Dovolenka možno vznikla zo slovíčka „dovoľovať si“, a tak by sme si mali na nej čo najviac oddýchnuť a dopriať si všetkého po čom nám srdce, či žalúdok piští. Na druhej strane nie vždy si môžeme naozaj dovoliť si stravovať sa každý deň v inej reštaurácii. Ak ste si toho roku zvolili dovolenku typu „bez stravy“, túto dilemu pravdepodobne budete riešiť aj vy. Dupľom ak nejdete len vo dvojici, ale beriete so sebou aj svoje ratolesti.
Riešením môžu byť domáce zavárané jedlá, a nemáme na mysli kompóty. Zavárať totiž môžete aj mäsko, zeleninu, polievky, omáčky k cestovinám, ale aj pomazánky, či paštéty. Podstatné je neurobiť chybu, aby ste si kdesi pri mori, neotvorili fľašu s niečím skysnutým. S našimi tipmi si na to budú môcť trúfnuť aj kuchárky začiatočníčky.
Výhody zavárania na dovolenku
Zavárané jedlá na dovolenke nie sú len záležitosťou starých mám – práve naopak, dnes zažívajú malý návrat. Predstavujú ideálnu voľbu pre rodiny s deťmi, alergikov, aj tých, ktorí chcú mať istotu, čo jedia. Hotové jedlá v skle sú rýchle na použitie, šetria čas aj energiu, nemusíte hneď po príchode riešiť nákupy, varenie ani reštaurácie. Navyše – vždy máte po ruke niečo chutné, výživné a domáce.
Veľkou výhodou je aj finančná úspora. Ak cestujete bez predplateného stravovania, každodenné návštevy reštaurácií môžu rýchlo vyprázdniť dovolenkový rozpočet. Zaváraním si doprajete teplé hlavné jedlá, desiate aj ľahké večere a pritom nemusíte stáť hodiny pri sporáku ani míňať na drahé dovozové potraviny v rekreačných oblastiach.
Shutterstock®Odporúčané jedlá na zaváranie
Nie všetky jedlá sa hodia na zaváranie, no niektoré sú priam ako stvorené na to, aby ste si ich vzali na dovolenku – stačí otvoriť pohár a ohriať. Skombinujte mäso, omáčky, zeleninu, polievky aj nátierky – vďaka pestrosti nebudete mať pocit, že jete stále to isté.
Mäsové jedlá do pohára
Bravčové na prírodno, segedín, hovädzí guláš, perkelt či kuracie soté – všetky tieto jedlá sú ideálne na zaváranie. Mäsko dôkladne tepelne upravte (dušte, pečte alebo varte) a do fľaší dávajte ešte horúce.
Domáci paprikáš alebo mäsové ragú sú skvelou voľbou, pretože sa dobre kombinujú s cestovinami, ryžou či chlebom.
Omáčky k cestovinám a ryži
Boloňská omáčka, paradajkový základ s bazalkou, zeleninová omáčka s cuketou a paprikou – stačí k nim pridať špagety a večera je hotová.
Karí omáčka s kokosovým mliekom a kuracím mäsom znesie aj vyššie teploty, ak neobsahuje mliečne výrobky.
Polievky vhodné na zaváranie
Najviac sa hodia domáce vývary (kurací, hovädzí, zeleninový) – po zohriatí doplňte cestoviny, krúpy alebo len chlieb.
Zavariť môžete aj šošovicovú, fazuľovú, paradajkovú alebo zeleninovú polievku, pokiaľ neobsahujú smotanu či múku.
Zeleninové zmesi a lečo
Lečo s vajíčkom (bez vajca pri zaváraní!), zeleninové čatní, paprikové zmesi, zmes s cuketou a baklažánom – výborné ako príloha, nátierka aj ľahké jedlo.
Sterilizované zemiaky s cibuľkou a korením si zamilujete ako rýchlu prílohu alebo základ šalátu.
Pomazánky a nátierky
Zavariť sa dajú aj škvarková, mäsová, zeleninová, hubová, šošovicová alebo vajíčková nátierka (bez majonézy).
Ideálne sú na raňajky, desiate a ako pohotovosť na výlety.
Zaváranie mäsa
Pri zaváraní mäsa sa vôbec nemusíte obmedzovať na jeden druh. Zavárať môžeme bravčové, hovädzie, jahňacie, kuracie, divinu, aj rybky, či údeniny. Závisí len od vašich chuťových pohárikov. Podstatné je mäsko najprv udusiť, uvariť, či upiecť a do sklenených pohárov ho dávať ešte za tepla.
Množstvo by nemalo presiahnuť viac ako dve tretiny fľaše. Prv než pripravené mäso do nej dáte, nahrajte ale aj samotný pohár. Keď už je naplnený, dôkladne ho uzavrite, vložte do vody a zavárajte približne hodinu a pol pri teplote cca 100 °C. Tak nechajte odležať jeden deň a na druhý procedúru zopakujte, tentokrát stačí zavárať jednu hodinu.
Pri údeninách ako sú klobásky, slanina, či párky pridajte je postup rovnaký, akurát pridajte do fľaše ešte trochu vody (cca dva centimetre od povrchu).
Shutterstock®Zaváranie zeleniny
Aj pri zelenine si môžete zvoliť ľubovoľný druh a pripraviť podľa chuti, platí opäť to, aby zeleninová zmes nebola vo fľaši namačkaná a až po povrch. Ideálne množstvo je do dvoch tretín pohára. Zeleninu zavárame 45 minút pri teplote 100 °C, na druhý deň jej postačí 30 minút.
Zaváranie polievok
Ideálne na zaváranie sú domáce vývary. Do nahriatej fľaši ich vlejte ešte teplé a zavárajte pri teplote 100 °C cca jednu hodinu, na druhý deň zaváranie zopakujte, tentokrát postačí 45 minút.
Zaváranie pomazánok
Uzdu svojej fantázie môžete popustiť aj pri pomazánkach. Pripravte si obľúbenú zeleninovú (napríklad aj avokáda), škvarkovú, mäsovú, či hubovú a zavárajte ju pri teplote 90 °C približne 45 minút. Pre istotu zaváranie zopakujte aj na druhý deň, kedy postačí pol hodinka.
RADA: Nikdy nezavárajte jedlá, kde ste pridávali smotanové výrobky, či múku. Keď tým chcete pokrm zahustiť, urobte tak až na dovolenke, pri ich zohrievaní. Pred zaváraním tiež skontrolujte každý sklenený pohár, či je 100% čistý. Ideálne je nechať ho spolu s viečkom zavariť a nechať vyschnúť.
Shutterstock®Čo si vziať so sebou na konzumáciu
Aby ste si zavárané jedlá mohli pohodlne vychutnať, nezabudnite si pribaliť praktické doplnky. Vezmite si otvárač na viečka, malý hrniec alebo panvicu na ohrievanie a základný kuchynský nôž. Skvelou pomôckou je aj prenositelný varič alebo indukčná doska, ak nemáte k dispozícii kuchynku.
Okrem toho si pripravte plastové či kompostovateľné taniere, príbory, poháre a servítky. Ako prílohu si môžete zbaliť aj suché potraviny ako ryža, instantné kaše, cestoviny či pečivo s dlhšou trvanlivosťou. V kombinácii s domácimi fľašami si vytvoríte plnohodnotné a chutné jedlá kdekoľvek, aj na samote pri mori.
Bezpečnosť a trvanlivosť zaváraných jedál
Zavárané jedlá vydržia pri správnom postupe aj niekoľko týždňov až mesiacov bez chladenia. Dôležité je, aby boli poháre sterilné, dobre uzavreté a jedlo do nich vkladané horúce. Po prvom zaváraní by mal nasledovať aj druhý deň sterilizácie, čím sa zníži riziko znehodnotenia jedla.
Pred cestou každú fľašu dôkladne skontrolujte – viečko by malo byť vnútri vtiahnuté (tzv. podtlak). Ak je viečko vypuklé, obsah zapácha alebo má zmenenú farbu, rozhodne ho nekonzumujte. Fľaše je ideálne prevážať v chlade a tieni, najlepšie zabalené v uterákoch alebo uložené v prenosnej termotaške.
Zavárané jedlá – dovolenková istota v pohári
Zavárané jedlá sú ako malý poklad na cestách – vydržia, nezaťažia rozpočet a ušetria vám kopec času i stresu. Namiesto zháňania reštaurácií či varenia v provizórnych podmienkach len siahnete po pohári a do pár minút máte teplé domáce jedlo na stole.
Ak si dáte pozor na správny postup a hygienu, zavárané jedlá budú chutné, bezpečné a spoľahlivé. A možno si ich obľúbite natoľko, že si pár kúskov ponecháte aj „na horšie časy“ po návrate z dovolenky.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik
Aktualizovaný článok: 12.07.2025