50 gramov. Z každého kúska vytvarujte guľôčku a nechajte pár minút oddýchnuť. Pripravenú guľôčku prstami vytvarujte do placky, do stredu dajte lyžičku hustého slivkového lekváru a kraje pevne uzatvorte. Pripravené plnené buchtičky vkladajte do pekáčika, ktorý ste si dobre vymazali maslom. Nechajte medzi jednotlivými kúskami trochu priestor. Boky jednotlivých buchtičiek môžete jemne potrieť maslom. Pekáčik prikryte fóliou a nechajte kysnúť 3 – 4 hodiny. Pečte pri teplote 180°C asi 20 – 25 minút.

 

Odporúčame: Recept: Šalát so šunkou na cesty

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

18 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

21.09.2017 13:03

Mňam,vyzerajú fantasticky.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

22.09.2017 09:05

najlepšie buchty sú od mojej mamy, nikdy ich nemám také dobré ako ona, nech robím čo robím...

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

22.09.2017 12:26

Joooj, tie najlepšie sú od mojej mamy :) mne sa nikdy nevydarili tak ako si to predstavujem :) očividne som na tom podobne ako pani Daniela

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

22.09.2017 21:35

Zdieľam a vyskúšam. V poslednej dobe sa kváskovaním zaoberám. Pečiem kváskový špaldový chlieb, kváskovú pizzu a vyskúšam aj buchty.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

24.09.2017 07:06

snažím sa jesť zdravo, no toto by bol prehrešok, krorí by za to stál...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

24.09.2017 14:41

pečiem buchty, klasické a najradšej máme s makom a slivkovým lekvárom

Vaše meno:

Anna Podmanická

Anna Podmanická

24.09.2017 19:23

Ďalší obrázok na zjedenie, ale pri buchtách zatiaľ ostanem pri tých, ktoré som sa naučila od svojej svokry. Tá veru za svojho života zamiesila tony cesta pre svojich deväť detí. Bez receptu, ručne, niekedy aj zo štyroch, či šiestich kilogramov múky a stále bolo málo.

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

25.09.2017 08:28

Priznám sa, že zbožňujem sladké v akejkoľvek forme a tieto buchty vyzerajú fantasticky a určite aj tak chutia, teraz ku káve by boli super - vyskúšam receptík :)

Vaše meno:

Jarka Kontrová

Jarka Kontrová

27.09.2017 21:45

vyzeraju super

Vaše meno:

Zdenka Slahučková

Zdenka Slahučková

27.09.2017 22:52

Tak toto áno, presne pre moje chuťové poháriky :)

Vaše meno:

Marcel Maňák

Marcel Maňák

27.09.2017 22:57

Milujem lekvárové buchty :)

Vaše meno:

monika potheova

monika potheova

28.09.2017 14:36

vyskúšam!!!

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

30.09.2017 07:40

niet nad klasické buchty, najradšej mám lekvárové ale aj tvarohové sú velmi dobré

Vaše meno:

Martina Putoráková

Martina Putoráková

02.10.2017 20:49

vyzeraju genialne!!!

Vaše meno:

Majka Frnová

Majka Frnová

03.10.2017 08:03

milujem vôňu čerstvo upečených buchiet

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

14.12.2017 10:21

tuším aj cítim tú vôňu

Vaše meno:

Ľudmila Sedlická

Ľudmila Sedlická

24.01.2018 07:25

Mňam, vyzerajú chutne...pečené,či na pare, buchty môžeme.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

08.02.2019 09:27

Robievam každú sobotu mňamkýý

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.