Všade dozrievajú čerešne, preto nie je nič ľahšie ako upiecť skvelú bublaninu zo samých zdravých surovín! Nahradila som klasickú múka celozrnnou špaldovou, cukor medom z našej včelnice a použila domáce vajíčka z nášho kurína. Výsledok je vynikajúca čerešňová bublanina - koláčik bez výčitiek svedomia!
Hrnčeková a čerešňová fit bublanina s ovocím bez cukru - ako na tento diétny zdravý recept na nízkotučnú bublaninu?
Ingrediencie na bublaninové cesto:
- 6 vajec
- 300 g pastovaného repkového medu
- 300 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 1 bezfosfátový prášok do pečiva (kypriaci prášok do pečiva)
- 1 vanilkový cukor
- 100 ml nerafinovaného oleja
- nastrúhaná kôra z 1 biocitróna
- 100 ml vody (prípadne mlieko)
- 400 g - 500 g vykôstkované čerešne (zrelé čerešne)
Odporúčame prečítať: Recept: Lahodný rebarborový tart s tvarohom
Rýchla a chutná bublanina - postup receptu (recept na bublaninu)
Oddelíme žĺtka od bielkov a žĺtka vyšľaháme spolu s medom a vanilkovým cukrom dopenista, hoci aj 15 minút. Postupne pridávame olej a vodu, poriadne prešľaháme. Preosejeme múku a zmiešame s práškom do pečiva a nastrúhanou citrónovou kôrou, postupne pridávame do vaječnej hmoty. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, aby bol pevnejší, pridáme na začiatku šľahania štipku soli a zľahka primiešame do cesta. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnomerne rozotrieme po celej ploche plechu. Na vrch pridáme odkôstkované a rozpolené čerešne. Rúru predhrejeme na 180 °C. Bublaninu pečieme asi 20-25 minút. Nakoniec posypeme najemno pomletými mandľami alebo práškovým cukrom. Ak sa chcete vyhnúť cukru úplne, pomeľte na kávovom mlynčeku mandle a posypte bublaninu.
Takto pripravená hrnčeková bublanina a nadýchaná bublanina si zaručene získa všetkých členov vašej rodiny. Tak hor sa do pečenia! Čerešňová bublanina je tradičná bublanina, ktorú budete mať na tanieri raz-dva.
Príprava receptu, foodstyling, dekorstyling, foto: Jana Štrbková, viac mojich skvelých receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk.
Aktualizované na 07.06.2024
Aktualizovaný článok: 07.06.2024