Milujete tradičné pochúťky, ktoré robievali už naše staré mamy? Čo takto vyskúšať napríklad tieto plnené kváskové buchty? Oceníte ich ako desiatu pre deti do školy alebo na cesty. Ich príprava je jednoduchá a čas potrebný na kysnutie sa dá pekne zorganizovať.
Dokonca ich môžete po dopečení zamraziť a pochutnávať si na nich kedykoľvek. Po rozmrazení nik nezistí, že nie sú v ten deň pečené.
Sladký rozkvas:
- 30 g ražného kvásku (aktívneho z chladničky)
- 20 g cukru
- 50 ml vody
- 100 g hladkej špaldovej múky
Všetky suroviny dobre premiešajte a vo vyššej nádobe zakryte fóliou a nechajte kysnúť. U mňa to bolo cez noc na linke. Rozkvas sa takmer trojnásobne zväčšil.
Vyskúšaj tiež: Jesenné recepty: Lahodná nátierka z kačacej pečienky
Cesto:
- celý rozkvas
- 3 žĺtky
- 200 ml mlieka
- 70 g trstinového cukru
- 10 g soli
- 120 g rozpusteného (vychladnutého masla)
- 500 g hladkej špaldovej múky (môže byť aj časť polohrubej)
- 2 čajové lyžičky korenia (zázvor, muškátový oriešok, kurkuma)
- strúhaná kôra z 1 bio citróna
- hustý slivkový lekvár
- polievkové lyžice rumu
Postup:
Nastrúhajte si citrónovú kôru. Pripravte si koreniny – nastrúhaný muškátový oriešok, sušený zázvor a pridajte podľa chuti. Žĺtky rozmiešajte v mlieku (nemá byť studené z chladničky) a pridajte celý rozkvas. Dobre premiešajte.
Múku, soľ, koreniny, citrónovú kôru a cukor premiešajte a pridajte pripravenú tekutú zložku. Pridajte aj maslo a za pomoci robota vypracujte hladké kysnuté cesto. Miesenie v robote trvá asi 10 minút. Povrch cesta má byť pekne hladký a lesklý a cesto je tuhšie. Vypracované cesto vložte do misy, ktorú ste jemne potreli olejom, prikryte ho a nechajte kysnúť. U mňa táto fáza trvala štyri hodiny. Cesto zväčšilo svoj objem takmer 2,5-krát.
Takto vykysnuté cesto vyberte na pracovnú dosku. Vytvarujte valčekom a nakrájajte na 20 – 24 kúskov približne po 50 gramov. Z každého kúska vytvarujte guľôčku a nechajte pár minút oddýchnuť. Pripravenú guľôčku prstami vytvarujte do placky, do stredu dajte lyžičku hustého slivkového lekváru a kraje pevne uzatvorte. Pripravené plnené buchtičky vkladajte do pekáčika, ktorý ste si dobre vymazali maslom. Nechajte medzi jednotlivými kúskami trochu priestor. Boky jednotlivých buchtičiek môžete jemne potrieť maslom. Pekáčik prikryte fóliou a nechajte kysnúť 3 – 4 hodiny. Pečte pri teplote 180°C asi 20 – 25 minút.
Odporúčame: Recept: Šalát so šunkou na cesty